Evropa

Premijerka Estonije: Teško je održati evropsko jedinstvo po pitanju odgovora na rusku agresiju

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

18:55

Premijerka Estonije: Teško je održati evropsko jedinstvo po pitanju odgovora na rusku agresiju
Kaja Kalas - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Pokazalo se da je teško održati evropsko jedinstvo u vezi sa odgovorom na ruski napad na Ukrajinu, u trenutku kada je Evropa suočena sa uticajem rata na inflaciju i životni standard širom kontinenta, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas.

Ona je kritikovala predsednika Francuske Emanuela Makrona zbog pokušaja da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu obezbedi diplomatski izlaz iz sukoba, rekavši da je jedini efekat bio da se ruskom lideru pruži uverenje da neće biti izolovan ili da će se suočiti sa licem pravde zbog ratnih zločina njegove vojske, preneo je "Gardijan".

"U početku su sankcije samo bile teške za Rusiju, ali sada dolazimo do tačke kada su sankcije bolne za naše zemlje i sada je pitanje koliko smo bola spremni da trpimo. Drugačije je različitim zemljama. Jedinstvo je veoma teško održati. Sve je teže zbog visoke inflacije i cena energenata", istakla je Kalas.

Prema njenim rečima, gas je možda skup, ali sloboda nema cenu.

"Ljudi koji žive u slobodnom svetu to zapravo ne razumeju", smatra ona.

Kalas je kritikovala Makrona zbog razgovora sa Putinom, kojeg je optužila za ratne zločine.

"Ne vidim smisao da razgovaramo sa njim ako želimo da prenesemo poruku da je izolovan i poruku da zbog toga neće pobeći nekažnjeno i da će odgovarati za sve počinjene zločine", naglasila je premijerka Estonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa