Evropa

Afera Katargejt: Podignuta optužnica i protiv poslanika EP Marka Tarabele zbog korupcije

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2023

-

12:34

Afera Katargejt: Podignuta optužnica i protiv poslanika EP Marka Tarabele zbog korupcije
Belgijske vlasti uhapsile su danas evropskog poslanika Marka Tarabelu - Copyright Tanjug AP/Thierry Monasse

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo u Briselu podiglo je optužnicu protiv još jednog poslanika Evropskog parlamenta Marka Tarabele, koji je uhapšen u petak zbog sumnje na korupciju i trgovinu uticajem, prenosi Rojters pozivajući se na belgijske medije.

Dnevni list "Le Soir" navodi, prema belgijskom tužilaštvu, da je Tarabela optužen za korupciju, pranje novca i članstvo u kriminalnoj organizaciji u takozvanoj "Katargejt aferi".
Njegov advokat je saopštio da je Tarabela negirao krivicu tokom ispitivanja od strane belgijskih vlasti.

Takozvani "Katargejt", afera koja potresa institucije EP, počeo je prošlog decembra, kada su vlasti optužile četiri osobe povezane sa Evropskim parlamentom u belgijskoj prestonici Briselu, zbog navoda da ih je Katar zasipao gotovinom i poklonima kako bi uticao na donošenje odluka.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) su 2.februara izglasali odluku o ukidanju imuniteta Andrei Kozolinu i Marku Tarabeli, na zahtev belgijskih vlasti koje istražuju navodni korupcijski skandal.

Grčka poslanica i bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, bivši italijanski poslanik Pjer Antonio Panceri, uz još dvoje članova Parlamenta, nalaze se u zatvoru u Belgiji, gde se suočavaju sa optužbama za korupciju i pranje novca u sklopu istrage o navodnim isplatama od Katara 

Oni se terete se da su primali mito od Katara u pokušaju da utiču na kreiranje politike Evropske unije prema toj zemlji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa