Evropa

Najmanje 4.815 dece žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika u Portugalu

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

13:49

Najmanje 4.815 dece žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika u Portugalu
AP Photo/Gerald Herbert, File - Copyright AP Photo/Gerald Herbert, File

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 4.815 dece bila su žrtve seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika portugalske katoličke crkve u poslednjih više od 70 godina, saopštila je komisija zadužena za istraživanje seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi.

Nezavisni komitet za proučavanje zlostavljanja dece u katoličkoj crkvi, koji su osnovali biskupi u toj zemlji pre nešto više od godinu dana, istraživao je navodne slučajeve od 1950. pa nadalje, prenosi Rojters.

"Želimo da odamo iskrenu počast onima koji su bili žrtve zlostavljanja tokom svog detinjstva i usudili se da podignu glas", rekao je šef komisije, dečiji psihijatar Pedro Streht.

"Oni su mnogo više od statistike. Većina počinilaca, odnosno 77 odsto njih, bili su sveštenici, a većina žrtava muškarci'', rekao je Streht i dodao da su žrtve pre svega zlostavljane u katoličkim školama, svešteničkim domovima, ispovedaonicama i drugim lokacijama.

Ranije je crkva saopštila da je spremna da ''preduzme odgovarajuće mere".

Optužbe o zlostavljanju dolaze od ljudi iz različitih sredina, iz svih regiona zemlje, kao i od portugalskih državljana koji žive u drugim zemljama Evrope, Afrike i Amerike, navodi Rojters.

U saopštenju se navodi da su neka mesta u Portugalu, poput određenih bogoslovija i verskih institucija, ''prave crne tačke'', gde je dolazilo do zlostavljanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa