Evropa

Ambasada SAD u Turskoj upozorila Amerikance na moguće napade u Istanbulu

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2023

-

09:56

Ambasada SAD u Turskoj upozorila Amerikance na moguće napade u Istanbulu
Ambasada SAD u Turskoj upozorila Amerikance na moguće napade u Istanbulu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Turskoj upozorila je Amerikance na moguće napade terorista na crkve, sinagoge i diplomatska predstavništva u Istanbulu, što je drugo takvo obaveštenje ambasade u toku četiri dana, nakon spaljivanja islamske svete knjige Kurana u Evropi.

Američka ambasada je upozorila na moguće uzvratne napade terorista u oblastima Istanbula koje posećuju zapadni turisti, posebno u gradskim četvrtima Bejoglu, Galata, Taksim i Istiklal.

Nekoliko ambasada u Ankari, uključujući američku, nemačku, francusku i italijansku, izdale su u petak upozorenja o mogućim napadima na mestima bogosluženja, nakon odvojenih incidenata u kojima je Kuran spaljen u Švedskoj, Holandiji i Danskoj.

Turska je upozorila svoje građane na "moguće islamofobne, ksenofobne i rasističke napade" u SAD i Evropi, nakon što su njeni zapadni saveznici upozorili svoje građane u Turskoj na moguće terorističke napade.

U dva odvojena saveta za putovanja, tursko ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je svojim državljanima u SAD i evropskim zemljama da se "ponašaju smireno, suočeni s mogućim ksenofobnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima" i da se "drže podalje od područja gde bi se demonstracije mogle intenzivirati", prenose turski mediji.

Turska je izdala upozorenje o putovanju za SAD i neke evropske zemlje, ukazujući na sve veći broj incidenata protiv stranaca i rasističkih napada, kao i na rastuću versku netoleranciju. Širom SAD se održavaju protesti nakon što je Tajr Nikols podlegao povredama poštoga je pretukla policija u Memfisu, u državi Tenesi, navedeno je u saopštenju, prenela je Anadolija. Sa druge strane, primećeno je da je nedavno širom SAD bilo verbalnih i fizičkih napada protiv stranaca i rasizma, stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Nekoliko ambasada u Ankari, uključujući ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Italije, objavila su bezbedonosna upozorenja za svoje građane u Turskoj, u kojima su upozorila na "moguće osvetničke napade terorista na svetilišta".

To je usledilo nakon nedavnih incidenata paljenja Kurana u Evropi.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je u subotu savetovalo svojim građanima u Turskoj da izbegavaju gužve i proteste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa