Evropa

Mišel: Nepokolebljiva posvećenost EU teritorijalnom integritetu Gruzije

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

13:57

Mišel: Nepokolebljiva posvećenost EU teritorijalnom integritetu Gruzije
Šarl Mišel - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel je u razgovoru sa gruzijskom predsednicom Salome Zurabišvili u Briselu izrazio privrženost EU nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Gruzije.

"Predsednik Evropskog saveta je podvukao nepokolebljivu posvećenost EU teritorijalnom integritetu Gruzije u okviru njenih međunarodno priznatih granica, njenoj nezavisnosti i suverenitetu. EU podržava Gruziju u suočavanju sa hibridnim pretnjama i sarađuje sa Gruzijom kako bi se suprotstavila ruskim naporima dezinformisanja", rekao je novinarima Barend Lejts, portparol Mišela.

Razgovaralo se, takođe, o nedavnim dešavanjima u vezi sa nacrtom zakona o "Transparentnosti stranog uticaja" i njihovoj zajedničkoj zabrinutosti u vezi sa tim zakonom, koji bi, kako su ocenili, mogao da spreči važan rad civilnog društva.

Mišel je pozdravio to što je gruzijski parlament 10. marta nije odobrio nacrt zakona koji nije kompatibilan sa evropskim reformama koje EU traži od Gruzije.

On je pozdravio rad predsednice Gruzije i istakao da je "potreban snažniji rad na sprovođenju političkih reformi, posebno u sferi vladavine prava i pravosuđa".

Portparol je dodao da su teme razgovora bili odnosi EU i Gruzije, kao i sankcije protiv Rusije, a fokus je stavljen na evropske napore da spreči zaobilaženje sankcija.

Evropski Savet je Gruziji otvorio evropsku perspektivu prošlog leta i zatražio da ta zemlja napravi određen broj reformi da bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

U centru sastanka Mišela i Zurabišvilijeve su bile reforme "zajedno sa naporima predsednice Zurabišvili da unapredi jedinstven, inkluzivan i dubinski pristup reformama neophodnim za napredak u nastojanju Gruzije za članstvo u EU".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je 7. marta rekao da je gruzijski nacrt zakona o "transparentnosti stranog uticaja" - "veoma loš razvoj događaja" za zemlju i da bi mogao ozbiljno da utiče na njene veze sa EU.

On je tada dodao da je "to u suprotnosti sa najavljenim ciljem Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji, što je cilj koji podržava velika većina gruzijskih građana. Njegovo eventualno usvajanje moglo bi imati ozbiljne reperkusije na naše odnose".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa