Evropa

Vašington i Moskva u trci za olupinom sa osetljivim teretom: Ko će prvi pronaći ostatke drona koji se srušio u Crno more

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2023

-

22:00

Vašington i Moskva u trci za olupinom sa osetljivim teretom: Ko će prvi pronaći ostatke drona koji se srušio u Crno more
Vašington i Moskva u trci za olupinom sa osetljivim teretom: Ko će prvi pronaći ostatke drona koji se srušio u Crno more - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bliski susret ruskog borbenog aviona Su-27 i američkog drona MQ-9 Reaper koji se pre dva dana dogodio iznad Crnog mora ne prestaje da izaziva veliku pažnju. U trenucima kada je Amerika objavila snimak incidenta, centralno pitanje sada je ko će prvi stići do olupina letelice sa osetiljvim teretom – američka ili ruska vojska.

Odmah nakon što je dron srušen, visoki zvaničnik Bele kuće je rekao za CNN da SAD preduzimaju mere kako bi pronašle letelicu: "Bez ulaženja u detalje, ono što mogu da kažem je da smo preduzeli korake da zaštitimo naše akcije koje se odnose na taj određeni dron. To je vlasništvo SAD. Očigledno ne želimo da dospe u bilo čije ruke". 

Specijalizovani portali su primetili da je nekoliko letelica za nadzor bilo u okruženju kada se incident dogodio. Uz rumunsku obalu je leteo i američki izviđački avion Posejdon, za šta je The Aviationist primetio da bi to moglo da bude deo napora da se porvati srušeni dron. 

Međutim, najnovije izjave američkih zvaničnika ukazuju da oni nisu uvereni da će uspeti da pronađu olupinu. Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao za CNN: "Nisam siguran da ćemo uspeti da ga povratimo". 

BBC prenosi Kirbijevu izjavu u kojoj je naveo da ukoliko Rusija pronađe olupine drona pre Amerike, "njihova mogućnost da preuzmu korisne informacije će biti minimalna".  

profimedia

 

Na to se nadovezao i američki general Mark Mili koji je rekao da su SAD preduzele sve mere kako bi osugurale da na oborenom dronu ne bude ničega vrednog. On je dodao da bi bilo veoma teško izvući dron, napomiću da je voda u kojoj se srušio duboka od 1.200 do 1.500 metara.   

Iako SAD neamju brodove u Crnom moru, Mili je naveo da imaju mnogo sdaveznika i prijatelja u tom području. "Radićemo na operaciji povratka. To je imovina SAD, ali se verovatno dron raspao. Verovatno nema mnogo toga što bi moglo da se povrati", dodao je.    

"Ruski brodovi viđeni u blizini mesta pada drona"

S druge strane, iz Rusije su stizali signali da oni žele da prvi pronađu olupinu. Rojters citira američkog zvaničnika koji je rekao da su ruski brodovi viđeni u blizini mesta gde je MQ-9 pao. "Deluje da nisu uspeli da dođu ni do jednog dela drona, ali nije jasno da li su još u području", rekao je on.  

Kremlj je saopštio da će odluku o tome da li će preuzeti oboreni američki dron MK-9 Reaper iz Crnog mora doneti ruska vojska. Portparol Kremlja je poručio da je to pitanje vojske i da će se oni tim epozabaviti.  

Međutim, sekretar ruskog saveta bezbednosti Nikola Patrušev je naveo, govoreći na ruskoj državnoj televiziji da Moskva pokušava da dođe do srušene letelice. "Ne znam da li ćemo uspeti da je nađemo, ili ne, ali to mora biti obavljeno", rekao je on.  

Kako piše BBC, SAD su ranije uspevale da povrate svoju tehnologiju nakon padova, ali se navodi da na prvi pogled Pentagon deluje opuštenije u aktuelnoj situaciji, jer je reč o starijoj tehnologiji a i ranije su se događali gubici letelica istog tipa.   

Takođe se ističe da bi pokušaj da se povrati oboreni dron u dubokim vodama uz ratnu zonu, gde patroliraju i ruski brodovi i podmornice, moga da predstavlja rizik od eskalacije.

Kako je došlo do incidenta?

SAD su danas deklasifikovale snimke u kojima je prikazan incident nakon kojeg je američka vojska saopštila da je morala da spusti dron u Crno more. Ruski borbeni avion Su-27 sudario se sa američkim MQ-9 u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora, saopštila je Evropska komanda Oružanih snaga SAD pre dva dana. U saopštenju se precizira da su dva ruska aviona izvela "nebezbedno i neprofesionalno presretanje", a da je jedan od njih zakačio propeler američkog drona.

Associated Press

Takođe, u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komande se kaže i da su pre sudara ruski avioni ispustili gorivo i leteli ispred američkog drona, što je, kako se navodi, neprofesionalno i nebezbedno za životnu sredinu. 

S druge strane, rusko ministarstvo odbrane su negirali da su avioni Su-27 imali kontakt s dronom. Iz Moskve su tvrdili da je američka letelica sama pala u more tokom oštrog manevrisanja. 

Dok su se lomila diplomatska koplja, jedno od ključnih pitanja za vojne i bezbednosne analitičare je da li je incident bio nameran ili slučajan i kako je do njega uopšte došlo. Sudeći prema zvaničnicima SAD, postoji "šablon opasnih akcija od strane ruskih pilota” koji se susreću sa zapadnim letelicama u regionu, prenosi BBC.  

Čemu služe dronovi MQ-9 Reaper? 

MQ-9 Reaper je velika bespilotna letelica kojom daljinski upravlja tim od dve osobe. Sastoji se iz zemaljske stanice za kontrolu i satelitske opreme.  

Tim uključuje pilota koji je odgovoran za letenje i drugog člana čija su zaduženja upravljanje senzorima i navođenim oružjem, piše Vašington post. 

Dron je korišćen često u Iraku i Avganistanu za izviđanje i za vazdušne napade. Reaper može biti naoružan i nenaoružan. Ima mogućnost da nosi do osam laserski navođenih raketa, uključujući i projektile Hellfire i drugu sofisticiranu municiju.  

Letelica ima raspon krila od 20 metara, dugačka je 11 metara, a visoka četiri. Težina joj iznosi 2.200 kilograma. Može da leti na visini do 15 kilomeatara i ima dolet od oko 2.500 kilometara.  

Dron koji je razvila kompanija Dženeral Atomiks ušao je u upotrebu 2007. godine i u američkoj vojsci je zamenio manje dronove Predator. Svaki Reaper košta 32 miliona dolara.  

Komentari (0)

Evropa