Evropa

U Gruziji povučen predlog zakona o stranim agentima, koji je izazvao velike proteste

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

08:08

U Gruziji povučen predlog zakona o stranim agentima, koji je izazvao velike proteste
U Gruziji povučen predlog zakona o stranim agentima, koji je izazvao velike proteste - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predlog zakona o stranim agentima, koji je izazvao talas protesta u Tbilisiju, povučen je iz gruzijskog parlamenta, saopštio je danas politički savet vladajuće partije Gruzijski san, prenose ruske agencije.

"Odlučili smo da bezuslovno povučemo predlog zakona koji smo podržali", navedeno je u saopštenju koje je objavio gruzijski Prvi kanal, prenosi RIA Novosti.

Protesti u Tbilisiju su počeli ispred zgrade gruzijskog parlamenta  7. marta, nakon što je predlog zakona o stranim agentima usvojen u prvom čitanju.

Policija je koristila suzavac i šok bombe kako bi rasterala demonstrante. Demonstranti su gađali pripadnike snaga reda Molotovljevim koktelima i kamenjem, a nekolicina učesnika protesta uklonila je metalne barijere ispred gruzijskog parlamenta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saoštilo je da ima povređenih na obe strane i da su protesti bili "izuzetno nasilni". Privedeno je nekoliko desetina učesnika.

Predlog zakona o transparentnosti stranog uticaja predviđa da u zemlji bude osnovan registar nevladinih organizacija, medija i subjekata koji dobijaju sredstva od stranih država. 

Zakonom je bilo predviđeno da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" i podvrgnute nadzoru gruzijskog Ministarstva pravde.

Inicijatori predloga zakona tvrde da je reč o mekšoj verziji američkog zakona, dok opozicija tvrdi da predlog zakona nema nikakve veze sa američkim zakonom i da je analogan zakonu koji je na snazi u Rusiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa