Evropa

RAT U UKRAJINI Bajden se sastao sa Dudom u Poljskoj, EU poziva članice da obezbede više municije za Kijev

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

07:43

RAT U UKRAJINI Bajden se sastao sa Dudom u Poljskoj, EU poziva članice da obezbede više municije za Kijev
RAT U UKRAJINI Bajden se sastao sa Dudom u Poljskoj, EU poziva članice da obezbede više municije za Kijev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 363. dan rata u Ukrajini. Bliži se godišnjica početka ruske agresije na Ukrajinu, a mir se i dalje ne nazire. Američki predsednik Džozef Bajden juče je boravio u iznenadnoj poseti Kijevu, najavivši pola milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini, dok EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer nema vremena da je sama proizvede.

Ključni događaji:

  • EU blizu dogovora o uvođenju 10. paketa sankcija Rusiji
  • Bajden: Rusija nikad neće pobediti u Ukrajini
  • Ukrajinska vojska: Šest civila poginulo u granatiranju Hersona
  •  Meloni: Svaki mir koji uključuje predaju Ukrajine ne može biti pravi mir
  • Rau: EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer ne može da je proizvede
  • Borelj: Ukrajini se mora hitno poslati više municije
  • Nemačka do kraja marta šalje 20 borbenih vozila Mardet Ukrajini
  • Bajden najavio pola milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini
  • Medvedev: Bajden je dobio bezbednosne garancije pre posete Kijevu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.35 Zelenski: Situacija na frontu se nije promenila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da snage njegove zemlje drže liniju uprkos žestokim borbama. Zelenski je priznao pritisak na snage na prvoj liniji, ali je rekao da se situacija nije promenila. On je juče nagovestio da bi se Ukrajina mogla povući iz istočnog grada Bahmuta nakon meseci brutalnih borbi.

"Važno nam je da je odbranimo, ali ne pod svaku cenu i da ne ginu svi", rekao je.

Ruske snage takođe pojačavaju napade na gradove Kramatorsk i Slavjansk, koji se takođe nalaze u istočnoj pokrajini Donjeck.

 

 

22.58 EU blizu dogovora o uvođenju 10. paketa sankcija Rusiji

Evropska unija je blizu uvođenja desetog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i očekuje se da će sutra, ukoliko budu prevaziđene razlike u stavovima oko zabrane na uvoz gume i dijamanata iz Rusije, o tome biti postignut konačni dogovor, potvrdile su diplomate zemalja članica EU. Na listi sankcionisanih bi trebalo da se nađu i pojedinci i zvanični entiteti koji su umešani u ilegalnu deportaciju oko 6.000 dece iz Ukrajine, prenosi Rojters. Očekuje se da će 10. paket sankcija obuhvatiti i sedam iranskih poslovnih entiteta za koje se veruje da proizvode opremu koju Rusija koristi u ratnim operacijama u Ukrajini.

22.10 Prigožin optužuje vrh države

Prvi čovek ruske plaćeničke vojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin optužio je danas vrh države da namerno ne snabdeva pripadnike Vagnera municijom i ocenio da je reč o izdaji i pokušaju da se uništi njegova privatna vojna kompanija. Prema oceni analitičara Priogožin javno vređao najviše ruske vojne komandante pokušavajući da uspeh na bojnom polju prevede u politički uticaj, prenosi Rojters. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je ranije saopštilo da Vagner nije pod kontrolom ministarstva. Opširnije u odvojenoj vesti.

22.05 Ukrajinske škole prelaze na rad na daljinu tokom godišnjice invazije

Ministarstvo prosvete Ukrajine naložilo je danas ukrajinskim školama da od 22. do 24. februara pređu na nastavu na daljinu zbog bojazni od intenzivnih ruskih artiljerijskih i raketnih napada uoči prve godišnjice sukoba, prenosi Gardijan. U izveštaju londonskog dnevnika se podseća da Rusija izvodi redovne raketne i bespilotne udare od oktobra prošle godine. Zvanični Kijev je izdao upozorenje da bi Moskva mogla da pokrene novi talas raketnih udara kako bi obeležila prvu godišnjicu sukoba.

19.38 Meloni: Svaki mir koji uključuje predaju Ukrajine ne može biti pravi mir

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da svaki mir koji podrazumeva predaju Ukrajine ruskim snagama ''ne može biti pravi mir''. Ona je tokom posete Kijevu i razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim navela da poraz Ukrajine stvara rizik da dođe do invazije na druge evropske države i obećala je nastavak vojne podrške Italije Kijevu, prenosi Rojters. Meloni je dodala da Italija nastoji da bude domaćin međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine koja je najavljena za april.

 

 

19.00 Bajden: Rusija nikad neće pobediti u Ukrajini

Tokom posete Varšavi američki predsednik Džozef Bajden optužio je danas Rusiju da je u Ukrajini počinila ''zločine protiv čovečnosti i ratne zločine'' i istakao da će Moskva zbog toga biti kažnjena.

''Podrška Ukrajini se nastavlja, NATO je u tome ujedinjen. Rusija nikad, nikad, neće pobediti u Ukrajini'', poručio je Bajden. Opširnije u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP

 

18.50 Belorusija predviđa izricanje smrtne kazne za veleizdaju

Poslanici beloruskog parlamenta usvojili su danas izmene Zakona o krivičnoj odgovornosti, prema kojima je omogućeno uvođenje smrtne kazne državnim službenicima i vojnom osoblju u slučaju veleizdaje, izvestila je državna novinska agencija Belta. Prenoseći tu vest, RSE navodi da je Belorusija poslednja zemlja u Evropi u kojoj se još izriču smrtne kazne, a prošle godine je, zbog proširenja izricanja smrtne kazne u slučajevima terorizma, izazvala kritike međunarodne javnosti.

17.26 Bajden pohvalio Poljsku što je primila 1,5 miliona izbeglica iz Ukrajine

Bela kuća saopštila je danas da su predsednici SAD i Poljske Džozef Bajden i Andžej Duda razgovarali u Varšavi o zajedničkim naporima da podrže Ukrajinu, nametnu sankcije Rusiji, kao i da ojačaju NATO.

Bela kuća je navela da je Bajden pohvalio velikodušnu podršku naroda Poljske za više 1,5 miliona ukrajinskih izbeglica na poljskoj teritoriji, preneo je BBC. 

17.10 G7: Nastavićemo da namećemo ekonomske sankcije Rusije

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Grupe sedam (G7) saopštili su danas da će njihove zemlje nastaviti da nameću ekonomske sankcije Rusiji i pozvali međunarodnu zajednicu da osudi "brutalni ekspanzionizam" Moskve. 

U saopštenju G7 se navodi da će najbogatije zemlje nastaviti da nameću dalje ekonomske sankcije pojedincima i subjektima unutar i izvan Rusije koji pružaju političku ili ekonomsku podršku kršenjima međunarodnog prava, preneo je Rojters. 

16.45 Si Đinping planira narednih meseci sastanak s Putinom u Moskvi

Kineski predsednik Si Đinping planira da poseti Moskvu i sastane se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u narednim mesecima, objavio je danas Vol strit džurnal, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

List je naveo da će Sijev sastanak sa Putinom biti deo napora za početak mirovnih pregovora za Ukrajinu i da će omogućiti da ponovi svoje pozive da se nuklearno oružje ne koristi, preneo je Rojters.

15.24 Medvedev: Suspendovali smo učešće u START-u kao odgovor na politiku SAD, Prajs: Nejasan uticaj ruske odluke

Rusija je suspendovala učešće u novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, novom START-u, kao odgovor na antirusku politiku Vašingtona, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

"SAD su dobile ono što su zaslužile za svoju glupu antirusku politiku, odnosno suspendovanje novog START-a. Ne možete da se borite protiv Rusije, a da izgleda da se na pitanjima strateške stabilnosti radi kao i obično", napisao je Medvedev na Tviteru na engleskom, preneo je TASS.

S druge strane, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da je uticaj ruske izjave da obustavlja pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja nejasan, dok stav SAD o nuklearnom naoružanju ostaje nepromenjen.

SAD su ranije ove godine javno objavile da se Rusija ne ponaša u skladu sa ugovorom o novom START-u, rekao je, te da će Vašington gledati koje korake Moskva zapravo preduzima.

''Nejasno je hoće li biti praktičnog uticaja. Još nismo videli nijedan razlog da promenimo naš stav o nuklearnom naoružanju, kao ni naš strateški stav'', rekao je Prajs.

15.15 EU pozvala zemlje članice da obezbede više municije Ukrajini iz svojih zaliha

Evropska unija pozvala je danas zemlje članice da obezbede više municije Ukrajini iz svojih zaliha, kao i iz svih porudžbina oružja koja možda treba da im pristignu, kako bi pomogle poraz ruskih snaga u Ukrajini.

Prema nekim procenama, Ukrajina ispaljuje i do 6.000 - 7.000 artiljerijskih granata dnevno, otprilike onoliko koliko mala evropska država naruči u mirnodopskoj godini, ali to je samo oko trećine broja koje Rusija koristi u prvih godinu dana rata, prenosi AP.

''Moramo hitno da delujemo, ono što je naša obaveza meri se u nedeljama, a ne u mesecima'', rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku u bezbednost Žozep Borelj.

Kaže da je u pismu poslatom ministrima odbrane zemalja članica EU pozvao da ''daju prioritet Ukrajini'' kada je reč o oružju i municiji.

15.02 Bajden: Naša podrška Ukrajini ostaje snažna

Podrška SAD Ukrajini ostaje snažna, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajden tokom razgovora sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u Varšavi, prenosi Rojters. "Kao što sam rekao predsedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva", saopštio je Bajden. Američki predsednik danas razgovara sa svojim poljskim kolegom Dudom o jačanju istočnog krila NATO-a, koje se suočava sa nastavkom sukoba u Ukrajini, saopštila je Bela kuća. Tokom popodneva se očekuje obraćanje američkog predsednika ispred Kraljevskog zamka u Varšavi.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, Pool

 

15.00 Duda: Poseta Bajdena Poljskoj važan znak posvećenosti bezbednosti u Evropi

Poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena Poljskoj predstavlja važan znak posvećenosti očuvanju bezbednosti u Evropi, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda. „Vaša poseta je važan znak za bezbednost, signal za odgovornost SAD za bezbednost sveta i Evrope. Amerika može da očuva svetski poredak“, rekao je Duda tokom sastanka sa Bajdenom u Varšavi, preneo je Rojters. Bajden je danas počeo dvodnevnu posetu Poljskoj, a u ponedeljak je bio u nenajavljenoj poseti Ukrajini uoči godišnjice početka ruskog napada na tu zemlju.

14.28 Stoltenberg: NATO mora sprečiti širenje rata van Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da alijansa ima zadatak da spreči da rat koji Rusija vodi u Ukrajini eskalira van Ukrajine. "Iz tog razloga smo mi istog jutra kada je počela invazija aktivirali naše odbrambene planove i poslali više trupa kod naših istočnih saveznika uz značajnu podršku vazudšnih snaga i poslali smo poruku Moskvi da je NATO tu da brani svaki metar svoje teritorije. Mi produžavamo sa našom podrškom Ukrajini onoliko koliko bude potrebno“, izjavio je on.

Stoltenberg je to rekao nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borellom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, s kojima je razgovarao o planovima da se pojačaju isporuke zapadne municije Ukrajini.

"Takođe smo sve više zabrinuti da Kina možda planira da pruži smrtonosnu podršku ruskom ratu“, kazao je Stoltenberg. Vašington je nedavno nagovestio da se možda Kina sprema da isporuči oružje Rusij, a Borelj je rekao da je pokrenuo to pitanje sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem i dobio uveravanja da Kina neće isporučivati oružje nijednoj zemlji u ratu. Dodao je, međutim, da je i dalje potreban oprez.

Euronews

14.20 Kijev: Šest civila je ubijeno, a 12 ranjeno u ruskom granatiranju Hersona

Šest civila je ubijeno, a 12 ranjeno u ruskom granatiranju pijace i stanice javnog prevoza u gradu Hersonu, saopštila je danas ukrajinska vojska. U saopštenju se dodaje da se Herson našao na udaru granata dok je ruski predsednik Vladimir Putin držao govor u kojem je, kako se navodi, prikazao svoju zemlju kao da nije u ratu sa Ukrajinom, prenosi Rojters. ''Ruska vojska snažno granatira Herson. Ponovo nemilosrdno ubijajući civilno stanovništvo'', napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na svom nalogu na aplikaciji za razmenu poruka Telegram. ''Svet nema pravo ni na trenutak da zaboravi da ruska surovost i agresija ne poznaju granice'', napisao je on u objavi u kojoj je postavio i fotografiju na kojoj se vide delovi tela na trotoaru, uništene fasade i stanice javnog prevoza. Lokalne vlasti su saopštile da je Herson bio na udaru višecevnih bacača raketa Grad.

14.12 Kuleba: Snabdevanje Ukrajine oružjem, najveća logistička operacija od Drugog svetskog rata

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da se na današnjem sastanku sa predstavnicima NATO-a i Evropske unije razgovaralo o nabavci i proizvodnji oružja za njegovu zemlju. "Razgovaralo se kako da se nabavi oružje i municija na efikasan način i kako da se to isporuči na bojno polje", rekao je Kuleba na zajedničkoj konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, u sedištu NATO-a u Briselu. Prema njegovim rečima, od februara 2022. godine Ukrajina i njeni parteneri "vode možda najveću logističku operaciju od Drugog svetskog rata".

14.10 Meloni: Putinov govor je bio propaganda

Italijanska premijerka Đorđa Meloni ocenila je današnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina kao propagandu. Meloni je rekla da se nadala nečem konstruktivnijem, prenosi Rojters. ''Deo mog srca se nadao nekim drugačijim rečima, nekakvom iskoraku. A bila je to obična propaganda'', ocenila je Meloni, koja se nalazi u poseti u ukrajinskom gradu Irpin. Putin je u današnjem obraćanju Federalnoj skupštini rekao da je Rusija uradila zaista sve moguće da probleme u Donbasu reši mirnim sredstvima, ali da je iza njenih leđa pripreman drugačiji scenario.

14.03 Najviši kineski diplomata stigao u Moskvu, sutra sastanak sa Lavrovom

Najviši kineski diplomata Vang Ji stigao je danas u posetu Moskvi, javlja TASS pozivajući se na neimenovani izvor blizak organizatorima posete. U međuvremenu, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastati u sredu u Moskvi sa Vangom, inače direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i članom Politbiroa Centralnog komiteta KPK-a. "Sergej Lavrov i Vang Ji sastaće se sutra", rekli su za RIA Novosti u ruskom ministarstvu, ne navodeći detalje.

13.50 Blinken: Neodgovorna odluka Rusije da suspenduje učešće u START-u

Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja je neodgovorna, a SAD će pažljivo posmatrati šta Moskva preduzima, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken. "Najava Rusije da suspenduje učešće je duboko žalosna i neodgovorna", kazao je Blinken tokom posete Atini. Blinken je rekao da će SAD pažljivo posmatrati šta Rusija zapravo radi i da će se pobrinuti da se, u skladu sa time, postave na odgovarajući način radi sopstvene i bezbednosti saveznika, preneo je Rojters.

13.42 Ambasadorki SAD u Rusiji uručen demarš zbog Ukrajine

Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je američkoj ambasadorki u Moskvi Lin Trejsi da su američko oružje i osoblje legirimtne mete za rusku vojsku. Rusko ministarstvo u saopštenju navodi da je "u demaršu koji je uručen ambasadorki istaknuto snabdevanje ukrajinske vojske oružjem, kao i određivanje ciljeva i lokacija za udare na rusku vojnu i civilnu infrastrukturu", što, smatraju, jasno ukazuje na nedoslednost i dvoličnost tvrdji SAD da nisu strana u sukobu.

Ministarstvo u saopštenju "o rastućoj umešanosti SAD u sukob u Ukrajini" poručuje da su oružje isporučeno Kijevu, kao i osoblje za održavanje, uključujući državljane SAD, legitimne mete. RIA je ranije prenela da je ambasadorki rečeno da Vašington treba da preduzme korake na povlačenju američke vojske i NATO snaga iz Ukrajine.

Rusko ministarstvo je američkoj ambasadorki prenelo i svoju ocenu o "agresivnom pravcu delovanja" SAD na produbljivanju sukoba sa Rusijom, ističe Rojters. Ministarstvo je, inače, pozvalo SAD da daju objašnjenje u vezi sa eksplozijama prošle godine u kojima su oštećeni gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2.

13.35 Direktor ruske obaveštajne službe: Nismo dali Bajdenu bezbednosne garancije

Direktor ruske Savezne bezbednosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov izjavio je danas da ta služba nije dala nikakve bezbednosne garancije američkom predsedniku Džozefu Bajdenu prilikom njegove jučerašnje posete Kijevu. ''SAD su zaista obavestile Rusiju o Bajdenovoj poseti Kijevu putem diplomatskih kanala. Međutim, mi im nismo dali nikakve garancije za njegovu bezbednost'', rekao je Bortnikov.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

On je to rekao nakon jučerašnje izjave zamenika ruskog predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva da je Bajden dobio bezbednosne garancije uoči nenajavljene posete, ali nije precizirao ko je sa ruske strane dao te garancije.

13.20 Stoltenberg: Odlukom Rusije demontirana cela arhitektura kontrole naoružanja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da žali što je Rusija odlučila da obustavi učešće u novoj Start povelji i ocenio da je tom odlukom "cela arhitektura za kontrolu naoružanja demontirana". "Izražavam žaljenje zbog današnje najave Rusije da obustavi svoje učešće u Nonoj Start povelji. Poslednjih godina Rusija je narušila i izašla iz ključnih dogovora za kontrolu naoružanja. Sa današnjom odlukom, cela arhitektura za kontrolu naoružanja je demontirana. Želim da snažno ohrabrim Rusiju da povuče svoju odluku i da poštuje postojeće dogovore“, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle sastanka na visokom nivou između NATO-a, EU i Ukrajine u Briselu.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Rusija obustavlja učešće u novom Start sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama, nakon što je optužio Zapad da je direktno umešan u pokušaje udara na njene strateške vazdušne baze.

12.30 Rumunija obustavlja rad ruskog Centra za kulturu i nauku u Bukureštu

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije obavestilo je ruskog ambasadora u Bukureštu o odluci vlasti o obustavljanju aktivnosti Ruskog centra za kulturu i nauku (RCSC), saopštila jedanas pres-služba rumunskog ministarstva. Agencija RIA navodi da je ta odluka izazvana navodnom propagandom i dezinformacijama koje je centar širio. ''Na zahtev ministra spoljnih poslova Bogdana Aureskua ambasador Ruske Federacije u Bukureštu pozvan je u utorak 21. februara u sedište Ministarstva spoljnih poslova, gde je obavešten o odluci rumunskih vlasti da obustave aktivnosti ruskog Centara za kulturu i nauku u Rumuniji'', navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

12.20 Putin potpisao ukaz o stavljanju u pripravnost novih kopnenih raketnih sistema

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas da je potpisao ukaz o stavljanju novih kopnenih strateških raketnih sistema u stanje pripravnosti. On je rekao da "SAD i NATO direktno poručuju da je njihov cilj da nanesu strateški poraz Rusiji", a da istovremeno traže od Moskve povratak ugovoru o neširenju strateškog naoružanja START, uključujući i inspekciju objekata. "Pre nedelju dana, na primer, potpisao sam dekret o stavljanju novih kopnenih strateških raketnih sistema u stanje pripravnosti“, rekao je Putin u današnjem obraćanju Federalnoj skupštini , prenosi TASS. On je rekao i da NATO traži da vrši inspekciju ruskih odbrambenih objekata, uključujući i najnovije, "kao da se ništa nije desilo".

12.08 Podoljak: Putinovo obraćanje pokazuje da je izgubio vezu sa realnošću

Današnje obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina parlamentu pokazalo je da je izgubio dodir sa realnošću, ocenio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak. On je u izjavi za Rojters naveo da je Putin "u potpuno drugoj realnosti, gde nema mogućnosti za organizovanje dijaloga o pravdi i međunarodnom pravu". Prema njegovim reccima, Putin pokazuje "konfuziju" i "nerazumevanje situacije", što che Rusiji u bliskoj budućnosti doneti dodatne teškoće.

"To znači da će se povećati haos, kako na bojnom polju, tako i u samoj Rusiji", smatra Podoljak.

11.41 Meloni doputovala u posetu Kijevu, popodne se sastaje sa Zelenskim

Premijerka Italije Đorđa Meloni doputovala je danas u svoju prvu zvaničnu posetu Ukrajini, a planirano je da se nakon obilaska Buče i Irpinja, mesta kod Kijeva gde su počinjeni zločini nad civilima, popodne sretne sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Meloni je u Kijev doputovala specijalnim vozom iz Poljske, a nakon dolaska je izjavila da je "počastvovana" što se nalazi u Ukrajini, prenosi agencija ANSA. Premijerka Italije, praćena državnom delegacijom, doputovala je juče popodne u Varšavu gde se sastala sa premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim i predsednikom ove zemlje Andžejom Dudom. Nakon ovih sastanaka, Meloni se specijalnim vozom uputila iz poljskog Pšemisla u Kijev, preko Lavova.

11.23 Blinken: Putinov rat u Ukrajini je strateški neuspeh

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Atini da je rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine strateški neuspeh.

"Godinu dana nakon što je predsednik Putin napao Ukrajinu, jasno je da je njegov rat strateški neuspeh u svakom pogledu", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim ministrom inostranih poslova Nikosom Dendijasom u Atini.

11.20 Hukstra: EU da kreira instituciju protiv zaobilaženja sankcija

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra predložio je da Evropska unija kreira posebnu instituciju čija bi misija bila da spreči zaobilaženje sankcija koje Brisel uvodi protiv Rusije.

"Trenutno imamo premalo kapaciteta u EU da analiziramo, koordiniramo i promovišemo nove sankcije – zato bih želeo da uspostavimo štab za sankcije u Briselu, da one ne bi mogle da se zaobiđu", izjavio je Hukstra posle jučerašnjeg sastanka šefova evropskih diplomatija u Briselu.

10.30 Obraćanje ruskog predsednika

Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se naciji uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu. Utisak je da je govor najvećim delom posvećen unutrašnjoj javnosti - predsednik je govorio o borcima, fondu za pomoć njihovim porodicama, ekonomskoj situaciji, a optuživao je Zapad za rasplamsavanje sukoba na ukrajinskom ratištu. 

On je rekao da se njegovo današnje obraćanje odvija u teškom i kriznom vremenu za zemlju u periodu "kardinalnih promena u celom svetu i istorijskih događaja koji određuju budućnost zemlje i naroda".

"Na svakome od nas leži velika odgovornost. Pre godinu dana doneta je odluka o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Korak po korak ćemo izvršavati zadatke pred nama. Od 2014. Donbas se borio i nije se predavao u uslovima blokade i stalnog granatiranja", rekao je Vladimir Putin. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug AP/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

08.00 UN: Skoro 19.000 povređenih i stradalih civila u Ukrajini

Od početka rata je u Ukrjaini zabeleženo 7.199 ubijenih i 11.756 povređenih, saopšteno je iz kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava. Najsvežiji podaci ove kancelarije pokazuju da je u januaru 2023. bilo 627 stradalih i povređenih civila, najviše u regionima gde se nalaze Donjeck, Luganjsk i Zaporožje.

07.45 Bajden stigao u Poljsku

Američki predsednik Džo Bajden stigao je u Poljsku, gde se očekuje da će govoriti na obeležavanju godišnjice od početka rata u Ukrajini. Pre Varšave, Bajden je juče bio u iznenadnoj poseti Kijevu i sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Euronews

07.35 Putin se danas obraća naciji

Ruski predsednik Vladimir Putin danas bi trebalo da se obrati naciji na govoru pred ruskim saveznim većem. Očekuje se da će Putin govoriti pred oba doma ruskog parlamenta, kao i da će tema biti ciljevi Moskve pred ulazak u drugu godinu rata u Ukrajini.

07.25 Kina upozorila protiv "dolivanja ulja na vatru"

Kina je "duboko zabrinuta" da bi sukob u Ukrajini mogao da se otme kontroli, izjavio je danas šef kineske diplomatije Ćin Gang pozivajući pojedine zemlje da odmah prestanu da "potpiruju vatru", aludirajući pri tom na Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters. Ćin je u govoru na forumu u kineskom ministarstvu spoljnih poslova rekao i da te zemlje treba da prestanu da govore "danas Ukrajina, sutra Tajvan".

07.10 Vang uskoro u Moskvi

Visoki kineski diplomata zadužen za spoljnu politiku, Vang Ji, saopštio je da će uskoro posetiti Moskvu. Kako je prenela ruska državna agencija Tas, Vang bi trebalo da stigne "možda čak i danas", a u planu je i potencijalni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Iz Kremlja su rekli da nije isključen razgovor između Putina i Vanga.

07.00 Rau: EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer ne može da je proizvede

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau izjavio je juče u Briselu da EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer nema vremena da je sama proizvede. "Zanimljiv predlog dala je Estonija u vezi sa opštom nabavkom municije za Ukrajinu. Međutim, proizvodnja odbrambenog oružja u EU odgovara mirnodopskom periodu, a mi imamo posla sa ratom u Ukrajini. Zato se razgovara o nabavci municije izvan EU", rekao je Rau na brifingu za novinare nakon sastanka Saveta za spoljne poslove Evropske unije.

06.40 Borelj: Ukrajini se mora hitno poslati više municije, tražite od vojne industrije da ubrza proizvodnju 

Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj je juče na konferenciji za novinare posle Saveta ministara spoljnih poslova EU izjavio da se Ukrajini mora poslati više municije i to brzo, te da se radi o danima.

"Ovo je hitno, radi se o danima ili možda dva meseca, i na tako hitan zahtev mora da se odgovori sa onim što postoji. Potražiti od (vojne) industrije da pojača proizvodnju, bez razlike kako brzo oni to mogu da rade, traži vreme. Sve zemlje članice imaju dogovore sa njihovom industrijom oružja. A municija se troši veoma brzo, brže nego proizvodnja. Zemlje članice moraju da daju prioritet ukrajinskim zahtevima iz njihov sadašnjih zaliha i kapaciteta“, insistirao je Borelj. Opširnije u odvojenom tekstu.

06.15 Nemačka do kraja marta šalje 20 borbenih vozila Mardet Ukrajini

Nemačka kompanija za proizvodnju borbenih vozila i naoružanja Rajnmetal saopštila je juče da očekuje da će 20 borbenih vozila Mardet biti spremna za slanje u Ukrajinu do kraja marta, dok će municija za PVO sisteme Gepard biti spremna do jula.

06.11 Zelenski: Budućnost svetskog poretka zavisi od Ukrajine

Nakon iznenadnoe posete američkog predsednika Džo Bajdena, ukrajinski predsednik Zelenski je u svom noćnom videoobraćanju naciji rekao da budućnost svetskog poretka ovisi o događajima u Ukrajini.

"Upravo sada i ovde u Ukrajini odlučuje se o budućnosti svetskog poretka koji se temelji na pravilima, humanosti i predvidljivosti. Potrebna nam je odlučnost. Danas sam takvu odlučnost vidio kod predsednika Bajdena", rekao je Zelenski.

Dodao je da su odbrambene i druge potrebe za zaustavljanje ruske agresije već dobro poznate partnerima Ukrajine.

06.00 Bajden najavio pola milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini

Bajden je najavio pola milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini tokom iznenadne posete Kijevu, navodi CNN. U zajedničkom obraćanju sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim, rekao je da će paket uključivati više vojne opreme, uključujući artiljerijsku municiju i haubice. Zelenski je rekao da su on i Bajden razgovarali o "oružju dugog dometa i oružju koje se još može isporučivati Ukrajini, a nije ranije".

05.55 Više od 30 država traži da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće takmičenjima

Više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, obećalo je juče svoju podršku zabrani takmičenja ruskim i beloruskim sportistima na međunarodnim sportskim događajima, stoji u priopćenju britanske vlade kojeg prenos Reuters.

Do izjave je došlo nakon nedavnih predloga Međunarodnog olimpijskog komiteta koji sugerišu da se istražuje put kojim bi se ruskim i beloruskim sportistima omogućio povratak takmičenjima, uključujući Olimpijske igre 2024. u Francuskoj.

Komentari (0)

Evropa