Evropa

Sporni zakon o penzijama nametnut bez glasanja u parlamentu: Francuska vlada iskoristila posebna ovlašćenja

Komentari

Autor: Euronews

16/03/2023

-

15:44

Sporni zakon o penzijama nametnut bez glasanja u parlamentu: Francuska vlada iskoristila posebna ovlašćenja
Sporni zakon o penzijama nametnut bez glasanja u parlamentu: Francuska vlada iskoristila posebna ovlašćenja - Copyright Stephane Mahe/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuska vlada se u četvrtak pozvala na posebno ustavno ovlašćenje da donese sporni zakon o penzijama bez glasanja u parlamentu, prenosi Euronews.

Odluka je doneta samo nekoliko minuta pre zakazanog glasanja jer vlada nije imala garanciju da će predlog zakona imati većinu u Narodnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta.

Predlog zakona će povećati starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i predstavlja vodeći zakon u Makronovom drugom mandatu. Nepopularni plan izazvao je velike štrajkove i proteste širom zemlje od januara.

Očekuje se da će ovaj potez pokrenuti brzo izglasavanje nepoverenja Makronovoj vladi.

Senat je u četvrtak ujutru usvojio zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, ali je glasanje u donjem domu Narodne skupštine zakazano za popodne bilo izuzetno tesno.

Sindikati najavljuju nastavak protesta 

Nakon usvajanja zakona u Senatu, generalni sekretar jednog od najvećih francuskih sindikata CFDT Loran Berger izjavio je da će francuski sindikati nastaviti da se bore protiv penzione reforme.

On je dodao da vlada ne bi trebalo da, koristeći takozvanu proceduru 49:3, ''progura'' zakon, bez da se u Skupštini glasa o njemu, preneo je Rojters.

Procedura 49:3 odnosi se na 49. član Ustava Francuske, kojim je difinisana takva mogućnost.

"S obzirom na mobilizaciju stanovništva, na nivo protivljenja planiranoj reformi, ne možete pribegavati demokratskoj mani koristeći proceduru 49:3. Po mom mišljenju, to bi bilo veoma opasno jer rizikuje stvaranje velikog stepena nezadovoljstva", rekao je Berger.

Protesti građana širom zemlje

Vozovi, škole, javne službe i luke pogođeni su štrajkovima u poslednjih šest nedelja. Procenjuje se da je 7. marta u najvećem štrajku do sada na ulice izašlo 1,28 miliona ljudi.

Štrajk sakupljača smeća u Parizu doveo je do gomilanja oko 7.000 tona smeća na ulicama, a produžen je do sledećeg ponedeljka.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se dve trećine Francuza protivi penzionoj reformi i podržava protestni pokret.

Ovo je jedna od najvećih kriza sa kojom se Makron suočio još otkako je prvi put došao na vlast 2017. godine i veliki test za predsednika koji je već u junu prošle godine izgubio apsolutnu većinu u parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa