Fokus

Katarski emir: Pomoć Siriji posle zemljotresa ne zloupotrebljavati zbog politike

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2023

-

13:54

Katarski emir: Pomoć Siriji posle zemljotresa ne zloupotrebljavati zbog politike
Katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani izjavio je danas da je začuđen zbog kašnjenja u isporuci pomoći stanovnicima Sirije pogođenim zemljotresom, ukazujući da je pogrešno zloupotrebljavati humanitarnu pomoć u političke svrhe.

Al-Tani je, govoreći u Dohi na otvaranju konferencije UN o najmanje razvijenim zemljama, naglasio potrebu da se pomogne Sirijcima "bez oklevanja“, kao i Turskoj da se oporavi od zemljotresa.

Katar je bio među nekoliko regionalnih država koje su podržavale pobunjenike u građanskom ratu u Siriji, podsetio je Rojters. 

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj povećao se na više od 45.000, čime je ukupan broj žrtava uključujući Siriju dostigao oko 51.000. 

U Siriji severozapadni region kontrolišu pobunjenici u ratu sa predsednikom Bašarom al Asadom, a taj region je bio najteže pogođen u zemljotresu. 

UN su saopštile da vlada u Damasku politizuje raspodelu pomoći, kao i da tvrdokorni pobunjenici blokiraju isporuku pomoći iz delova Sirije koje drži vlada, što dodatno komplikuje napore. 

Katar je pružao pomoć Sirijcima preko Turske dok druge zalivske države, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, imaju direktne letove. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet