Evropa

Lideri EU u Briselu: Banke širom evrozone otporne, stabilne i jake bez obzira na poljuljano finansijsko tržište

Komentari

Autor: Euronews

25/03/2023

-

19:47

Lideri EU u Briselu: Banke širom evrozone otporne, stabilne i jake bez obzira na poljuljano finansijsko tržište
Lideri EU u Briselu: Banke širom evrozone otporne, stabilne i jake bez obzira na poljuljano finansijsko tržište - Copyright Tanjug AP/Joerg Carstensen, Czarek Sokolowski, Christophe Petit Tesson

veličina teksta

Aa Aa

Banke širom evrozone su "otporne, stabilne i jake", poručili su lideri Evropske unije na kraju dvodnevnog samita održanog u Briselu. Njihove reči su, međutim, u suprotnosti sa oštrom realnošću na finansijskim tržištima, a akcije Dojče banke pale su juče treći dan zaredom i to za više od 12 odsto.

Bankarske akcije, naime, ponovo su naglo pale, a evropski giganti kao što su Dojče banka i UBS sa zabrinutošću gledaju na to što regulatori i centralne banke još uvek nisu obuzdali najgori šok za bankarski sektor od svetske finansijske krize 2008. godine. Finansijska tržišta potresena su pre svega zbog kolapsa Banke Silicijumske doline, prenosi Euronews.

Akcije najveće nemačke banke izgubile su petinu svoje vrednosti do sada ovog meseca, a cena njenih petogodišnjih kreditnih promena (CDS), oblika osiguranja za vlasnike obveznica, skočila je u petak na najviši nivo u četiri godine, na osnovu podaci iz S&P Market Intelligence.

Indikatori stresa i dalje su prisutni na finansijskom tržištu, računajući i pad evra u odnosu na dolar, smanjenje prinosa na obveznice i rast troškova osiguranja od neplaćanja banaka, uprkos naporima kreatora politike širom sveta da uvere investitore u suprotno.

Šolc: Dojče banka veoma profitabilna

Evropski lideri, međutim, tvrde da nema razloga ta brigu. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je Dojče banka veoma profitabilna i nema razloga da se sumnja u njenu budućnost.

"Dojče banka je temeljno reorganizovala i modernizovala svoj poslovni model i veoma je profitabilna banka", rekao je Šolc na konferenciji za štampu u Briselu.

I italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je da ne veruje da je potrebna "posebna zabrinutost" za ekonomsku stabilnost Evrope, odgovarajući na pitanje o previranjima u bankarskom sektoru, a posebno o Dojče banci.

"Osnove sistema su solidne", rekla je Meloni novinarima nakon samita lidera EU u Briselu.

Bankarski sektor EU je otporan zato što poseduje veliki kapital i snažnu likvidnost, naveli su lideri EU u saopštenju usvojenom na završetku samita u Briselu.

"Unija je znatno ojačala otpornost bankarskog sistema EU. Naš bankarski sektor raspolaže snažnim kapitalom i pozicijama likvidnosti", naveli su evropski lideri, prenosi Rojters.

Rute: U dobroj smo formi, ali neophodni sigurnosni koraci

Holandski premijer Mark Rute pozitivno je ocenio zaštitne mere uvedene od finansijske krize 2008. godine, koja je kasnije izazvala razornu dužničku krizu širom evrozone. Kriza je podstakla stvaranje bankarske unije radi usaglašavanja pravila, poboljšanja nadzora nad evropskim bankama i sprečavanja korišćenja novca poreskih obveznika u vreme kriza.

"Bilo je dosta kritika, takođe iz poslovne zajednice i iz bankarske zajednice da smo verovatno bili malo preoštri. Ali sada vidite koliko je važno da imamo te tampon zone, da smo preduzeli te mere," rekao je Rute odgovarajući na pitanje Euronjuza. 

Generalno, dodao je, mislim da smo u dobroj formi. 

Bankarska unija, međutim, ostaje nedorečena. Treći stub, poznat kao evropska šema osiguranja depozita (EDIS), zaglavio je u pregovorima od 2015. godine, a napredak nije na vidiku. Slučajno, EDIS bi trebalo da spreči nepredvidive "juriše" na banke poput onoga koji je koja je srušio Banku Silicijumske doline. 

Rute je pozvao zemlje EU da završe razgovore o bankarskoj uniji, "ali ne kao reakciju na ono što se dogodilo u SAD ili sa Kredi Suis". 

"Mislimo da je sadašnji nadzor dovoljno jak, ali još uvek moramo da preduzimamo sigurnosne korake", rekao je Rute. 

Paskal Donahju, predsednik Evrogrupe, koji je takođe učestvovao u ekonomskoj debati u petak,  delovao je optimistično po pitanju stanja evropskih banaka, nazivajući ih „otpornim“; i "jakim." 

Ali kada su ga pitali o Dojče banci, Donahju je bio oprezan. 

„Naravno, svestan sam kretanja na tržištu koja se dešavaju. Nije prikladno komentarisati ih s obzirom na to kako se uslovi mogu promeniti. Vrlo smo sigurni u trenutno stanje naših banaka, njihovu stabilnost i snagu", naveo je.

Komentari (0)

Evropa