Evropa

Svedočenja preživelih u nesreći u Grčkoj: Hteli smo što pre da napustimo voz smrti, sećam se mirisa paljevine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2023

-

08:45

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 36 osoba je poginulo, a 85 osoba je prebačeno u bolnice nakon sinoćnje teške železničke saobraćajne nesreće nedaleko od grčkog grada Larisa kada je došlo do čeonog sudara dva voza, od kojih je jedan bio putnički, piše Proto thema.

Vasilis Vatrakojanis, predstavnik Vatrogasne službe je jutros naveo da je od 85 povređenih koji su prebačeni u bolnice, 25 u teškom stanju, dok je ukupno 53 ostalo na hospitalizaciji a ostali se vraćaju kućama.

Nesreća se dogodila u 23.20 po lokalnom vremenu, a svedočenja govore o eksploziji, požaru i opštem metežu koji je nastao prilikom sudara. U putničkom vozu je bilo ukupno 346 putnika, a broj nestalih nije prijavljen. Putnički voz je saobraćao na relaciji Atina - Solun, dok je komercijalni voz, koji je verovatno prevozio lim, saobraćao na relaciji Solun - Atina.

Regionalni guverner Tesalije Kostas Agorastos rekao je za ERT  da je sudar bio toliko jak da se prva dva vagona putničkog voza "ne vide" i dodao su se vozovi sudarili na istom koloseku, prenosi Rojters.

"Vozovi su išli velikom brzinom, a mašinovođe nisu znale da im se drugi voz približava," rekao je Agoratas.

Izveštaji govore da je putnički voz išao brzinom od 160 kilometara na sat kada se zabio u teretni u blizini Tempea u Grčkoj. Policija je rekla da je nekoliko vagona izletelo iz šina, a da su se najmanje tri zapalila.

Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

 

 

Putnici koji su prošli bez povreda, ili sa lakim povredama, prebačeni su autobusom u Solun, 13 kilometara na sever. Dok su pristizali, policija je beležila njihova imena kako bi se vodilo računa o tome ko je nestao, preneo je Euronews.

Preživeli tinejdžer koji nije otkrio svoje ime rekao je novinarima da je izašao iz jednog vagona momenat pre sudara, da je video varnice i da se vozilo onda iznenada zaustavilo.

"Naš vagon nije izleteo sa šina, ali oni ispred jesu, i sudarili su se", rekao je on, vidno potresen.

Dodao je da se prvi vagon zapalio i da je iskoristio svoju torbu da polomi prozor na četvrtom, u kom je bio, što mu je omogućilo da pobegne.

Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

 

Jedan od putnika koji su bili u vozu rekao je da je bio u petom vagonu, iako mu je na karti pisalo da bi trebalo da bude u drugom.

"U trenutku nesreće sam spavao, nekoliko trenutaka pre sudara nešto me je protreslo i probudilo. Iznenada, osetio sam kočenje i vide da je pored mene jedna žena imala krv na licu", prenosi Prototema reči putnika koji je dao intervju za "MEGA".

Grčki list prenosi i reči putnika koji je rekao da je "prva scena koje se seća, miris paljevine".

"Sudar je bio prejak. Dete koje je stajalo, palo je pet sedišta unazad. Mi smo normalno izašli jer smo imali baterijske lampe sa sobom. Prva scena koje se sećam, jeste miris nečega što se zapalilo. Kada sam isturio glavu kroz prozor, ugledao sam veliki požar i odasvud čuo glasove, ali nisam razumeo ko je šta vikao", rekao je ovaj putnik za "Action 24".

Svedoci govore o panici, metežu i haosu prilikom pokušaja napuštanja voza.

"Prvo je vladala panika odmah nakon sudara - svi su vikali, paničarili, a onda je počeo pokušaj masovnog napuštanja uništenog voza. Ljudi su skakali s visine od dva metra kroz razbijene prozore. Nismo imali izbora, hteli smo što pre da napustimo voz smrti", kaže jedan preživeli putnik.

Stergios Minenis, koji je bio u putničkom vozu, je Rojtersu rekao da su putnici čuli "veliku eksploziju" i doživeli "deset sekundi iz noćne more."

Minenis je dodao da su se putnici od posledica sudara prevrtali u vagonu i da je ubrzo nastala panika.

"Sve je odmah počelo da gori, vatra je bila svuda, levo i desno. Nekih 10,15 sekundi je vladao apsolutni haos," izjavio je Minenis.

Komentari (1)

Megido

01.03.2023 10:50

Ovakve tragedije su neminovne u današnje vreme, uprkos napretku nauke i tehnike. Ko danas ne čezne za olakšanjem od problema koji more čovečanstvo? Da prestanu tragedije, bilo one koje uzrokuje ljudski faktor, ili priroda? Pa ipak, koliko često naše čežnje ostaju samo čežnje! Sanjamo o miru, a ipak nas muči rat. Cenimo zakon i red, a ipak ne možemo da zaustavimo plimu pljačkanja, silovanja i ubistava. Želimo da verujemo svojim bližnjima, a ipak moramo da zaključavamo vrata radi sigurnosti. Volimo svoju decu i trudimo se da u njih usadimo prave vrednosti, ali i suviše često bespomoćno gledamo kako podležu nezdravom uticaju svojih vršnjaka. Sigurno bismo se složili s drevnim čovekom Jovom koji je rekao da je čovekov život ’pun čemera‘ (Jov 14:1). Izgleda da je to posebno slučaj u današnje vreme, jer se društvo spušta na nivo na kome se nikada ranije nije nalazilo. I zaista kao da nije dosta rata i čemera u Ukrajini, ubistava i samoubistava u Srbiji, nego i Grčka sa svojim relativno uređenim sistemom saobraćaja mora da bude kockica u ovom mozaiku tragedija. Zaista čovek ne može da se ne zapita - da li ima kraja zlu i ovom stvarnom "matrixu" u kome postojimo, živimo i patimo neko vreme? Potrebna nam je hitna intervencija od Boga inače ćemo propasti za sva vremena.

Evropa