Evropa

Teško do 10. paketa sankcija Moskvi: Problematična tačka o kažnjavanju država zbog neizveštavanja o ruskim sredstvima

Komentari

Autor: Fonet

22/02/2023

-

23:02

Teško do 10. paketa sankcija Moskvi: Problematična tačka o kažnjavanju država zbog neizveštavanja o ruskim sredstvima
Teško do 10. paketa sankcija Moskvi: Problematična tačka o kažnjavanju država zbog neizveštavanja o ruskim sredstvima - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Više od deset članica Evropske unije odbacilo predložene kazne zbog neispunjavanja obaveza izveštavanja o tome gde se nalaze ruska državna sredstva, što je primoralo Evropsku komisiju da odustane od tog plana.

Taj predlog je bio deo 10. paketa sankcija EU protiv Rusije, koji Komisija pokušava da usvoji povodom obeležavanja prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, ali je izostala jednoglasna podrška zemalja bloka, prenosi Politiko.

Cilj Komisije je da locira zamrznutu imovinu Rusije, uključujući i to ko, gde i koliko drži od skoro 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi, koje su zamrznute u zemljama G7 i EU.

Prema zamisli Evropske komisije, to je trebalo da bude prvi korak u tekućim diskusijama o tome kako iskoristiti ta sredstva za plaćanje rekonstrukcije Ukrajine.

Komisija je predložila da se uvedu obaveze za "fizička i pravna lica, subjekte i organe“ da izveštavaju o tome gde se ta sredstva nalaze, kolika je njihova tržišna vrednost i o kojoj vrsti sredstava se radi, a pripadaju sankcionisanim subjektima, uključujući Centralnu banku Rusije.

To bi obuhvatilo i sredstva koja je trebalo da budu zamrznuta, ali nisu, kao i sredstva koja su bila "podložna bilo kakvom pomeranju, prenosu, izmenama, korišćenju i pristupu“ u dve nedelje pre njihovog evidentiranja.

Prema predlogu EK koji nije prihvaćen, bile su predviđene kazne do 10 procenata globalnog godišnjeg prometa za pravna lica i 50.000 evra za fizička lica koja namerno ili iz nemara ne prijave sve te informacije.

To, međutim, na današnjem sastanku nije usvojeno, jer se usprotivilo 13 zemalja, uključujući Austriju, Nemačku, Belgiju, Češku, Francusku, Italiju, Letoniju, Maltu i Portugal, koje su smatrale da takva odredba zahteva pravna pojašnjenja, što je nemoguće uraditi za nekoliko dana.

Kazne su bile posebno sporna tačka za nekoliko članica EU koje su dovele u pitanje pravo Komisije da ih izriče, jer je primena sankcija u nacionalnoj nadležnosti, i bilo je očigledno da je reč o strahu da bi Komisija mogla da sama sebi dodeli isuviše veliku moć, navodi Politiko.

Suočena sa velikim otporom, Komisija je odustala od predloga da se uvedu kazne, ali i dalje insistira na detaljnom i preciznom lociranju zamrznute ruske državne imovine, o čemu će rasprava biti nastavljena sutra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa