Region

Severna Makedonija danas preuzima predsedavanje OEBS-om: Novi predsedavajući Bujar Osmani

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2023

-

11:42

Severna Makedonija danas preuzima predsedavanje OEBS-om: Novi predsedavajući Bujar Osmani
Severna Makedonija danas preuzima predsedavanje OEBS-om: Novi predsedavajući Bujar Osmani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severna Makedonija danas preuzima godišnje predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Velika je odgovornost i čast preuzeti predsedavanje OEBS-om 2023. godini. Naš cilj će biti da se fokusiramo na same principe Završnog akta iz Helsinkija, u interesu i za potrebe ljudi", rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i novi predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani.

Osmani je rekao da je plan OEBS-a da pruži pomoć stanovništvu pogođenom sukobom, ali i drugima kojima je potrebna jer je zadatak organizacije da ublažava krize i podržava mir. On je istakao da će Ukrajina ostati prioritet i ključno bezbednosno pitanje, jer je rat u toj zemlji potkopao evropsku bezbednost i ugrožava mir i stabilnost kontinenta i šire, saopštio je OEBS.

Očuvanje vrednosti OEBS-a i poštovanje međunarodnog prava moraju biti zajednički prioritet, ukazao je Osmani. Prema njegovim rečima, u radu će se fokusirati i na podršku održivom ekonomskom rastu i saradnju u oblasti životne sredine.

Osmani će zvanično biti inaugurisan za predsedavajućeg i izložiti prioritete Severne Makedonije tokom predsedavanja na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču 12. januara.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa