Evropa

Belgijski virusolog smatra da se Evropa već nalazi u četvrtom talasu, EK apeluje: Ekstremno je važno da nastavimo sa vakcinacijom

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2021

-

14:05

Belgijski virusolog smatra da se Evropa već nalazi u četvrtom talasu, EK apeluje: Ekstremno je važno da nastavimo sa vakcinacijom
Belgijski virusolog smatra da se Evropa već nalazi u četvrtom talasu, EK apeluje: Ekstremno je važno da nastavimo sa vakcinacijom - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Iz Evropske komisije danas su ponovili apel građanima EU da nastave sa vakcinacijom. U Briselu navode da pažljivo prate situaciju sa pojavom novih sojeva virusa, ali i sa usporavanjem vakcinacije i pojavom novih žarišta koronavirusa u zemljama članicama.

"Ekstremeno je važno da nastavimo dalje napore u cilju vakcinacije.

Virus je i dalje prisutan, prisutni su i različiti sojevi i zato vakcinacija ostaje apsolutno krucijalna", poručio je portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U EK naglašavaju da su, preme dostupnim informacijama i studijama, do sada odobrene vakcine u EU, u punoj dozi, najbolji način za zaštitu od postojećih sojeva virusa korona.

"Poruka je vrlo jasna, moramo da nastavimo vakcinaciju. EK je spremna da pomogne gde god je to potrebno. Važno je da objasnimo građanima da su vakcine efikasne i neophodne ne samo za nas, već i za ljude u našoj okolini", kaže Kersmaker.

EK kaže da je obezbeđeno dovoljno vakcina da bi se do kraja jula dostigao cilj od 70 odsto ukupno vakcinisane odrasle populacije u EU i time obezbedio kolektivni imunitet.

Ono što se u ovom trenutku vidi kao problem jeste usporavanje vakcinacije u mnogim zemljama članicama, što u kombinaciji sa ukidanjem restriktivnih mera dovodi gotovo do svakodnevnog skoka u broju novozaraženih.

Vodeći belgisjki virusolog Stiven Van Guht ocenio je da se Evropa već nalazi u četvrtom talasu pandemije.

Do ovog trenutka u EU barem jednu vakcinu primilo je više od 62 odsto odrasle populacije, a 45 odsto Evropljana je potpuno vakcinisano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa