Evropa

Poljski vladajući nacionalisti žele u parlamentu da odbrane čast pape Jovana Pavla Drugog

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

16:51

Poljski vladajući nacionalisti žele u parlamentu da odbrane čast pape Jovana Pavla Drugog
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vladajuća koalicija želi da parlament danas usvoji rezoluciju u kojoj se brani čast i ime Jovana Pavla Drugog, nakon objave knjige u kojoj se tvrdi da je pokojni papa svesno zataškavao pedofilske skandale unutar crkve, kada je bio nadbiskup Krakova.

Optužbe o Jovanu Pavlu Drugom, koji je bio prvi poljski papa, izazvale su žustru debatu u pretežno katoličkoj naciji, prenosi Rojters.

Iako su mnogi ljudi rekli da bi optužbe trebalo da dovedu do preispitivanja nasleđa Jovana Pavla, mnogi religiozni konzervativci osuđuju ono što vide kao levičarsku zaveru za diskreditaciju ličnosti, koja je u osnovi identitet nacije.

Političari iz vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS) pridružili su se žustroj diskusiji, među njima je bio i premijer Mateuš Moravjecki.

"Danas branim našeg voljenog papu, jer kao većina mojih zemljaka, znamo koliko dugujemo, kao nacija, papi Jovanu. Možda mu dugujemo sve", rekao je Moravjecki.

U Poljskoj, gde je 85 odsto stanovništva katoličko, papa Jovan Drugi, koga je papa Franja proglasio svecem 2014. godine, je takođe viđen i kao lider koji je doprineo padu komunizma u toj zemlji 1989. godine.

PiS želi da parlament usvoji rezoluciju kojom se brani čast pape koji je bio na čelu Rimokatoličke crkve od 1978. do 2005. godine.

Glasanje bi moglo da se održi danas, a PiS ima većinu kojom bi mogla da se usvoji rezolucija.

Vatikan nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o navodima iz knjige "Maksima kulpa", objavljene ove nedelje u Poljskoj.

Autor knjige, holandski novinar Eke Overbek govorio je o vremenu kada je Karol Vojtila, budući papa, bio krakovski nadbiskup u periodu između 1964. i 1978. godine.

U knjizi se navodi da Jovan Pavle Drugi, ne samo da je znao o seksualnom zlostavljanju dece, već je i pomagao da se ta kriminalna dela zataškavaju, tako što je prebacivao sveštenike iz jedne parohije u drugu, uključujući i najmanje dvojicu koji su kasnije osuđeni za zlostavljanje maloletnika, zbog čega su bili u zatvoru.

"Našao sam veoma konkretne dokaze seksualnog zlostavljanja maloletnika od katoličkih sveštenika u nadbiskupiji Krakov u vreme kada je budući papa Jovan Pavle Drugi bio na čelu nadbiskupije. Bio je svestan problema od samog početka i to baca totalno drugo svetlo na njegov pontifikat", rekao je Overbek za Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa