Fokus

Politiko: UN pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom oko izvoza žitarica

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

10:56

Politiko: UN pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom oko izvoza žitarica
Politiko: UN pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom oko izvoza žitarica - Copyright AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom kako bi se Ukrajini omogućilo da ponovo pokrene izvoz žitarica preko Crnog mora, dok zvaničnici i zakonodavci iz administracije američkog predsednika DŽozefa Bajdena su veoma skeptični da Rusija radi u dobroj nameri, piše Politiko.

Kako navodi portal, njihov primarni razlog za pesimizam su nedavni komentari ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskih zvaničnika koji sugerišu da će ublažiti blokadu ukrajinskih luka ako, u zamenu, Zapad ukine svoje ekonomske sankcije Moskvi.

Jedan američki zvaničnik opisao je predlog Moskve kao "diplomatiju iznuđivanja" i rekao da SAD neće pristati na sporazum koji bi ukinuo bilo kakav ekonomski pritisak na Kremlj.

Svaki dogovor kojim bi se dozvolilo Ukrajini da izvozi žito, uoči žetve letnje pšenice, bio bi veliki napredak, a američki zvaničnici i globalna preduzeća pomno prate pregovore Rusije sa UN, kao i odvojene pregovore sa Turskom, o omogućavanju bezbednog prolaza ukrajinskog žita na svetska tržišta.

Blokada ukrajinskih luka preokrenula je globalne trgovinske rute, a preti da će finansijski ugušiti Ukrajinu i produbiti krizu gladi širom sveta, ocenjuje Politiko.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pokušava da postigne dogovor koji bi obezbedio da ukrajinski i ruski tovari hrane i đubriva bezbedno dospeju na strana tržišta.

"Teško je posmatrati ruske ponude u dobroj nameri s obzirom na to kako oni aktivno i namerno uništavaju prehrambene proizvode u Ukrajini i pogoršavaju globalnu nesigurnost hrane", rekao je američki zvaničnik, govoreći o kontinuiranom napadima ruskih snaga na ukrajinske poljoprivredne objekte i polja.

Američki zakonodavci su, međutim, tražili da administracija predsednika Bajdena pomogne Ukrajini da ponovo otvori svoju crnomorsku luku Odesu, navodi Politiko.

Bajdenova administracija za sada je isključila slanje vojnih brodova u region, a načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili rekao je novinarima prošle nedelje da bi deminiranje ukrajinskih luka i upravljanje ruskom pomorskom blokadom "bila vojna operacija visokog rizika koja bi zahtevala značajan nivo napora".

Umesto toga, administracija planira da nastavi da šalje oružje kako bi pomogla Ukrajini da se bori protiv ruskih snaga koje napadaju Odesu i istočne regione zemlje, istovremeno se zalažući za otvaranje više kopnenih puteva za transport žitarica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet