Briselske vesti

EU razmatra novi set sankcija Rusiji, u paketu i zabrana pružanja klaud usluga

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2022

-

13:28

EU razmatra novi set sankcija Rusiji, u paketu i zabrana pružanja klaud usluga
EU razmatra novi set sankcija Rusiji, u paketu i zabrana pružanja klaud usluga - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija radi na mogućoj zabrani pružanja usluga računarstva u oblaku (klaud usluge) Rusiji u okviru nove runde sankcija zbog napada Moskve na Ukrajinu, rekao je Rojtersu jedan zvaničnik EU, napominjući da je ta mera tehnički kompleksna.

Ukoliko ta mera bude uvedena, nije jasno kako bi zabrana EU uticala na Rusiju, jer su najveći provajderi klaud usluga u Evropi američke kompanije, uključujući Amazon, Gugl i Majkrosoft.

Brisel je prošle nedelje usvojio novi paket sankcija prema Rusiji i Belorusiji koji je obuhvatio naftni embargo, restriktivne mere za ruske banke i zabranu pružanja konsultantskih usluga Moskvi.

U inicijalnoj verziji saopštenja Saveta EU o tim sankcijama, objavljenom 3. juna, takođe je pominjana zabrana pružanja usluga računarstva u oblaku, ali je to kasnije izmenjeno i ta stavka je izbrisana, navodi britanska agencija, dodajući da se ta mera ne pojavljuje ni u tekstovima zakona objavljenim u službenom glasniku EU.

Portparol Saveta je rekao da je pominjanje zabrane klaud usluga u prvom saopštenju bila "materijalna greška" i odbio je da kaže da li je na uklanjanje te mere možda uticala polemika o tom pitanju među državama članicama Unije.

Neimenovani zvaničnik EU, sagovronik Rojtersa, rekao je da Evropska komisija nikada nije predložila takvu meru, ali je dodao da Brisel radi na mogućem uvođenju zabrane pružanja klaud usluga Rusiji u narednim rundama sankcija uprkos tome što je to tehnički teško izvodljivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa