Evropa

OEBS pozvao Bugarsku da preduzme hitne mere za suzbijanje trgovine ljudima

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

21:23

OEBS pozvao Bugarsku da preduzme hitne mere za suzbijanje trgovine ljudima
OEBS pozvao Bugarsku da preduzme hitne mere za suzbijanje trgovine ljudima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik OEBS-a Valiant Riči i izvršni sekretar Grupe eksperata Saveta Evrope za akciju protiv trgovine ljudima (GRETA) Petja Nestorova pozvali su Bugarsku da preduzme hitne mere za jačanje prevencije i suzbijanje trgovine ljudima.

OEBS je saopštio da su njihovi i zvaničnici Saveta Evrope na zajedničkim sastancima sa Nacionalnom komisijom za borbu protiv trgovine ljudima i bugarskim parlamentom podelili nalaze iz trećeg evaluacionog izveštaja.

Oni su pozvali Bugarsku da preduzme akciju u nekoliko ključnih oblasti, kao što su jačanje koordinacije u borbi protiv trgovine ljudima, usvajanje nove strategije za borbu protiv trgovine ljudima i obezbeđivanje žrtvama pristupa  pravdi.

Specijalni predstavnik OEBS-a Riči istakao je hitnu potrebu da se odredi prioritet i investira u borbu protiv trgovine ljudima, uključujući pokretanje tog pitanja u vladi i sprovođenje ambicioznijih političkih akcija, imajući u vidu i trgovinu ljudima uz pomoć tehnologije u Bugarskoj.

"Kao jednoj od ključnih zemalja porekla trgovine ljudima u Evropi, Bugarskoj je potrebna snažna strategija sa fokusom na prevenciju i privođenje trgovaca pravdi“, rekao je on.

Petja Nestorova je istakla potrebu za većom političkom pažnjom u vezi sa ovim pitanjem i adekvatnim budžetskim finansiranjem, što bi obezbedilo održivost mera za borbu protiv trgovine ljudima i mrežu skloništa.

"Poslednje preporuke koje je GRETA dala Bugarskoj fokusiraju se na garantovanje pravde žrtvama trgovine ljudima, što podrazumeva kompenzaciju i podrška njihovoj ekonomskoj i socijalnoj inkluziji", rekla je ona.

Specijalni predstavnik OEBS-a posećuje zemlje svake godine kako bi podržao države članice te organizacije u rešavanju problema trgovine ljudima, podelio preporuke za dalje delovanje i prikupio najbolje prakse za borbu protiv tih gnusnih zločina.

Ričijev izveštaj nakon njegovih poseta raznim zemljama 2021. objavljen je 2022.

Ekspertska grupa Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) prati primenu Konvencije o borbi protiv trgovine ljudima u 48 država, koje su je ratifikovale.

GRETA je tri puta procenjivala angažovanje Bugarske protiv trgovine ljudima (2011, 2015. i 2019. godine), a poslednji izveštaj o tome objavljen je u aprilu 2021.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa