Evropa

Velika Britanija i Francuska apelovali na Rusiju da se vrati sporatumu o kontroli nuklearnog naoružanja

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2023

-

17:43

Velika Britanija i Francuska apelovali na Rusiju da se vrati sporatumu o kontroli nuklearnog naoružanja
Velika Britanija i Francuska apelovali na Rusiju da se vrati sporatumu o kontroli nuklearnog naoružanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija i Francuska apelovale su danas na Rusiju da se vrati sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja.

Velika Britanija pozvala je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da preispita svoju odluku o suspendovanju Rusije iz Novog START sporazuma sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dve strane.

"Nadamo se da Putin može da preispita svoju nepromišljenu odluku da suspenduje učešće Rusije u nuklernom sporazumu", rekao je portparol britanskog premijera Rišija Sunaka, a preneo je Rojters.

U saopštenju britanske vlade navodi se i da je kontrola naoružanja od vitalnog značaja za bezbednost naše planete i da je odluka Putina još jedan njegov primer ugrožavanja globalne bezbednosti radi političke dobiti.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je danas na Rusiju da "pokaže odgovornost" i opozove odluku u suspenziji svog učešća u sporazumu u kontroli nuklearnog naoružanja "što je pre moguće".

"Sporazum poznat kao ugovor o novom početku je suštinski instrument u međunarodnoj arhitekturi kontrole nuklearnog naoružanja i strateške stabilnosti", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Francuske, jedine nuklearne sile Evropske unije, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je danas nuklearno upozorenje Zapadu zbog Ukrajine i obelodanio da Rusija suspenduje svoje učešće u bilateralnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja. Putin je najavio da su novi strateški nuklearni sistemi stavljeni u stanje borbene pripravnosti i upozorio da bi Moskva mogla da nastavi sa nuklearnim probama.

 

Komentari (0)

Evropa