Evropa

Predsednica Moldavije: Rusija planira nasilno rušenje rukovodstva u Kišinjevu

Komentari

Autor: FoNet

13/02/2023

-

18:30

Predsednica Moldavije: Rusija planira nasilno rušenje rukovodstva u Kišinjevu
Maja Sandu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je danas Rusiju da planira nasilno rušenje rukovodstva u Kišinjevu, uz pomoć sabotera koji tvrde da su demonstranti protiv vlade.

"Moldavija je suočena sa brojnim antivladinim protestima, čiji je organizator oligarh Ilan Šor. Uz unutrašnje snage pod kontrolom Šora, Moskva navodno planira da iskoristi strance iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Belorusije", navela je Maja Sandu.

Kako je navela, plan Moskve je uključuje sabotere sa vojnim iskustvom, kamuflirane u civilnu odeću, kako bi preuzeli nasilne akcije, napade na državne institucije i uzimanje talaca.

"Krijući se iza protesta takozvane opozicije, cilj sabotera bi bilo rušenje ustavnog poretka i zamena legitimne vlasti u Kišinjevu nelegitimnom", navela je Sandu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nedavno na samitu Evropske unije izjavio da je Kijev "presreo plan ruske obaveštajne službe za uništenje Moldavije".

Maja Sandu je ocenila da je zato potrebno da parlament brzo usvoji zakone koji bi moldavskim službama bezbednosti i tužiocima pružili sredstva da se efikasnije bore protiv pretnji nacionanoj sigurnosti.

"Pokušaji Kremlja da unese nasilje u našu zemlju će propasti, poručila je Maja Sandu", javlja AFP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa