Evropa

Stiže novi toplotni talas: Koje evropske zemlje su pod najvećim rizikom od šumskih požara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2021

-

18:35

Stiže novi toplotni talas: Koje evropske zemlje su pod najvećim rizikom od šumskih požara
Stiže novi toplotni talas: Koje evropske zemlje su pod najvećim rizikom od šumskih požara - Copyright AP/Nikolas Giakoumidis

veličina teksta

Aa Aa

Tokom narednih nedelja, novi toplotni talasi će pogoditi Mediteran i Centralnu Evropu, zbog čega su određena područja pod izričito velikim rizikom od šumskih požara.

Prvi toplotni talas ove godine stigao je na kontinent sredinom juna, a Balkan je bio posebno ugrožen sa temperaturama od približno 40 stepeni, što uopšte nije karakteristično za ovaj period godine.

Iako je teško dokazati da klimatske promene direktno uzrokuju češće požare, velike suše i visoke temperature nesumljivo ih čine dužum i intenzivnijim.

Evropske zemlje u riziku od šumskih požara

Poslednjih godina uticaj šumskih požara na prirodu i ljude značajno se povećao širom Evrope. Uprkos naporima da se ovakve katastrofe svedu na minimum, više od 400.000 hektara prirodnih područja u Evropskoj uniji izgorelo je do oktobra u 2020. godini — što je duplo više od proseka u poslednjih 12 godina.

"Ljudi su već izvršili ogroman pritisak na svetske šume, a požari su dodatna pretnja", kaže Frans Timermans, izvršni potpredsednik za Evropski zeleni dogovor.

Uoči ovogodišnje sezone požara, Evropska komisija objavila je nove smernice za bolje razumevanje i odgovor na požar. Evropska unija se nada da će države članice pripremiti plan za sprečavanje i odgovor na ove prirodne katastrofe u budućnosti, kao deo strategije za biodiverzitet.

Koje evropske teritorije su najugroženije zbog porasta temperature ove godine?

Kipar

U subotu je ogromna vatra zahvatila šume u podnožju planina Trodos na Kipru. Dim je bio uočljiv i iz Nikozije, grada udaljenog na 75 kilometara.

Četiri osobe su poginule, brojne kuće su uništene, a sela su bila evakuisana jer je snažan vetar širio plamen. Prema kiparskom Ministarstvu životne sredine oštećeno je više od 50 kvadratnih kilometara šuma i obradivog zemljišta.

Toplotni talasi i suša sve su češći poslednjih godina, te je povećavajući rizik od požara. U tom regionu je bilo vrlo malo kiše tokom aprila, a temperature u unutrašnjosti dostigle su 40 stepeni Celzijusa prošle nedelje.

Direktor Odeljenja za šume, Haralambos Alekandrou opisao je katastrofu kao "najgori šumski požar u istoriji Kipra".

Predsednik Nikos Anastasijadis rekao je da je to bio veoma težak dan za zemlju i obećao je da će vlada pružiti pomoć žrtvama.

Grčka

Toplotni talas u Grčkoj doneo je lokalne temperature od 40 stepeni prošle nedelje. Agencija Civilne zaštite izdala je mapu upozorenja u okviru koje navodi ugrožene teritorije sa visokim rizikom od šumskih požara.

Posle 10 dana ekstremnih temperatura i suše, na ostrvu Kefalonija u subotu su izbili opsežni požari. Vatrogasna jedinica evakuisala nekoliko sela nakon što se plamen proširio jugoistokom ostrva.

S obzirom na to da se toplotni talas i snažni vetrovi vraćaju na teritoriju Balkana narednih nedelja, rizik od požara je i dalje visok, prema navoidma hitnih službi.

Španija

U blizini grada Malage Kasabarmeja 29. juna je izbio je požar koji se, zbog nedostatka vetra, nije proširio, pa je oštećeno samo 0,3 hektara zemlje.

Ipak, ova prirodna katarstofa verovatno nije bila poslednja tokom sezone, jer je taj region najugroženiji zbog šumskih požara u Španiji. Šumska vatrogasna jedinica Andalutije otkrila je da je od početka godine registovano već 138 šumskih požara, zbog kojih je uništeno 1.360 hektara zemlje.

Ministarstvo poljoprivrede, stočarstva, ribarstva i održivog razvoja najavilo je zabranu upotrebe vatre i motornih vozila u šumovitim područjima.

Italija

Od subote, regisrovano je nekoliko požara na 11 područja istočne Sicilije. Unutrašnji deo ostrva, gde nema morskih vetrova posebno je pogođen. Tu spadaju područka Katanije, Skordije i Sirakuze.

Odeljenje civilne zaštite saopštilo je da su samo 4. jula 34 požara opustošila više hektara zemlje širom regiona.

Iako uzrok požara tek treba da se utvrdi, direktor Odeljenja civilne zaštite Salvo Kokina rekao je da je postoje kriminalci koji bi iskoristili "prednosti" visokih temperatura.

Sredinom juna vrućina u Laskari dostigla je skoro 44 stepena, što je jedna od najviših zabeleženih temperatura u Evropi ove godine. Iako uzrok paljenja možda nisu klimatske promene, zbog narednog dvonedeljnog toplotnog talasa region je u velikom riziku od šumskih požara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa