Evropa

Portugalska katolička crkva preduzima mere u obračunu sa zlostavljanjem dece

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

23:41

Portugalska katolička crkva preduzima mere u obračunu sa zlostavljanjem dece
AP Photo/Gerald Herbert, File - Copyright AP Photo/Gerald Herbert, File

veličina teksta

Aa Aa

Katolička crkva u Portugalu saopštila je da preduzima korake kako bi se obračunala sa seksualnim zlostavljanjem dece unutar crkve, ali sveštenici koji su još uvek aktivni neće biti suspendovani sve dok se čvrsto ne dokažu činjenice koje potvrđuju optužbe protiv njih, preneo je Rojters. 

Predsednik Biskupske konferencije Portugala (CEP) Žoze Ornelas, takođe je rekao da Crkva neće plaćati odštetu žrtvama. 

The CEP je zasedao kako bi razmotrio način na koji se može rešiti problem zlostavljanja dece, nakon prošlomesečnog izveštaja da su rimokatolički sveštenici u Portugalu, od kojih mnogi stariji od 70 godina, seksualno iskorišćavali najmanje 4.815 dece. 

U izveštaju koji je sačinila Komisija koju finansira crkva, navodi se da je to tek "vrh ledenog brega". Predsednik Komisije Pedro Streht rekao je da je više od 100 sveštenika osumnjičenih za seksualno zlostavljanje dece i dalje aktivno u crkvenoj službi. 

Ornelas,  koji je i sam bio pod istragom za prikrivanje seksualnog nasilja u sirotištu u Mozambiku 2011. godine, što je on demantovao, rekavši na današnjem sastanku da "niko nije kriv dok sud to ne dokaže".  

Crkva je saopštila da je dobila spisak navodnih zlostavljača i da će sprovesti istragu. 

"Moramo da zaista utvrdimo istinu na osnovu činjenica, ali samo sa ovim spiskom imena, veoma je teško", rekao je Ornelas i dodao da ne može da ukloni nekog iz crkve samo na osnovu optužbe. 

Portparol CEP-a Manuel Barboza istakao je da mora postojati "nulta tolerancija" za zlostavljače i za one koji prikrivaju zlostavljanje. Među merama koje je CEP odobrio, Barboza je naveo da će Crkva ponuditi „duhovnu, psihološku i psihijatrijsku“ podršku žrtvama i dodeliće im spomen-obeležje na ovogodišnjem Svetskom danu mladih koji će se održati u Lisabon na leto. 

"Sa bolom se još jednom izvinjavamo svim žrtvama seksualnog zlostavljanja i potvrđujemo nameru da učinimo sve što je u našoj moći da se zloupotrebe ne ponove", poručio je. 

Višegodišnji advokat za žrtve svešteničkog zlostavljanja Kit Perteos Vud, predsednik britanskog Nacionalnog sekularnog društva, izjavio je za Rojters da se Komisija koju je finansirala crkva suočava sa "opstrukcijama". 

"Istraga nasilja dugog 70 godina za samo godinu dana je nerealna, i ne možete da se ne zapitate da li je to nametanje bilo u stvari pokušaj da se podigne što manje krivičnih prijava," rekao je Vud.  

On je dodao da bi trebalo formirati novu komisiju, koju će predvoditi državne sudije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa