Evropa

Problemi za istopolne roditelje u Italiji, status njihove dece ostaje nedefinisan

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2023

-

13:03

Problemi za istopolne roditelje u Italiji, status njihove dece ostaje nedefinisan
Milano - Copyright AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Italijanke Marija Silvija Fijengo i Frančeska Pardi su bile među prvim istopolnim parovima u Italiji koje su registrovane kao roditelji. Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala zauzeo je progresivan stav i dozvolio da deca rođena od roditelja istog pola budu priznata u nedostatku jasnog nacionalnog zakonodavstva, preneo je BBC.

Za Mariju Silviju i Frančesku, kao i njihovo četvoro dece, to je značilo da su konačno priznati kao domaćinstvo nakon godina pravnih izazova i diskriminacija. Međutim, što je ranije viđeno kao velika pobeda za ravnopravnost i prihvatanje LGBT zajednice je, međutim, preokrenuto, preneo je britanski javni servis.

Italijanska desničarska vlada naložila je gradskom veću Milana da prestane da registruje decu istopolnih roditelja, čime je ponovo pokrenuta debata oko konzervativne agende premijerke Đorđe Meloni. Porodice, aktivisti i politički protivnici će protestovati danas u Milanu protiv zabrane.

Premijerka Meloni, koja vodi krajnje desničarsku partiju Braća Italije, bazirala je izbornu kampanju na anti-LGBT retorici, obećavajući da će zaštiti tradicionalne vrednosti, dodaje britanski javni servis.

"Uvek smo bili porodica, ali činjenica da nas je kao takve prepoznao naš gradonačelnik nas je učinila da se osetimo dobrodošlim. Danas, gledajući u ono što radi vlada, i znajući da ostale porodice neće biti u mogućnosti da im se pruži ista prilika, osećamo se obeshrabreno", poručila je Fijengo.

Istopolne zajednice legalizovane 2016. godine

Italija je legalizovala istopolne zajednice 2016. godine u vreme vlade levog centra. Međutim, čvrst otpor katolika i konzervativnih grupa znači da je zakon prestao da daje pravo na usvajanje istopolnim parovima.

Protivnici su rekli da bi to podstaklo surogat trudnoće, koje su još uvek ilegalne u Italiji.
Ovo je ostavilo regulatorni vakuum koje prati pojedine aspekte porodičnog života pripadnika LGBT, uključujući i usvajanje.

Rešenja usmerena ka zaobilaženju birokratskih prerepeka išla su od slučaja do slučaja, koji su završavali na sudu. Neki lokalni zvaničnici, uključujući i gradonačelnika Milana, po opredeljenju pripadnika levog centra, smatraju da deca istopolnih parova mogu da budu nezavisno registrovana.

Sala je rekao da je trenutno prinuđen da prekine sa ovom praksom, nakon što je dobio pismo od ministarstva unutrašnjih poslova, u kojem se citira rešenje najvišeg italijanskog suda da se upravo od suda traži odobrenje za priznavanje roditeljskog statusa.

"Ovo je očigledan korak unazad, politički i društveno, i stavljam se u kožu onih roditelja koji su mislili da mogu da računaju na ovakvu mogućnost u Milanu", rekao je gradonačelnik u dnevnom podkastu "Bonđorno Milano", dodajući da mu nije ostavljen izbor.

Komentari (0)

Evropa