Fokus

Erdogan: U zemljotresima oštećeno ili uništeno 214.000 zgrada

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

18:22

Erdogan: U zemljotresima oštećeno ili uništeno 214.000 zgrada
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je u prošlomesečnim razornim zemljotresima koji su pogodili jug zemlje srušeno ili u velikoj meri oštećeno više od 214.000 zgrada, javlja Anadolija.

"U ovom trenutku utvrđeno je da imamo 608.000 odvojenih sekcija u 214.000 zgrada koje su se srušile ili su teško oštećene i biće sve uklonjene“, rekao je Erdogan.

On je, takođe, istakao da će se precizan broj zgrada i kuća koje će se ponovo graditi u zemljotresima pogođenim regionima znati nakon što procena štete bude gotova.

Rekao je da nove zgrade neće biti više od tri ili četiri sprata i uglavnom će u njima biti trosobni stanovi. Tursku su 6. februara pogodili katastrofalni zemljotresi u kojima je poginulo više od 45.000 samo u Turskoj i više od 6.500 u susednoj Siriji.

Svetska banka: Zemljotresi u Turskoj naneli štetu Siriji od 5,1 milijarde dolara

Katastrofalni zemljotresi koji su pogodili jug Turske, osim što su ubili više od 50.000 ljudi, u susednoj Siriji su naneli materijalnu štetu od oko 5,1 milijarde dolara, saopštila je danas Svetska banka.

Iznos oštećenih ili uništenih zgrada i infrastruktire se procenjuje na oko 10 odsto sirijskog bruto domaćeg proizvoda, dodala je banka, prenosi Rojters. Oštećena su i brojna kulturna nasleđa i istorijska mesta u Siriji.

"Katastrofa će izazvati pad privredne aktivnosti dodatno će otežati izglede za rast Sirije", rekao je Žan-Kristof Kare, direktok Svetske banke za Bliski istok.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet