Evropa

400 DANA RATA Medvedev: Rusija će odgovoriti na raspoređivanje mirovnih trupa u Ukrajini, oni su neprijatelji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2023

-

07:41

400 DANA RATA Medvedev: Rusija će odgovoriti na raspoređivanje mirovnih trupa u Ukrajini, oni su neprijatelji
400 DANA RATA Medvedev: Rusija će odgovoriti na raspoređivanje mirovnih trupa u Ukrajini, oni su neprijatelji - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung, Andrii Marienko, Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 400 dan ruske invazije na Ukrajinu. U Rusiji je juče uhapšen novinar "Volstrit džornala" zbog optužbi za špijunažu. Američki list traži njegovo oslobađanje, dok državni sekretar SAD Entoni Blinken poziva američke državljane da odmah napuste Rusiju. I dok se odnosi Rusije i SAD sve više zatežu, okršaji na bojnom polju se ne smiruju. Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao je ukaz o prolećnoj regrutaciji, koja počinje 1. aprila i traje do 15. jula, a njome je obuhvaćeno 147.000 ljudi.

Ključne stvari:

  • Putin potpisao novu rusku koncepciju spoljne politike
  • Medvedev: Rusija će odgovoriti na raspoređivanje mirovnih trupa u Ukrajini
  • Lukašenko predložio prekid vatre i početak pregovora
  •  Belorusija: Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja iznuđena reakcija
  • Peskov: Moskva će razgovarati sa Lukašenkom o pozivima na prekid vatre u Ukrajini
  • Orban: EU blizu razmatranja slanja mirovnih trupa u Ukrajinu
  • Zelenski: Kijev nikada neće oprostiti zločincima iz Buče
  • Bela kuća: Rusija traži municiju od Severne Koreje u zamenu za hranu
  • U Rusiji priveden američki novinar zbog špijunaže
  • Blinken poziva američke državljane da odmah napuste Rusiju
  • Zaharova: Rusija će zahtevati izveštaje nacionalnih istraga o sabotaži na gasovodima Severni tok
  • Putin naredio prolećnu regrutaciju, od 1. aprila pozivi za 147.000 ljudi
  • Generalni direktor IAEA Rafael Grosi uskoro bi mogao da poseti Rusiju

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


22.34 Medvedev: Rusija će odgovoriti na raspoređivanje mirovnih trupa u Ukrajini

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će mirovne snage, čije se raspoređivanje u Ukrajinu pod okriljem NATO-a trenutno razmatra u Evropi, "biti eliminisane ako se pojave na linijama fronta bez pristanka Rusije".

„Očigledno je da su takvi mirovnjaci naši neprijatelji, vukovi u ovčijoj koži. Oni će biti legitimna meta za naše oružane snage ako budu raspoređeni na frontu bez saglasnosti Rusije, sa oružjem u ruci i predstavljajući direktnu pretnju za nas,“ napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, „ti mirovnjaci“ moraju biti nemilosrdno uništeni jer su „neprijateljski vojnici“ i "poginuće u toku borbe". Medvedev je rekao da su istinske namere NATO-a da stacionira mirovne trupe u Ukrajini, koje bi bile naoružane jurišnim puškama i tenkovima, a nosile bi, kako je naveo "nekakve plave šlemove sa žutim zvezdama“.

21.50 Belorusija: Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja iznuđena reakcija

Ruska obuka beloruskih pilota i potencijalno raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji je hitna, iznuđena reakcija na pretnje nacionalnoj bezbednosti, izjavio je danas stalni predstavnik Belorusije pri UN Valentin Ribakov.

„Ruska obuka beloruskih pilota, koji mogu da upravljaju avionima specijalne nosivosti, odgovarajuća nadogradnja takvih aviona, kao i potencijalno razmeštanje taktičkih nuklearnih ubojnih sredstava na beloruskoj teritoriji su takođe hitna i iznuđena reakcija na izazove i rizike za nacionalnu bezbednost sa kojima se suočava Republika Belorusija“, rekao je on, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ribakov je istakao da takva saradnja Rusije i Belorusije nije novina u vojnoj saradnji nuklearne i nenuklearne sile, koja se sprovodi u okviru Ugovora o neširenju oružja, prenosi agencija TASS.

20.30 Putin potpisao novu rusku koncepciju spoljne politike

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je potpisao novi ruski strateški dokument čiji cilj je ograničiti "zapadnu dominaciju". U dokumentu se kao ključni partneri za budućnost Rusije navode Kina i Indija.

"Prioritet Ruske Federacije je eliminacija ostataka dominacije Sjedinjenih Država i drugih neprijateljskih zemalja u svetskoj politici", navodi se u strateškom dokumentu koji je potpisao Putin. 

Dokument na 42 stranice objavljen na službenoj stranici Kremlja navodi kako Rusija planira "stvoriti uslove da bi svaka država mogla odbaciti neokolonijalističke i hegemonijske ciljeve". Opširnije u odvojenoj vesti.

20.15 Obeležena godišnjica oslobođenja Buče

Ukrajinci su komemorativnom manifestacijom obeležili godišnjice oslobođenja Buče od ruskih trupa. Buča, na periferiji Kijeva, postala je sinonim za počinjene ruske zločine - više od 175 osoba pronašeno je u masovnim grobnicima i mučilištima.

Tanjug/AP/Mstyslav Chernov

 

 

18.06 MMF odobrio paket pomoći Ukrajini od 15,6 milijardi dolara

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije.

Kako prenosi Rojters, kredit predstavlja jednu od najvećih tranši finansijske pomoći Ukrajini do sada i najveći iznos kredita koju je ta međunarodna finansijska institucija dala zemlji u ratu. 

17.30 Zaharova: Rusija će omogućiti konzularni pristup uhapšenom američkom novinaru

Moskva će omogućiti konzularni pristup uhapšenom novinaru Volstrit džornala (WSJ) Evanu Gerškoviču u skladu sa internim procedurama, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

16.30 Premijeri pet zemalja EU predložili uvođenje carina na žitarice iz Ukrajine

Carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda će možda morati da budu ponovo uvedene, ako se priliv proizvoda koji obaraju cene na tržištu Evropske unije ne može zaustaviti drugim sredstvima, saopštili su danas premijeri Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Kako prenosi Rojters, oni su u zajedničkom pismu predsednici Evropske komisije Ursule fon der Lajen, naveli da su razmere povećanja proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, jaja, živinu i šećer, bila "bez presedana".

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

 

14.46 Borelj: Kina ne može da bude posrednik, ali može da olakša postizanje sporazuma

Kina ne može da bude posrednik u mirovnim pregovorima u ratu u Ukrajini, ali može da olakša postizanje sporazuma sa Rusijom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Kina ne pravi razliku između agresora i žrtve agresije", dodao je Borelj na panelu održanom u španskoj prestonici Madridu, preneo je Rojters.

14.07 Peskov: Moskva će razgovarati sa Lukašenkom o pozivima na prekid vatre u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da će Moskva razgovarati sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom o njegovom pozivu za momentalni prekid vatre u Ukrajini, ali i da "primirje u ovom trenutku ne bi omogućilo postizanje ciljeva specijalne vojne operacije".

Peskov je dodao da će predsednik Rusije Vladimir Putin sledeće nedelje razgovarati o Lukašenkovom pozivu na pregovore i da su neki delovi kineskog predloga za mir u Ukrajini neizvodljivi jer Ukrajina "prati naređenja Zapada da ne pregovara sa Moskvom", preneo je Rojters.

Lukašenko je ranije danas predložio da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi imala prava da pregrupiše svoje trupe. 

13.19 Kremlj: Akreditovani strani novinari mogu da nastave rad u Rusiji

Kremlj je poručio da su svi akreditovani strani novinari slobodni da nastave sa svojim radom u Rusiji, dan nakon što je Federalna služba (FSB) te zemlje saopštila da je uhapsila izveštača "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča pod optužbom za špijunažu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je saopštio da je reporter Gerškovič vršio špijunažu "pod okriljem" novinarstva i da je uhvaćen "na licu mesta", ali da nema detaljnih informacija o njegovom pritvoru pošto se radi o poverljivim informacijama kojima se bavi ruska služba bezbednosti, prenosi agencija RIA Novosti.

11.30 Lukašenko predložio prekid vatre i početak pregovora

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je danas da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi imala prava da pregrupiše svoje trupe. 

"Preuzeću rizik da sugerišem da vojne aktivnosti u Ukrajini treba da prestanu bez prava da strane prerasporede opremu i pregrupišu snage", rekao je Lukašenko obraćajući se građanima i parlamentu, prenosi Tas. 

Beloruska novinska agencija Belta prenela je kako je Lukašenko naveo da "ne bi trebalo da postoje preduslovi za prekid vatre" i da bi "pregovori trebalo odmah da počnu".

Tanjug/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

 

11.00 Orban: EU blizu razmatranja slanja mirovnih trupa u Ukrajinu

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da su evropski lideri blizu da počnu da razmatraju mogućnost da "članice Evropske unije pošalju neku vrstu mirovnih trupa u Ukrajinu" i da je svet "trenutno blizu toj liniji za koju smo ranije mislili da ne može da se pređe".

On je istakao da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata.

"Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost", istakao je Orban, prenosi MTI.

10.23 Zelenski: Kijev nikada neće oprostiti zločincima iz Buče

Ukrajinci danas obeležavaju prvu godišnjicu oslobađanja grada Buča od ruske vojske, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Kijev nikada neće oprostiti odgovornima za, kako navodi, zločine u tom gradu.

Ukrajinske snage povratile su Buču i Irpin kod Kijeva krajem marta prošle godine, a međunarodni istražitelji sada sakupljaju dokaze u tim i ostalim gradovima u kojima su, kako tvrde ukrajinske vlasti, ruske trupe počinile velike zločine, preneo je Rojters.

Rusija negira te optužbe, a nakon što je Ukrajina preuzela kontrolu nad Bučom, u javnosti su se pojavile fotografije tela na ulicama.

09.58 Japan zabranio izvoz čelika, aluminijuma i aviona u Rusiju

Japan je zabranio izvoz čelika, aluminijuma i aviona, uključujući dronove u okviru najnovijih sankcija protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu,  saopštilo je danas japansko ministarstvo trgovine.

Ministarstvo je navelo da mera takođe zabranjuje japanskim preduzećima izvoz širokog spektra industrijskih artikala u Rusiju, kao što su građevinske mašine, brodski motori i optički uređaji, prenosi Rojters. Najavljeno je da će mera stupiti na snagu 7. aprila.

09.23 Orban: Treći svetski rat je realna opasnost

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata. Orban je dodao da se "sve više i više odluka donosi o korišćenju novijih i jačih oružja", i da "Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu", prenosi MTI.

"Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost", istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao.

"U isto vreme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste", dodao je on.

08.59 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

08.20 Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspeju da sačuvaju svoje nedavne uspehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta. On je dodao da su ruske snage "iscrple sve svoje rezerve".

Meževikin je rekao da su na severnoj i južnoj strani Bahmuta, gde su ruske trupe pokušale da opkole grad, Rusi naišli na najmotivisanije ukrajinske jedinice i da "više nisu imali snage".
Ipak, dodao je Meževikin, centar grada ostaje žarište, gde ruske snage napadaju znatnom snagom.

Ukrajinski vojnici koji su se borili u Bahmutu rekli su da su ruske trupe fokusirale svoje napore na prodor ka centru grada, koristeći tešku artiljeriju i vazdušne napade, navodi Ukrajinska pravda.

Tanjug/AP Photo/Roman Chop

 

07.35 OEBS aktivirao Moskovski mehanizam zbog navodne deportacije dece u Rusiju

Sjedinjene Američke Države su sa još 44 zemlje i uz podršku Kijeva aktivirale Moskovski mehanizam Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kako bi bili ispitani navodi o prisilnom premeštanju dece u delovima teritorije Ukrajine pod ruskom kontrolom i njihovoj navodnoj deportaciji u Rusiju, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi, zatraženo je da Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) formira ekspertsku misiju koja će ispitati da li je s tim u vezi prekršeno međunarodno pravo, počinjeni ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti.

Ova misija će takođe imati zadatak da prikuplja, konsoliduje i analizira sve dokaze koji bi mogli da budu podeljeni relevantnim mehanizmima za utvrđivanje odgovornosti, kao i nacionalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima ili tribunalima koji mogu imati nadležnost. Moskovski mehanizam OEBS poslednji put je aktiviran 28. jula 2022. u vezi sa Rusijom, kada su to zatražile SAD i još 44 zemalje.

Moskovski mehanizam, usvojen 1991. godine, pruža mogućnost članicama OEBS-a da pošalju misije eksperata kako bi se pomoglo u rešavanju određenog pitanja ili problema koji se odnosi na ljudsku dimenziju, odnosno ljudska prava i demokratiju.

07.00 Bela kuća: Rusija traži municiju od Severne Koreje u zamenu za hranu

Sjedinjene Američke Države imaju nove informacije da Rusija aktivno nastoji da nabavi oružje od Severne Koreje u zamenu za pomoć u hrani, saopštila je danas Bela kuća.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je Vašington zabrinut da će Pjongjang pružiti podršku vojnim operacijama Rusije protiv Ukrajine, preneo je Rojters.

Kirbi je naveo i da Rusija želi da pošalje delegaciju u Severnu Koreju, kako bi nudila hranu u zamena za oružje i municiju.

06.39 Blinken poziva američke državljane da odmah napuste Rusiju

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken pozvao je američke državljane da odmah napuste Rusiju, nakon što je juče ruska Federalna služba bezbednosti saopštila da je izveštač Volstrit džornala Evan Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu.

"Duboko smo zabrinuti zbog objave Rusije da je privela novinara koji je državljanin SAD. Prvi prioritet Stejt departmenta je bezbednost i sigurnost građana SAD u inostranstvu. Ako ste državljanin SAD i živite ili putujete u Rusiju - odmah je napustite", napisao je Blinken na Tviteru.

06.24 Zaharova: Rusija će zahtevati izveštaje nacionalnih istraga o sabotaži na gasovodima Severni tok

Rusija će zahtevati izveštaje od zemalja koje sprovode nacionalne istrage o sabotaži na gasovodima Severni tok, rekla je juče portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nastavićemo da pokrećemo ovu temu, koja je nezgodna za Zapad. Nastavićemo da joj se vraćamo i nateraćemo ove zemlje da joj se vrate, zahtevajući izveštaj o nacionalnim istragama", izjavila je Zaharova na brifingu u Moskvi.

06.13 Putin naredio prolećnu regrutaciju, od 1. aprila pozivi za 147.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o prolećnoj regrutaciji, koja počinje 1. aprila i traje do 15. jula, a obuhvaćeno je 147.000 ljudi.

"Sprovesti regrutaciju državljana Ruske Federacije starosti od 18 do 27 godina, koji nisu u rezervi, a koji ispunjavaju uslove za regrutaciju, u periodu od 1. aprila do 15. jula 2023. godine, u broju od 147.000 ljudi“, navodi se u uredbi, prenosi TASS.

06.00 Generalni direktor IAEA Rafael Grosi uskoro bi mogao da poseti Rusiju

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da bi uskoro mogao da se vrati u Rusiju na dalje razgovore o nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju agencije. Napominje se da Grosi "ostaje odlučan da nastavi diplomatske napore da zaštiti" elektranu, s obzirom na kontinuirane rizike kojima je ZNPP izložena tokom oružanog sukoba u Ukrajini . 

Komentari (0)

Evropa