Evropa

RAT U UKRAJINI Masovni ruski udari širom zemlje, Moskva: Ovo je odgovor za događaje u Brjansku

Komentari

Autor: Euronews

09/03/2023

-

06:43

RAT U UKRAJINI Masovni ruski udari širom zemlje, Moskva: Ovo je odgovor za događaje u Brjansku
RAT U UKRAJINI Masovni ruski udari širom zemlje, Moskva: Ovo je odgovor za događaje u Brjansku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 378. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruske snage izvršile su masovni raketni udar na sedam ukrajinskih regiona, a eksplozije su zabeležene i u Kijevu gde je gađana ključna infrastruktura. Nuklearna elektrana u Zaporožju bila je nekoliko sati bez struje, a reaktore je održavalo 18 agregata na dizel gorivo. U Lavovu je pogođena stambena jedinica pri čemu je petoro civila izgubilo život. Ukrajinske vlasti navode da je Rusija ispalila 81 projektil, od kojih je nekoliko uspelo da dođe do svog cilja. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja odlučna da pobedi u ratu sa Rusijom i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ključni događaji:

  • Lukašenko potpisao zakon o smrtnoj kazni za zvaničnike osuđene za veleizdaju
  •  Fon der Lajen osudila novi ruski napad na Ukrajinu: To je ratni zločin
  • Ukrajina će nabavljati gas zajedno sa EU
  • Masovni ruski napad širom Ukrajine, ispaljen 81 projektil
  • Petoro civila poginulo u granatiranju Lavova
  • Zelenski: Želimo pobedu, ne vidim kako bih se sastao sa Putinom 
  • Kijev: Rusi nastavljaju napredovanje u oblasti Bahmuta, napadi ne prestaju 
  • Borelj: Ne treba se plašiti istine o Severnom toku
  • Zelenski i Gutereš: Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.40 Fon der Lajen osudila novi ruski napad na Ukrajinu: To je ratni zločin

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der lajen je tokom razgovora s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim osudila najnoviji ruski raketni napad na Ukrajinu. 

"Rusko namerno gađanje civila i energetske mreže je ratni zločin. To jača našu zajedničku odlučnost da nastavimo napredak u reformskim naporima Ukrajine na njihovom 🇪🇺 putu", navodi predsednica EK.

 

 

19.44 SAD i saveznici dosad zamrzli imovinu ruskih državljana u iznosu većem od 58 milijardi dolara

Sjedinjene Države i njeni saveznici su tokom prošle godine zamrzli imovinu ruskih državljana u iznosu većem od 58 milijardi dolara, saopštila je pres služba američkog trezora.

U saopštenju se navodi da je operativna grupa "uz multilateralnu koordinaciju izvršila pritisak bez presedana na državljane Rusije koji su pod sankcijama“ i uspešno su pronašli, blokirali ili zamrzli više od 58 milijardi dolara, pratili sankcionisanu rusku imovinu širom sveta i značajno ograničili pristup sankcionisanih Rusa međunarodnom finansijskom sistemu, preneo je TASS.

U dokumentu se napominje da se posebno radi o zapleni ili zamrzavanju luksuznih nekretnina, jahti, aviona i druge imovine, što je omogućilo da se Ukrajini prebaci 5,4 miliona dolara pomoći.
 

19.20 Rusija uvela sankcije pojedincima iz baltičkih država

Rusija je uvela sankcije protiv 144 zvaničnika, novinara, poslanika i drugih javnih ličnosti iz baltičkih zemalja, a za koje Moskva tvrdi da su najneprijateljskije nastrojeni prema Rusiji, saopštio je ruski MSP. Estonija, Letonija i Litvanija, koje su članice EU i NATO-a, među najsnažnijim su kritičarima rata u Ukrajini. Ruski MSP naveo je da su ovakav potez povukli jer su ove zemlje lobirale za dodatne sankcije protiv Rusije, mešale se u unutrašnja pitanja u Rusiji i "pobuđivale antiruske sentimente".

18.11 Ukrajina će nabavljati gas zajedno sa EU

Rojters izveštava da će Ukrajina učestvovati u planu Evropske unije za zajedničku kupovinu gasa na globalnim tržištima, odnosno za nabavku dve milijarde kubnih metara goriva uoči sledeće zime, rekla je u četvrtak evropska komesarka za eneretiku. Zemlje EU planiraju da ujedine potražnju i potpišu svoje prve zajedničke ugovore o gasu u narednim mesecima, kako bi se skladišta napunila pre nego što potražnja dostigne pik.

17.59 Lukašenko potpisao zakon o smrtnoj kazni za zvaničnike osuđene za veleizdaju

Beloruski predsednik  Aleksandar Lukašenko potpisao je danas zakon kojim se dozvoljava izricanje smrtne kazne državnim službenicima zbog zločina veleizdaje, javila je državna novinska agencija Belta.  Kako je navedeno, ovaj zakon je usvojen u sklopu izmena krivičnog zakonika čiji je cilj jačanje borbe protiv „zločina ekstremista, terorizma i antidržavne orijentacije“. Zakon proširuje krivičnu odgovornost za veleizdaju koju počini službeno lice na sve pojedince koji obavljaju državne poslove. Za veći broj krivičnih dela protiv države uvedena je novčana kazna.

Uvedena je krivična odgovornost za propagandu terorizma, diskreditaciju Oružanih snaga, drugih trupa i vojnih jedinica, militarizovanih organizacija, kao i za odavanje državne tajne. Istovremeno, zakonom se ukida krivična odgovornost za pojedince koji su  spremali napad na institucije koje uživaju međunarodnu zaštitu ili akt sabotaže, ako odustanu od te namere i pomognu u sprečavanju navedenih krivičnih dela.

16.30 Nuklearka u Zaporožju ponovo prikačena na mrežu

Ukrajinski operator saopštio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju ponovo prikačena na mrežu. Ranije danas saopšteno je da je elektrana bez električne energije zbog ruskih vazdušnih napada.

Najpre su uključeni generatori struje koji rade na dizel, koji su poslednja linija odbrane koja sprečava da dođe do topljenja usled pregrejavanja goriva u reaktoru. Kasnije je, međutim, preko mreže uspostavljeno snabdevanje električnom energijom. Ukrajina krivi Rusiju zbog prekida snabdevanja strujom, dok zvaničnici iz dela Zaporožja koji je pod kontrolom ruskih snaga navode da je reč o provokaciji iz Kijeva.

16.06 Zaharova: Kijev prešao sa preklinjanja na ucenjivanje Vašingtona

Ukrajinske vlasti su prešle sa preklinjanja, na direktno ucenjivanje Amerikanaca, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući primedbu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će "SAD morati da pošalju svoje sinove i kćerke u zonu borbenih dejstava".

"Šta sugerišu ove reči Zelenskog? One sugerišu da je kijevski režim prešao sa prosjačenja na direktnu ucenu, a sada su u pitanju ljudski životi, a ne novac ili oružje", rekla je ona, prenela je agencija TASS.

Zaharova je napomenula da ukrajinski predsednik nije precizirao gde se nalazi "zona borbenih dejstava".

"Ovo je zločinačka logika terorista, militanti započinju neprijateljstva tamo gde im odgovara – ne tamo gde se vode borbe između oružanih snaga, već tamo gde bi njima odgovaralo, gde bi im to donelo što više krvavih dividendi", dodala je Zaharova.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

14.50 Rusija podržava inicijativu da se postavi zona bezbednosti oko NE Zaporožje

Rusija podržava inicijativu generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafaela Grosija o stvaranju bezbednosne zone u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani ZNPP, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov na sastanku Saveta guvernera IAEA, prenosi TASS.

"Ključni parametri zone bezbednosti sada su jasno formulisani: apsolutna neprihvatljivost napada na ZNPP uz upotrebu bilo kakvih sredstava, zabrana borbenih dejstava sa teritorije elektrane, garancija nerazmeštanja teškog naoružanja i municije, uz obezbeđenje mera nuklearne i fizičke bezbednosti kako bi se sprečio nuklearni incident“, rekao je ruski diplomata.

"Mi u potpunosti podržavamo ove odredbe i inicijativu Grosija da se stvori zaštićena zona na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane“, rekao je Uljanov.

14.30 Orban: Mađarska je dovoljno snažna da ostane izvan rata

Mađarska će ostati van rusko-ukrajinskog rata i nastaviće da uspešno stavlja veto na sankcije koje su protiv njenih interesa, izjavio je danas premijer te zemlje Viktor Orban, prenosi MTI "Pritisak na nas će biti veliki, ali mi smo dovoljno jaki da ostanemo van rata, s obzirom da nemamo koalicionu vladu," rekao je Orban na konferenciji koju je organizovala Mađarska trgovinska i industrijska komora MKIK. Rusko snabdevanje energijom će biti nastavljeno i vlada će biti sposobna da finansira ograničene cene energije i održi 4,7 miliona radnih mesta, kao i da otvori nova, rekao je premijer.

13.00 Rusko ministarstvo odbrane: Masovni raketni udari odmazda za Brjansk

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je granatiranje objekata širom Ukrajine odgovor na događaje iz Brjanska od pre skoro nedelju dana.

"Kao odgovor na terorističku akciju kijevskog režima u Brjansku od 2. marta, oružane snage Ruske Federacije izvele su danas masovni napad odmazde. Visokopreciznim oružjem dugog dometa iz vazduha, sa zemlje i iz vode, uključujući 'Kinžal' hipersonični sistem, pogođeni su ključni objekti ukrajinske infrastrukture, vojnoindustrijski objekti, kao i energetska postrojenja koja ih snabdevaju. Pogođene su sve željene mete", stoji u saopštenju na sajtu ruskog ministarstva odbrane. 

12.17 IAEA: Nuklearka u Zaporožju koristi dizel generatore da se spreči pregrevanje

Nuklearna elektrana u Zaporožju u Ukrajini, koju Rusija drži pod kontrolom, izgubila je potpuno spoljašnje napajanje i koristi dizel generatore kao poslednju liniju odbrane da bi se sprečilo pregrevanje usled topljenja reaktorskog goriva, saopštila je danas Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA). Agencija je navela da je jutros oko pet sati po lokalnom vremenu nuklearka u Zaporožju potpuno izgubila spoljašnje napajanje strujom, kada je poslednji preostali vod od 750 kilovolti isključen, pošto se jedini preostali rezervni vod od 330 kilovolti popravlja nakon što je oštećen pre nekoliko dana.

Nuklearna elektrana u Zaporožju je isključena iz mreže zbog jutrošnjih masovnih ruskih raketnih udara širom Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Predstavnici elektrane, koje je postavila Rusija, demantovali su da je prekinuto napajanje i saopštili da elektrana bezbedno radi na dizel rezervno napajanje.

Associated Press

11.35 U Hersonu tri osobe poginule u jutrošnjim ruskim udarima

U jutrošnjim ruskim udarima na Herson poginule su tri osobe, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak. On je na Telegramu napisao i da su povređene dve osobe, a da je pogođeno i stajalište javnog prevoza, prenosi Interfaks Ukrajina. Prethodno je saopšteno da je u ruskim raketnim napadima na Lavovsku oblast poginulo pet osoba. Rusija je noćas i jutros izvela masovne raketne i udare dronovima na više oblasti u Ukrajini.

10.29 Kozicki podelio detalje o napadu u Zoločivskom okrugu

Guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki izneo je više detalja o raketnom napadu u kojem je poginulo pet osoba.

"Danas, oko četiri sata ujutru, neprijateljska raketa je pala u okrugu Zoločiv tokom vazdušnog napada. Poginula su tri muškarca i dve žene koji su u tom trenutku bili kod kuće. Vatra je uništila tri stambena objekta, tri automobila, garažu i više pomoćnih objekata", naveo je Kozicki.

Associated Press

09.35 Rogov: Isključenje struje u NE Zaporožje nema veze sa granatiranjem

Ruska vojna uprava dela Zaporoške oblasti u Ukrajini demantovala je da je do prekida snabdevanja strujom nuklearne elektrane Zaporožje došlo zbog ruskih udara. Predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov saopštio je da je ukrajinska strana jutros potpuno obustavila isporuku električne energije nuklearnoj elektrani Zaporožje i da to nije u vezi sa ruskim udarima.

"U 04.53 isključen je poslednji dalekovod koji je napajao nuklearnu elektranu Zaporožje. Trenutno je nuklearna elektrana potpuno bez struje iz spoljnih izvora. To nema veze sa granatiranjem, u okrugu se nije desilo ništa što bi dovelo do isključenja. To je prosto nemoćna zloba Kijeva", rekao je Rogov, prenosi list Izvestija.

09.25 Zelenski: Bila je ovo teška noć

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski napisao je da je ovo bila teška noć za Ukrajinu, kao i da su sve službe trenutno na terenu kako bi obnovile energetski sistem.

"Ograničenja su uvedena u svim regionima. Neprijatelj je ispalio 81 projektil u pokušaju da ponovo zastraši Ukrajince, vraćajući se svojoj bednoj taktici. Okupatori mogu terorisati samo civile. To je sve što mogu da urade, ali im to neće pomoći. Neće izbeći odgovornost za sve što su uradili", napisao je on na Fejsbuku.

09.17 Šestoro poginulih širom zemlje

Suspilne, ukrajinski državni emiter, objavio je rezime masovnih udara širom zemlje.

- U Kijevu je vazdušna opasnost trajala sedam sati. Dve osobe su povređene u raketnom napadu.

- Pet osoba je poginulo u Lavovskoj oblasti kada je raketa pogodila stambenu jedinicu.

- Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u Dnjepropetrovskoj oblasti. Energetska infrastruktura i industrijska preduzeća su takođe oštećena.

- Na Harkov i region je izvršeno 15 udara, dve osobe su povređene. Na meti je bila kritična infrastruktura.

- U Kirovogradskoj, Odeskoj i Žitomirskoj oblasti pogođeni su objekti energetske infrastrukture. Prema preliminarnim podacima, ruske rakete pale su i u Vinici.

- Harkov je potpuno bez struje.

Associated Press

08.55 Tri osobe povređeno u Kijevu

U Svjatošinskom okrugu u Kijevu, tri osobe su povređene usled pada ruske rakete, navodi se iz policije. Pored toga, pet automobila je potpuno uništeno, a još 15 oštećeno.

08.45 Lansiranje raketa i iz Belgoroda

Stanovnici Harkova mogli su noćas čak i da vide lansiranje raketa iz ruske Belgorodske oblasti koja je udaljena pedesetak kilometara od ovog ukrajinskog grada.

AP Photo/Vadim Belikov

 

08.20 Rusi lansirali 81 projektil

Ukrajinsko vazduhoplovstvo objavilo je da su ruske snage lansirale 81 projektil iz različitih baza, među kojima su Kalibr, Kinžal i S-300. Pored toga lansirano je i osam dronova kamikaza Šahed.  Navodi se da su lansiranja izvršeta iz deset aviona Tu-95, sedam aviona dugog dometa Tu-22M3, osam lovaca Su-35, šest migova i tri nosača Kalibr KR u Crnom moru.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je tokom noći oborilo 34 krstareće rakete i četiri bespilotne letelice Šahed.

"Ne sećam se da se ovo ranije dešavalo. Neprijatelj je oslobodio čak šest Kinžala. Koristili su razne avione, uključujući i strateške avione", rekao je za Kanal 24 Jurij Ignat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Euronews

08.11 Zelenski: Želimo pobedu, ne vidim kako bih se sastao sa Putinom 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja odlučna da pobedi u ratu sa Rusijom i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. "Nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaramo sa predsednikom Ruske Federacije, jer on ne drži svoju reč. Nemamo poverenja u njega", rekao je Zelenski u intervjuu za američki CNN.

On je ponovio stav Kijeva da Rusija treba prvo da napusti teritoriju Ukrajine i da se onda može tražiti format za organizovanje diplomatskih pregovora.

07.50 Vojna administracija: Petoro stradalih u granatiranju Lavovske oblasti

"Stanovnici Lavovske oblasti, sirena za vazdušnu opasnost trajala je satima noćas. U opštini Zoločiv, neprijateljska raketa pala je u naseljeno područje. To je izazvalo požar, koji je sada već ugašen. Za sada, zna se da ima petoro mrtvih - u pitanju su odrasle osobe. Bili su kod kuće kada je raketa pala, a možda se nađe i još ljudi ispod ruševina", objavio je na Telegramu šef oblasne vojne administracije Maksim Kozicki.

07.40 Energoatom: NE Zaporožje ostala bez struje

Nuklearna elektrana Zaporožje, koja je trenutno pod ruskom kontrolom, ostala je bez struje nakon poslednjeg bombardovanja, saopštio je operater Energoatom. "Poslednja veza između nuklearne elektrane Zaporožje i Ukrajinskog električnog sistema je presečena", navodi se u objavi Energoatoma.

Dodaje se da su peti i šesti generatori sada ugašeni i da nuklearna elektrana radi pomoću 18 agregata koji rade na dizel gorivo, kao i da ovi uređaju imaju dovoljno kapaciteta da rade još 10 dana.

07.10 Gradonačelnik Kijeva: Skoro polovina grada bez grejanja ili energenata

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je jedan od jutrošnjih ruskih napada ciljao energetsku infrastrukturu u gradu. On je dodao da je 40 odsto stanovnika Kijeva trenutno bez grejanja, na temperaturi od oko 4 stepena. Snabdevanje vodom radi normalno, dodao je Kličko na Telegramu.

07.05 Galuščenko: Rusija jutros izvršila udare na energetske objekte u sedam ukrajinskih oblasti 

Rusija je jutros nanela još jedan snažan udarac energetskoj infrastrukturi Ukrajine, a na meti su bili energetski objekti u sedam oblasti - Kijevskoj, Mikolajevskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj i Žitomirskoj, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko. On je u objavi na Telegram kanalu ministarstva naveo da Rusi stavljaju svet na ivicu nuklearne katastrofe, s obzirom na to da je usled granatiranja oštećena poslednja linija za snabdevanje strujom nuklearke u Zaporožju, a stanica trenutno radi na dizel generatorima, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.46 Masovni ruski napad širom Ukrajine

Jutros je prijavljeno desetine ruskih napada širom Ukrajine, a eksplozije su se čule u Kijevu, Harkovu i Odesi. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvestio je da je Rusija napala ukrajinsku prestonicu jutros oko 6 sati po lokalnom vremenu. Napadi su prijavljeni i u Odesi i Harkovu, a prijavljeni su i nestanci struje u pojedinim gradovima.

06.40 Kijev: Rusi nastavljaju napredovanje u oblasti Bahmuta, ne prestaju napadi na grad

Ukrajinska vojska je priznala da ruske snage nastavljaju napredovanje u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine.

„Neprijatelj nastavlja da napreduje u oblasti Bahmuta. Ne prestaju da napadaju grad Bahmut“, saopštio je sinoć Generalštab ukrajinskih snaga. Ukrajinska vojska je takođe saopštila da je uspela da obuzda moskovske snage u nekoliko oblasti u gradu i oko njega.

"Neprijateljske snage su tokom dana izvele 22 vazdušna udara i 29 paljbi iz višecevnih raketnih sistema. Koristile su i jednu bespilotnu letelicu Šahed-136. Dron je eliminisan", navodi se u saopštenju.

06.35 Budanov: Odlučujuća bitka vodiće se ovog proleća

Rusija je "protraćila ogromne količine ljudskih resursa, naoružanja i materijala" tokom rata protiv Ukrajine, izjavio je juče šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

"Rusija će verovatno ostati bez ofanzivnog potencijala do kraja proleća", rekao je Budanov, prenosi Kijev indipendent. Prema njegovim rečima "odlučujuća bitka pre nego što se ovaj rat završi" vodiće se ovog proleća.

06.30 Prigožin: Napredovanje u Bahmutu

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke paravojne Vagner grupe tvrdi da su ruske trupe napredovale u osvajanju ukrajinskog uporišta u Bahmutu, preneo je AP. Jevgenij Prigožin, čije su trupe predvodile borbu u Bahmutu, rekao je da su preuzeli punu kontrolu nad svim okruzima istočno od reke Bahmutke. Centar grada leži zapadno od reke. Ni ruski ni ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali Prigožinovu tvrdnju.

06.20 Borelj: Ne treba se plašiti istine o Severnom toku

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je juče u Stokholmu da se ne treba plašiti istine o terorističkim aktima na gasovode Severni tok 1 i 2, ali je istakao da za sada nema pouzdanih podataka o tome i da se govori o pretpostavkama.

06.10 Stoltenberg: Mogući pad Bahmuta ne znači prekretnicu toka rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, rekao je juče da mogući pad Bahmuta ''u narednim danima'' ne bi značio prekretnicu u ratu Rusije protiv Ukrajine. Stoltenberg je, pred sastanak sa ministrima odbrane zemalja članice Evropske unije u Stokholmu, naveo da je potrebno da se nastavi sa vojnom podrškom Ukrajini, prenosi Blumberg.

06.00 Zelenski i Gutereš: Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saglasili su se u Kijevu da je produžetak Sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora, koji ističe 18. marta, od ključnog značaja za bezbednost hrane u svetu.

Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, sklopljen između Ukrajine i Rusije, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, biće automatski produžen ukoliko nijedna strana ne bude imala primedbe.

 

Komentari (0)

Evropa