Evropa

Opozicija podržala "turskog Gandija": Ko je Kemal Kiličdaroglu, koji će na majskim izborima stati na crtu Erdoganu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters

07/03/2023

-

19:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Turska opozicija imenovala je protivkandidata turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na predstojećim izborima - predsednik Republikanske narodne partije Kemal Kiličdaroglu pokušaće da zameni Erdogana nakon dve decenije vladavine.

Turski predsednik prethodno je potvrdio da će predsednički i parlamentarni izbori biti održani 14. maja, kako je i planirano pre nego što je zemlju pogodio razoran zemljotes u kojem je poginulo više od 45.000 ljudi.

Dogovor turske opozicije postignut je u poslednjem trenutku, donevši sporazum od 12 tačaka u kom se navodi da bi tranzicija zemlje ka parlamentarnom sistemu trebalo da krene što je ranije moguće.

Meral Aksener, liderka jedne od šest opozicionih stranaka ujedinjenih u alijansu protivnika Erdogana, koja je prvobitno napustila koaliciju, odlučila je da ipak podrži Kemala Kiličdaroglua kao zajedničkog predsedničkog kandidata.

Aksener se dvoumila, ali se odlučila za podršku Kiličdarogluu pošto bi njeni favoriti, gradonačelnici Ankare, Mansur Javaš, i Istanbula, Ekrem Imamoglu, postali potencijali potpredsednici.

"Naš sto je trpeza mira"

Predsednik Republikanske narodne partije, koji ima još i nadimak "Turski Gandi", pristalicama je poručio da "Tursku očekuje period konsenzusa".

"Naš sto je trpeza mira. Naš jedini cilj je da vratimo zemlju u dane prosperiteta, mira i radosti. Kao šefovi političkih partija koje formiraju Nacionalnu alijansu, takođe smo se dogovorili o mapi puta za prelazak na ojačani parlamentarni sistem", naveo je Kiličdaroglu u obraćanju javnosti.

Kiličdarogluov uspon na turskoj političkoj sceni počeo je kada je krenuo da se ističe kao borac protiv korupcije. Pojavljivao se u TV emisijama, pokazivao je dosijee otvorene protiv raznih zvaničnika, što je dovelo i do nekoliko ostavki.

Godine 2009, izgubio je izbore kao kandidat za gradonačelnika Istanbula. Međutim, već sledeće godine je izabran za lidera svoje stranke, a na toj partijskoj konvenciji prepunom salom orila se pesma iz kampanje u kojoj se Kiličdaroglu opisuje kao "čist i pošten", navodi Rojters.

Noseći prugastu košulju i crni sako, on je poručio svojim pristalicama: "Dolazimo na vlast. Dolazimo da zaštitimo prava siromašnih, potlačenih i radnika".

profimedia

 

Kiličdarogluov izbor podstakao je partijske nade u novi početak, ali podrška stranci od tada nije uspela da pređe oko 25 odsto.

Ipak, smatra se da je Kiličdaroglu tiho reformisao stranku i ostavio po strani tvrdokorne "kemaliste", koji zastupaju rigidnu verziju Ataturkovih ideja. Nasuprot tome, smatra se da je Kiličdaroglu uspeo da promoviše članove za koje se smatra da su bliži evropskim socijaldemokratskim vrednostima.

Politički komentator Murat Jetkin rekao je da Kiličdaroglu do sada nije bio u stanju da u potpunosti transformiše partiju zbog "statične političke kulture".

"Turski Gandi"

Pre nego što je ušao u politiku, Kiličdaroglu (74) je radio u ministarstvu finansija, a zatim je predsedavao Turskom institucijom socijalnog osiguranja veći deo 1990-ih.

Rođen u istočnoj provinciji Tunčeli, sin je državnog službenika i verski pripada alevitima, grupi koja čini između 15 i 20 odsto turskog stanovništva, a čija se verovanja oslanjaju na šiitsku muslimansku, sufijsku i anadolsku narodnu tradiciju.

Kiličdaroglu, mada je rekao da jeste alevit, generalno izbegava da govori mnogo o tome u javnosti, jer se alevitska verovanja sukobljavaju sa onima koje praktikuju sunitski muslimani, većina u Turskoj. 

Turski mediji su ga prozvali "Turskim Gandijem" zbog sličnosti sa indijskim revolucionarom pre svega kada se radi o izgledu i javnim nastupima, a pažnju šire javnosti privukao je kada je 2017. godine pokrenuo 450 kilometara dug "Marš za pravdu" od Ankare do Istanbula, zbog hapšenja zamenika šefa svoje partije. 

U prvom značajnom porazu koji je Erdogan doživeo kao lider AKP, Kiličdarogluova stranka osvojila je gradonačelnička mesta u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima zahvaljujući savezu i podršci glasača velike prokurdske stranke.

Prilika nakon zemljotresa

Bivši državni službenik mogao bi kao svoju prednost protiv Erdogana da iskoristi godine ekonomske krize i rastuće inflacije, kao i nedavne razorne zemljotrese na jugu zemlje.

Uprkos kritikama, predsednik Erdogan ubeđen je da je Turska spremna da organizuje izbore i u pogođenim područjima. Kritičari će kaže, dobiti odgovor 14. maja.

"Uklonićemo ruševine, zacelićemo rane. Popravićemo ono što je uništeno, obradovaćemo ih, a ako Bog da predstavićemo novi život, novu budućnost za naš narod", rekao je Erdogan u obraćanju.

Novinar iz Turske Jusuf Emin za Euronews Srbija je rekao da većina Turaka nije zadovoljna Erdoganom, ali i da ne vide sigurnost ni na drugoj strani, zbog čestih trzavica unutar opozicionog bloka.

profimedia

Erdogan se obraća javnosti nakon zemljotresa

"Trenutno građane zanimaju ekonomija, rast i izbeglice. Kritikuju vlast oko izbeglica, ali opozicija nije predstavila konkretan plan, tako da mislim da su ovi izbori preuranjeni", istakao je Emin.

Na konačnu odluku birača uticaće sigurno i vladine mere zbrinajvanja preživelih u razornom zemljotresu, podrška i obnova pogođenih područja. Ko će u trci dva narativa uspeti da pridobije njihovu naklonost i  dalje nije sasvim jasno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa