Evropa

Letonija pijanim vozačima oduzima vozila i šalje u Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

11:28

Letonija pijanim vozačima oduzima vozila i šalje u Ukrajinu
Letonija pijanim vozačima oduzima vozila i šalje u Ukrajinu - Copyright pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Letonija je ove godine počela sa oduzimanjem automobila pijanim vozačima, a pošto je stotine zaplenjenih vozila premašilo kapacitete, odlučila je da ih pošalje ukrajinskoj vojsci i bolnicama.

Sedam automobila je u sredu natovareno na prikolicu sa državnog skladišta trajno zaplenjenih vozila i ona su krenula ka Ukrajini, prenosi Rojters.

Za dva meseca oduzeto je 200 automobila od vozača kod kojih je prilikom kontrole utvrđen nivo alkohola u krvi veći od 0,15 odsto.

"Zapravo je veoma zastrašujuće kada shvatite koliko ima automobila u okolini sa pijanim vozačima“, saopštio je Reinis Poznaks, osnivač nevladine organizacije “Tviter konvoj” koju su vlasti zadužile da isporuči vozila Ukrajini.

Letonija mu je obećala da će dvadesetak zaplenjenih automobila svake nedelje slati u Ukrajinu, a on kaže da nije očekivao da toliko  pijanih vozi, da država ne stiže da rasproda oduzeta vozila, pa je došao na ideju da ona budu deo donacije Ukrajini.

Tviter konvoj je već poslao oko 1.200 vozila, nakon što je na Tviteru objavljena molba za donacije, nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Organizacija je prikupila dva miliona evra za kupovinu vozila, renoviranje i logistiku tokom 2022., a  letonski ministar finansija Arvils Aseradens rekao je da je vlada inspirisana tim uspehom odlučila da odustane od pokušaja  da proda oduzeta vozila na aukciji i da ih pokloni Ukrajini.

U policijskoj akciji u sredu, gde je zatvorena ulica u Rigi na pola sata da bi se proverilo kod  svih vozača da li imaju alkohola u krvi, niko nije pronađen pijan, prenosi Rojters.

Prošle godine je 4.300 vozača na putevima Letonije prekoračilo dozvoljeno ograničenje i oni su učestvovali u skoro hiljadu saobraćajnih nesreća u tom periodu, saopštila je policija.

   

Komentari (0)

Evropa