Evropa

Više od 48.000 žrtava zemljotresa u Turskoj, vlada najavila kontejnerske gradove

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

14:34

Više od 48.000 žrtava zemljotresa u Turskoj, vlada najavila kontejnerske gradove
Više od 48.000 žrtava zemljotresa u Turskoj, vlada najavila kontejnerske gradove - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih u prošlomesečnom razornom zemljotresu u Turskoj porastao je na 48.448, a prema rečima ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua, vlasti žure da podignu kontejnerske gradove za smeštaj onih koji su na duže staze ostali bez krova nad glavom, preneli su danas lokalni mediji.

Ukupan broj poginulih, uključujući i žrtve zemljotresa u Siriji, porastao je na više od 54.000, prenosi Rojters.

Govoreći na konferenciji za novinare u Malatiji, jednoj od provincija koje su najviše stradale u zemljotresima, Sojlu je rekao da je u bilans žrtava u Turskoj evidentirano i 6.660 stranih državljana, uglavnom Sirijaca, i da vlasti i dalje pokušavaju da identifikuju 1.615 poginulih.

U seriji zemljotresa u Turskoj je povređeno više od 115.000 ljudi, a milioni su bili primorani da se sklone u šatore ili da se presele u druge gradove.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je da će za godinu dana vlasti obezbediti smeštaj za sve ugrožene.

UN: Sirijska vlada snosi deo odgovornosti za neuspeh međunarodne pomoći

Ujedinjene nacije saopštile su danas da vlada Sirije, ali i drugi akteri snose odgovornost za kašnjenje međunarodne pomoći ljudima koji su najviše bili ugroženi posledicama prošlomesečnih katastrofalnih zemljotresa.

U saopštenju istražne komisije koju su imenovale UN navodi se da je "hor međunarodnih kritika" izazvan ulogom i aktivnostima međunanrodne organizacije neposredno posle zemljotresa u kojem je u Siriji stradalo oko 6.000 ljudi uglavnom u područjima na severozapadu zemlje, blizu granice sa Turskom koja kontrolišu pobunjenici, prenosi Rojters.

"Iako je bilo mnogo herojskih akcija u najtežim momentima stradanja, takođe smo bili svedoci velikog neuspeha sirijske vlade i međunarodne zajednice, uključujući i Ujedinjene nacije, da se spasonosna pomoć brzo dostavi onima kojima je bila najpotrebnija", izjavio je predsedavajući istražne komisije UN Paulo Pinjeiro.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa