Evropa

U novom zemljotresu kod Malatije u Turskoj poginula jedna osoba, povređeno 69

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2023

-

10:32

U novom zemljotresu kod Malatije u Turskoj poginula jedna osoba, povređeno 69
U novom zemljotresu kod Malatije u Turskoj poginula jedna osoba, povređeno 69 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U današnjem zemljotresu kod turskog grada Malatije poginula je jedna osoba, a 69 je povređeno, saopštio je direktor turske Agencije za upravljanje katastrofama (AFAD) Junus Sezer. Istovremeno srušeno je 29 zgrada, izjavili su turski zvaničnici.

CNN Turk je uživo izveštavao kako je spasilački tim izvadio iz ruševina jednog muškarca u provinciji Malatija. 
Nešto kasnije prikazano je spasavanje ženske osobe, za koju su naveli da mu je kćerka, iz iste zgrade.
 

"Akcije spasavanja se intenziviraju u pet objekata. Suočavamo se sa naknadnim potresim na skoro svaka tri minuta. Građanima smo savetovali da se sklone od ranije oštećenih objekata, jer se ruše", rekao je Sezer, preneo je list "Hurijet".

 

Direktor Uprave turskog odeljenja za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Junus Sezer rekao je na konferenciji za novinare da su spasilački timovi upućeni u pet zgrada.

Zemljotres jačine 5,6 stepeni pogodio je okrug Ješiljurt kod grada Malatije.

Potres se osetio u Kahramanmarašu, Adijamanu, Elazigu i okolnim pokrajinama.

AFAD je saopštio da ima uništenih zgrada.

 

 

Turska Agencija za upravljanje katastrofama (AFAD) je saopštila da je zemljotres jačine 5,6 stepeni pogodio pokrajinu Malatiju, dodajući da je epicentar bio na dubini od 6,9 kilometara u okrugu Jesiljurt, preneo je TASS.

U regionu su se dogodila četiri nova zemljotresa tokom protekle tri nedelje, kao i 45 naknadnih potresa jačine između pet i šest stepeni, rekao je generalni direktor uprave za zemljotrese i smanjenje rizika AFAD-a Orhan Tatar.

Tursku su 6. februara pogodila dva razorna zemljotresa u kojima je, računajući i susednu Siriju, poginulo više od 50.000 ljudi. Turska agencija za upravljanje katastrofama (AFAD) saopštila je da je 9.470 naknadnih potresa pogodilo region pogođen zemljotresom.

 

 

"Očekujemo da će naknadni potresi trajati najmanje dve godine", rekao je generalni direktor AFAD, Orhan Tatar, na konferenciji za medije u Ankari. 

Protiv više od 600 ljudi u ovoj zemlji pokrenute su istrage jer se smatra da su odgovorni za nepropisno izgrađene objekte, što je dodatno doprinelo njihovom urušavanju.

Turski ministar pravde nedavno je rekao da su 184 osobe zadržane u pritvoru, a da su među njima izvođači i vlasnici ili upravnici zgrada.

Komentari (0)

Evropa