Evropa

Slučaj uhapšenog novinara WSJ: Moskva ga optužuje za špijunažu, Reporteri bez granica tvrde da je u pitanju odmazda

Komentari

Autor: Tanjug, WSJ, RFE/RL

30/03/2023

-

15:37

Slučaj uhapšenog novinara WSJ: Moskva ga optužuje za špijunažu, Reporteri bez granica tvrde da je u pitanju odmazda
Evan Gerškovič - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dopisnik "Volstrit džornala" (WJS), Amerikanac Evan Gerškovič, priveden je u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). Ova služba navodi da je Gerškovič (32), dopisnik moskovskog biroa američkog lista, osumnjičen za špijunažu u korist vlade SAD, prenosi agencija prenosi RiA Novosti. "Vol strit džornal" demantuje optužbe i traži da novinar bude pušten.

Kako navodi FSB, Gerškovič je, "po instrukcijama američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa". 

Na Lefortovskom sudu u Moskvi, održano je ročište povodom Gerškovičevog slučaja. Geršković je uveden u salu, ali novinari nisu imali priliku da fotografišu pritvorenika, pošto su predstavnici medija bili izolovani na drugom spratu.

Agencija TASS javlja, pozivajući se na izvor u policiji, da je postupak klasifikovan pod oznakom "strogo poverljivo" i da se "osumnjičeni izjasnio da nije kriv". 

Održavanje ročišta iza zatvorenih vrata uobičajena je praksa u predmetima koji se tiču državne tajne. Prema Krivičnom zakoniku Ruske Federacije, za delo špijunaže predviđena je kazna zatvora od 10 do 20 godina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je, povodom pritvaranja Gerškoviča zbog špijunaže, izjavio da se "ne radi o sumnji, već o tome da je novinar uhvaćen na delu".

"Ovo je prerogativ Federalne službe bezbednosti. Već je bilo saopštenje FSB, nemamo šta da dodamo. Jedino što mogu da kažem je da je, koliko znamo, uhvaćen na licu mesta", rekao je Peskov.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na svom Telegram kanalu objavila da "njegove aktivnosti nisu bile vezane za novinarstvo".

"Ono što je službenik američkog izdanja Volstrit džornala radio u Jekaterinburgu nije imalo nikakve veze sa novinarstvom. Nažalost, ovo nije prvi put da status stranog dopisnika, novinarsku vizu i akreditaciju, strani državljani u našoj zemlji koriste za prikrivanje aktivnosti koje nisu novinarstvo. Ovo nije prvi poznati zapadni pojedinac koji je uhvaćen na delu", napisala je Zaharova.

List demantuje optužbe, pruža podršku novinaru 

"Vol strit džornal" saopštio je da "odlučno demantuje" optužbe o špijunaži protiv svog dopisnika iz Rusije.

"Odlučno negiramo optužbe FSB i tražimo momentalno puštanje našeg posvećenog novinara od poverenja, Gerškoviča. Solidarišemo se sa Evanom i njegovom porodicom", navodi se.

Gerškovič izveštava o Rusiji kao deo moskovskog biroa lista, navodi WSJ, i dodaje da je ruski FSB rekao kako je akreditovan da radi kao novinar u Rusiji od strane Ministarstva spoljnih poslova zemlje.

Čini se da je Gerškovicčevo pritvaranje prvi put da je američki dopisnik stavljen iza rešetaka od kraja Hladnog rata, što naglašava rastuće tenzije između Moskve i Vašingtona od početka rata u Ukrajini, prenosi "Radio slobodna Evropa".

Sajt Meduza je naveo, pozivajući se na jednog od Gerškovičevih kolega koji je rekao da je reporter nedavno otputovao u grad Nižnji Tagil, 140 kilometara severno od Jekaterinburga, gde se nalazi glavno rusko postrojenje za proizvodnju tenkova, "Uralvagonzavod", i nekoliko drugih fabrika za proizvodnju vojne opreme. 

Lokalni mediji u Jekaterinburgu i okolnoj Sverdlovskoj oblasti izvestili su da je nekoliko muškaraca u civilu privelo osobu u blizini jednog restorana u Jekaterinburgu 29. marta, navukavši mu džemper preko glave i odvezavši ga automobilom.

Na Telegram kanalu guvernera Sverdlovske oblasti kasnije je potvrđeno da je u pitanju Gerškovič, i navedeno da je "situacija veoma ozbiljna".

Reagovali su i Reporteri bez granica, koji su osudili ovaj čin i naveli da je u pitanju "odmazda" za Gerškovičevo izveštavanje iz Rusije, gde je, kako navode, istraživao Vagner grupu. 

Komentari (0)

Evropa