Društvo

Advokat Stojanović: Turska neće isporučiti ratnog zločinca Mahmuljina

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

10:26

Advokat Stojanović: Turska neće isporučiti ratnog zločinca Mahmuljina
EPA/Fehim Demir - Copyright EPA/Fehim Demir

veličina teksta

Aa Aa

Advokat Miodrag Stojanović smatra da Turska neće isporučiti osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina za kojim je raspisana Interpolova poternica, ukoliko je u toj zemlji.

Stojanović, koji je i najavljivao raspisivanje međunarodne poternice za Mahmuljinom, istakao je da je pravilo takvo da se ona dostavlja međunarodnim bezbednosnim agencijama, odnosno svim članicama Interpola. "Ukoliko se, u jednom trenutku, u bilo kojoj državi koja je potpisnica Interpola, locira ili pronađe lice koje je na poternici, ulazi se u proceduru njegove ekstradicije", rekao je Stojanović za banjalučke Nezavisne novine.

To međutim, dodao je, podrazumeva određene protokole. "Prvo, da li je to delo - delo po zakonu te države? Pod dva - da li je za to delo, koje mu se stavlja na teret, nastupila zastara, amnestija ili pomilovanje? Nije. Pod tri - da li je ta presuda zasnovana na kršenju ljudskih prava optuženog? Nije. U konkretnom slučaju, u pitanju je pravosnažna presuda Suda BiH", rekao je Stojanović.

Ako bi Turska došla do Mahmuljina i uhapsila ga, Stojanović kaže da bi bila dužna da ga isporuči BiH. "Ali, da li postoji volja, da li on možda ima tursko državljanstvo, to ne znamo", naveo je.

Srna je ranije uputila turskom Ministarstvu pravosuđa upit da li Turska podržava da u toj zemlji boravi osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin, koji se nije odazvao pravosuđu u BiH. Iz Turske nisu odgovorili, a u međuvremenu je raspisana crvena Interpolova poternica za odbeglim ratnim zločincem. Iz izvora bliskih Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH Srni je juče potvrđeno da je Interpol raspisao crvenu poternicu za Mahmuljinom i da za njim tragaju 194 zemlje.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Komentari (0)

Srbija