Evropa

Stano o presudi gradonačelniku Istanbula: Veliki poraz za demokratiju u Turskoj

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

21:15

Stano o presudi gradonačelniku Istanbula: Veliki poraz za demokratiju u Turskoj
Stano o presudi gradonačelniku Istanbula: Veliki poraz za demokratiju u Turskoj - Copyright Printscreen/YouTube/EU Debates

veličina teksta

Aa Aa

 Portparol Evropske unije za spoljne poslove Peter Stano, izjavio je  da odluka turskog prvostepenog suda da gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua osudi na dve godine, sedam meseci i 15 dana zatvora, “predstavlja veliki poraz za demokratiju u Turskoj”.

"Odluka prvostepenog suda s kojom je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu osuđen na dve godine, sedam meseci i 15 dana zatvora i zabranjen mu je politički život zbog krivičnog dela 'vređanja javnih zvaničnika', predstavlja veliki poraz za demokratiju u Turskoj", izjavio je Stano.
Prema njegovim rečima, ova kazna je nesrazmerna i potvrđuje sistemski nedostatak nezavisnosti pravosuđa i neprimeren politički pritisak na sudije i tužioce u Turskoj.

"Uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora sledeće godine, ova odluka je posebno značajna u kontekstu politizacije pravosudnog sistema u zemlji, čime se podriva sloboda i pravičnost izbornog konteksta. Turska sada treba da preokrene kontinuirano nazadovanje u oblasti ljudskih prava i vladavine prava”, saopštio je Stano u ime EU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa