Evropa

Varnice u Italiji: Berluskoni okrivio Zelenskog za rat u Ukrajini, Meloni mu zamerila

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

23:50

Varnice u Italiji: Berluskoni okrivio Zelenskog za rat u Ukrajini, Meloni mu zamerila
Varnice u Italiji: Berluskoni okrivio Zelenskog za rat u Ukrajini, Meloni mu zamerila - Copyright AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni okrivio je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za rat u toj zemlji navodeći da se rat nikad ne bi dogodio da je Zelenski prestao da napada autonomne republike u Donbasu.

Berluskoni, čija stranka je deo desničarske koalicione vlade Đorđe Meloni, tom je izjavom ponovo izazvao neslaganje s premijerkom Đorđom Meloni koja zastupa stav o čvrstoj podršci Kijevu, preneo je AP.

Lider partije desnog centra Forca Italija, poznat i kao dugogodišnji prijatelj i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenio je ponašanje Zelenskog kao veoma negativno i kritikovao Meloni zbog sastanka sa ukrajinskim predsednikom, rekavši da ne bi tako uradio da je premijer.

Njegovi komentari izazvali su reakciju premijerkine kancelarije, u kojoj se navodi da je "podrška vlade Ukrajini čvrsta i nepokolebljiva", kao i da se to ogleda u vladinoj politici prilikom glasanja u parlamentu koja uključuju i odluke o isporukama oružja Ukrajini.

Savetnik Zelenskog Oleg Nikolenko kritikovao je danas Berluskonija, rekavši da "šireći rusku propagandu ohrabruje Rusiju da nastavi svoje zločine protiv Ukrajine i da zbog toga treba da snosi političku i moralnu odgovornost".

"Beluskonijeve besmislene optužbe na račun ukrajinskog predsednika su pokušaji ljubljenja Putininovih ruku koje su do lakata u krvi", rekao je Nikolenko.

Meloni se sastala sa Zelenskim na marginama samita u Briselu prošle nedelje, a planira da otputuje u Ukrajinu pre prve godišnjice izbijanja rata.

Italijanska premijerka i ranije je upozoravala Berluskonija na njegovo prijateljstvo sa Putinom i potvrdila snažnu proevropsku poziciju po pitanju ruskog rata u Ukrajini, a poslednje upozorenje usledilo je nakon što se Berluskoni pohvalio da je ponovo uspostavio kontakt sa Putinom i razmenio poklone (votku i vino) na svoj 86. rođendan u septembru.

U svom poslednjem obraćanju, Berluskoni je rekao da bi američki predsednik Džozef Bajden mogao da pomogne u okončanju borbi tako što bi Zelenskom ponudio milijarde dolara za obnovu, slično Maršalovom planu kojim je obnovljena Evropa nakon Drugog svetskog rata.

"Samo tako nešto ubediće ovog gospodina da pristane na prekid vatre", istakao je Berluskoni.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa