Evropa

RAT U UKRAJINI Bela kuća: Rusija traži municiju od Severne Koreje u zamenu za hranu, Putin naredio regrutaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2023

-

08:11

RAT U UKRAJINI Bela kuća: Rusija traži municiju od Severne Koreje u zamenu za hranu, Putin naredio regrutaciju
RAT U UKRAJINI Bela kuća: Rusija traži municiju od Severne Koreje u zamenu za hranu, Putin naredio regrutaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 399. dan ruske invazije na Ukrajinu. Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje je veoma zabrinjavajuća, a borbe u ovom delu zemlje sve intezivnije, upozorio je šef IAEA posle obilaska te elektrane. Ali nije samo Zaporožje zahvaćeno borbama - one su nastavljene i u Bahmutu. Dok šef ruske privatne paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin tvrdi da su borbe za zauzimanje Bahmuta "praktično uništile" ukrajinsku vojsku, ali i oštetile njegove trupe, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznaje da bi ga poraz u tom gradu mogao naterati na kompromise s Vladimirom Putinom.

Ključne stvari

  • Bela kuća: Rusija traži municiju od Severne Koreje u zamenu za hranu
  • Putin naredio prolećnu regrutaciju, od 1. aprila pozivi za 147.000 ljudi
  • Blinken poziva američke državljane da odmah napuste Rusiju
  • Generalni direktor IAEA Rafael Grosi uskoro bi mogao da poseti Rusiju
  • Klimenko: Ukrajina očekuje pomoć Zapada u borbi protiv korupcije
  • Monasi Kijevsko-pečerske lavre neće napustiti manastir 
  • Nemačka će poslati dodatnih 12 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini
  • Poljska vlada usvojila rezoluciju o povećanju proizvodnje municije
  • Prigožin: Borbe za Bahmut praktično uništile vojsku Ukrajine, ali oštetile Vagner

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.50 Zaharova: Rusija će zahtevati izveštaje nacionalnih istraga o sabotaži na gasovodima Severni tok

Rusija će zahtevati izveštaje od zemalja koje sprovode nacionalne istrage o sabotaži na gasovodima Severni tok, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nastavićemo da pokrećemo ovu temu, koja je nezgodna za Zapad. Nastavićemo da joj se vraćamo i nateraćemo ove zemlje da joj se vrate, zahtevajući izveštaj o nacionalnim istragama", izjavila je Zaharova na brifingu u Moskvi.

20.37 OEBS aktivirao Moskovski mehanizam zbog navodne deportacije dece u Rusiju

SAD su sa još 44 zemlje i uz podršku Kijeva aktivirale su Moskovski mehanizam Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kako bi se ispitali navodi o prisilnom premeštanju dece u delovima teritorije Ukrajine pod ruskom kontrolom ruske trupe i njihovoj navodnoj deportaciji u Rusiju, saopštio je Stejt department.

Zatraženo je da Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) formira ekspertsku misiju koja će ispitati da li je s tim u vezi prekršeno krše međunarodno pravo, počinjeni ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti. Opširnije u odvojenoj vesti.

20.20 Bela kuća: Rusija traži municiju od Severne Koreje u zamenu za hranu

Sjedinjene Američke Države imaju nove informacije da Rusija aktivno nastoji da nabavi oružje od Severne Koreje u zamenu za pomoć u hrani, saopštila je danas Bela kuća.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je Vašington zabrinut da će Pjongjang pružiti podršku vojnim operacijama Rusije protiv Ukrajine, preneo je Rojters.

Kirbi je naveo i da Rusija želi da pošalje delegaciju u Severnu Koreju, kako bi nudila hranu u zamena za oružje i municiju.

20.10 Putin naredio prolećnu regrutaciju, od 1. aprila pozivi za 147.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o prolećnoj regrutaciji, koja počinje 1. aprila i traje do 15. jula, a obuhvaćeno je 147.000 ljudi.

"Sprovesti regrutaciju državljana Ruske Federacije starosti od 18 do 27 godina, koji nisu u rezervi, a koji ispunjavaju uslove za regrutaciju, u periodu od 1. aprila do 15. jula 2023. godine, u broju od 147.000 ljudi“, navodi se u uredbi, prenosi TASS.

19.30 Blinken poziva američke državljane da odmah napuste Rusiju

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken pozvao je američke državljane da odmah napuste Rusiju, nakon što je ranije danas ruska Federalna služba bezbednosti saopštila da je izveštač Volstrit džornala Evan Geršković uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu.

"Duboko smo zabrinuti zbog objave Rusije da je privela novinara koji je državljanin SAD. Prvi prioritet Stejt departmenta je bezbednost i sigurnost građana SAD u inostranstvu. Ako ste državljanin SAD i živite ili putujete u Rusiju - odmah je napustite", napisao je Blinken na Tviteru.

 

 

18.40 Prvi od 14 britanskih tenkova Čelendžer 2 stigao u Ukrajinu

Prvi od 14 tenkova "čelendžer 2", koje Britanija treba da pošalje u Ukrajinu, stigao je na svoje odredište, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov. On je kazao da će njima uskoro biti pridruženo još 18 nemačkih tenkova "leopard 2. Reznikov je podsetio da je iz SAD najavljena pošiljka 31 tenka modela M1 Abrams. Ministar je naveo da će tenkovi uskoro biti na bojnom polju, a Čelendžer 2 opisao je kao "fantastične mašine". "Ovaj tenk od 75 tona nema premca u vojnoj istoriji. Njegov top, kalibra 120 milimetara, može da probije oklop na više od tri kilometara sa zapanjujućom preciznošću", rekao je Reznikov.

 

 

16.57 Rusija planira da otvori vazdušni saobraćaj sa Mjanmarom, Južnom Korejom...

Rusija bi ove godine mogla da otvori vazdušni saobraćaj sa Mjanmarom, Mongolijom, Južnom Korejom, Južnom Afrikom, Alžirom i nizom drugih zemalja, izjavio je danas šef Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Aleksandar Neradko.

„Otvaranje avio-prevoza sa Mjanmarom, obnavljanje letova za Vijetnam, Mongoliju, Saudijsku Arabiju, Južnu Koreju ove godine je u fazi razvoja. Ruske avio-kompanije razmatraju mogućnost pokretanja letova za afričke zemlje, poput Etiopije, Južne Afrike, Alžira, Tunis, druge zemlje“, rekao je Neradko, prenosi agencija TAS S.

16.51 Generalni direktor IAEA Rafael Grosi uskoro bi mogao da poseti Rusiju

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da bi uskoro mogao da se vrati u Rusiju na dalje razgovore o nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju agencije. Napominje se da Grosi „ostaje odlučan da nastavi diplomatske napore da zaštiti“ elektranu, s obzirom na kontinuirane rizike kojima je ZNPP izložena tokom oružanog sukoba u Ukrajini . 

Izvršni direktor IAEA namerava da pomogne u sprečavanju nuklearne nesreće koja bi mogla da ima ozbiljne posledice po ljude i životnu sredinu u Ukrajini i drugde.

„Grosi je o tom pitanju razgovarao u ponedeljak na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim  u Zaporožju i rekao da bi uskoro mogao da se vrati u Rusiju na dalje razgovore“, saopštila je IAEA.

 

14.46 Sančez u Pekingu traži od kineskih lidera da pomognu da se zaustavi rat u Ukrajini

Španski premijer Pedro Sančez je zatražio od kineskih lidera da pomognu da se zaustavi rat u Ukrajini, kao i da se izbegne ekonomski protekcionizam. ''Video sam 40 predsednika za nedelju dana i niko ne želi ekonomsku fragmentaciju ili rat'', rekao je Sančes.

Kako navodi El Pais, nakon sletanja u Kinu kako bi učestvovao na Boao forumu, svojevrsnom forumu Davos za Aziju.

14.40 Rjabkov: Rusija je u stalnom kontaktu sa IAEA

Rusija održava stalne kontakte sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem, pošto još nije doneta odluka o pitanju nuklearne elektrane u Zaporožju, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"U stalnoj smo komunikaciji sa Grosijem, kako tokom njegovih poseta Rusiji, tako i, naravno, u skladu sa našom stalnom misijom u Beču. Razgovori su u toku, to pitanje još nije rešeno", rekao je on, prenosi TAŠ.

Rjabkov je rekao da je ruska strana direktoru IAEA prenela viziju kako bi trebalo da izgleda i funkcioniše zona bezbednost, uključujući pitanje uloge Međunarodne agencije u celom procesu.

14.30 UPC: Policajci sa puškama ušli u prostorije Kijevsko-pečerske lavre

Ukrajinski policajci su sa puškama ušli u prostorije Kijevsko-pečerske lavre, nakon što je taj manastir napustila komisija koja je trebalo da obavi popis imovine da bi je posle prenela na državu, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC). 

"Sada je to sveto prebivalište. Parohijani se mole, reporteri snimaju, policija je na ulazu i u prostorijama naoružana puškama", navela je UPC u saopštenju na Telegramu, preneo je TASS. 

Uz saopštenje su okačene fotografije, među kojima je i jedna na kojoj se vide tri muškarca kako ulaze na kapiju Lavre, od kojih je jedan u jakni sa natpisom "Policija". 

Komisija Nacionalnog istorijskog spomenika "Kijevsko-pečerska lavra", koju nisu pustili u prostorije manastira, saopštila je ranije da ne isključuje mogućnost da će joj biti potrebna pomoć policije. 

List "Ukrajinska strana" izvestio da je danas da je nekoliko policijskih patrolnih odreda stacioniranih u blizini glavnog ulaza u Lavru vršilo pretres automobila koji su ulazili i izlazili iz tog objekta. Komisija nije mogla jutros da počne da radi na popisu imovine, jer su parohijani blokirali ulazak, pa su njeni članovi napustili manastir, izvestio je list. 

Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je ranije monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta.  Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate. Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) izjavio se taj ugovor ne može raskidati dok taje rat, prenosi isti list.

profimedia

 

13.30 Francuska: Sud odlučio da ne izruči ukrajinskog milijardera Ževaga Ukrajini

Francuski sud presudio je da ukrajinski milijarder Kostjantin Ževago ne treba da bude izručen zbog optužbi za proneveru, izjavio je danas portparol Ževaga.

Ževago, koji kontroliše londonskog proizvođača gvozdenih peleta Ferekspo, uhapšen je u decembru u jednom francuskom skijalištu na zahtev Ukrajine, koja ga traži zbog nestanka 113 miliona dolara u Banci fajnens end kredit koja je u međuvermenu bankrotirala.

On je optužbe negirao, prenosi Rojters.

profimedia

 

13.08 Peskov: Ne zna se još da li će Putin ići u Tursku

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da još nije doneta odluka o tome da li će predsednik Rusije krajem aprila doći u posetu Turskoj, na otvaranje prve nuklearne elektrane u toj zemlji, koju je gradila ruska kompanija Rosatom.

"Zasad nema konkretne odluke, ali ruska strana biće adekvatno predstavljena", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da bi njegov ruski kolega Vladimir Putin mogao da poseti Tursku krajem aprila povodom otvaranja nuklearne centrale Akuju.

12.40 Rjabkov: Rusija će obaveštavati SAD o raketnim testovima

Ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da će Moskva nastaviti da obaveštava SAD o testiranjima interkontinentalnih ili podvodnih balističkih raketa uprkos suspendovanju jedinog preostalog nuklearnog sporazuma između dve zemlje, preneo je Interfaks.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija suspendovala prošlog meseca Novi START program potpisan 2010. godine, koji ograničava broj strateških nuklearnih glava na obe strane.

Kao odgovor, SAD su u utorak rekle da će prestati da razmenjuju nuklearne podatke sa Moskvom, navodi Rojters. Rjabkov je rekao da se, uprkos suspenziji, Rusija obavezala da se drži limita nuklearnih bojevih glava i da će takođe nastaviti da implementira sporazum iz 1988. godine o razmeni podataka o testiranju raketa.

12.30 Ukrajina priznala da ruske snage napreduju u Bahmutu

Ukrajina je priznala da ruske snage napreduju u gradu Bahmutu na istočnom frontu, insistirajući da nanosi veće gubitke ruskim napadačima nego što njene snage imaju u odbrani.

Mali rudarski grad Bakhmut je mesto najkrvavije pešadijske bitke u Evropi od Drugog svetskog rata, preneo je Rojters.

11.50 Osuđeni bankari koji su pomogli Putinovom prijatelju da otvori račun u švajcarskoj banci

Četiri bankara koji su pomogli bliskom prijatelju Vladimira Putina da prenese milione franaka na račune u jednoj švajcarskoj banci, osuđeni su danas zbog nedostatka pažnje u finansijskim transakcijama.

Kako Rojters prenosi, njih četvorica su danas proglašeni krivim za pomaganje Sergeju Rolduginu, čelisti, koga je švajcarska vlada nazvala "Putinov novčanik“.

Tri Rusa i jedan Švajcarac, koji su pomagali Rolduginu da uplaćuje milione franaka na račune u švajcarskim bankama između 2014. i 2016. godine, osuđeni su na uslovne kazne od po sedam meseci.

11.21 Reporter Vol Strit Džornala uhapšen u Jekaterinburgu zbog optužbi za špijunažu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je saopštila da je reporter Vol Strit Džornala uhapšen zbog optužbi za špijunažu. Navedeno je da je Evan Gerškovič uhapšen u Jerkaterinburgu dok je pokušavao da pribavi poverljive informacije.  

Navedeno je da je on “prikupljao poverljive informacije o aktivnostima jedne kompanije iz ruskog vojnog kompleksa”.  

FSB nije naveo kada se hapšenje dogodilo. Gardijan prenosi da se on suočava sa mogućom kaznom od 20 godina zatvora.  

10.54 Reznikov: Planiramo kontraofanzivu na proleće

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov je rekao u intervjuu za estonski televizijski kanal ERR da ukrajinska vojska planira kontraofanzivu u nekoliko područja na proleće. On veruje da će svet u 2023. godini videti "pozitivne promene u Ukrajini".

"Siguran sam da ćemo nastaviti da oslobađamo privremeno okupirane teritorije, kao što je to učinjeno u oblastima Kijeva, Gernigova, Sumija, Harkova i Hersona. Sve to će biti nastavljeno", naveo je Reznikov, prenosi Kijev post. 

Upitan kada če nemački tenkovi Leopard 2 biti aktivni na frontu, odgovorio je da će to verovatno biti u aprilu ili maju. 

"Videćete ih u kontraudarima, prema odluci našeg Generalštaba. To je već planirano u nekoliko pravaca", rekao je on. 

Dodao je i da mnogo toga zavisi od vremenskih uslova. "Na proleće, tlo je veoma vlažno. Tada možete da koristite samo vozila koja imaju gusenice", pojasnio je. 

Upitan o borbama u Bahmutu, naveo je da su ukrajinske snage značajno redukovale ruski ofanzivni potencijal, što će da pomogne braniocima da "drže liniju fronta stabilnom i da kupe vreme za kontraofanzivu. 

profimedia

 

09.45: Britansko ministarstvo odbrane: Rusija se sprema na regrutaciju 400.000 vojnika

Ruske vlasti se spremaju na novu kampanju regrutacije, u kojoj bi vojsci trebalo da se priključi 400.000 novih pripadnika koji će se boriti u Ukrajini, piše u redovnom izveštaju ministarstvo odbrane UK pozivajući se na izveštaje iz ruskih medija.

"Rusija predstavlja ovu kampanju kao poziv dobrovoljcima i profesionalnom osoblju, pre nego novu obaveznu mobilizaciju. Međutim, postoji realna mogućnost da će ova razlika biti zamućena, i da će regionalne vlasti pokušati da ispune kvotu regrutovanih time što će ubeđivati ljude da se prijave", stoji u izveštaju.  

09.20 Kuleba: Rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN 1. aprila - loša šala

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba protestovao je protiv ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN.

"Rusko predsedavanje 1. aprila je loša šala. Rusija je uzurpirala svoje mesto, pokrenula je kolonijalni rat, njen vođa je ratni zločinac kog MKS traži zbog kidnapovanja dece. Svet ne može biti bezbednije mesto sa Rusijom u Savetu bezbednosti", napisao je Kuleba na Tviteru. 

08.55 Advokat potvrdio da je Moskaljov uhapšen

Aleksej Moskaljov uhapšen je nakon što je pobegao iz kućnog pritvora, potvrdio je aktivista za ljudska prava i advokat Dmitrij Zahvatov. Ranije su se u ruskim medijima pojavili izveštaji da je Moskaljov uhapšen u Minsku, ali advokat to nije mogao da potvrdi.

Moskaljov je dobio kaznu od dve godine zatvora za "diskreditovanje ruske vojske na društvenim mrežama", a ceo slučaj privukao je javnosti kada je njegova ćerka Maša (13) u školi nacrtala rakete kako padaju na porodicu koja stoji ispod zastave Ukrajine, i napisala poruku podrške toj zemlji. Maša je početkom marta poslata u dečiji dom, kada je protiv njenog oca pokrenut postupak.

08.40 Pogledajte prilog sa Euronews Srbija o ratu u Ukrajini

Euronews

07.55 Advokat ne može da dopre do Moskaljova, ruski mediji tvrde da je uhapšen u Minsku

Ruski mediji prenose da je u Minsku ponovo uhapšen muškarac koji je pobegao iz kućnog pritvora nakon što je dobio kaznu od dve godine zatvora za "diskreditovanje Rusije na društvenim mrežama", a nakon istrage podstaknute crtežom njegove ćerke

Ruski medij "SOTA Projekat" je izvestio da je Alekseja Moskaljova policija uhapsila u Minsku, prestonici Belorusije. Njegov advokat nije potvrdio ovu vest, ali se oglasio na Telegramu i napisao da nije mogao da dopre do svog klijenta, pa da zbog toga sumnja kako su vesti istinite.

Ova priča je privukla pažnju svetske javnosti kada je njegova ćerka Maša (13) u školi nacrtala rakete kako padaju na porodicu koja stoji ispod zastave Ukrajine. Na ctežu je Maša napisala i "Slava Ukrajini", i dodala frazu "Ne ratu". Zbog toga je početkom marta poslata u dečiji dom kada je protiv oca pokrenut krivični postupak. 

Privatna arhiva

 

 

07.45 Ukrajinski generalštab: Ruska vojska imala određene uspehe kod Bahmuta 

Ruska vojska imala je neke uspehe na istočnoj liniji fronta kod Bahmuta, saopštio je ukrajinski vojni generalštab u noćnom izveštaju, dodajući da se njihovi borci i dalje drže u borbi koja traje već nekoliko meseci. 

Američki Institut za studije rata je, u svom redovnom izveštaju, naveo da "geolocirani snimci od 28. i 29. marta pokazuju kako su ruske snage napredovale na južnoj i jugoistočnoj strani Bahmuta". 

07.25 Klimenko: Ukrajina očekuje pomoć Zapada u borbi protiv korupcije

Zapadni saveznici mogu da pomognu Kijevu u sve jačem pokušaju suzbijanja korupcije tako što će izručiti još ljudi koji su pod istragom, izjavio je glavni ukrajinski tužilac za borbu protiv korupcije, Oleksandr Klimenko.

On je naveo da je većina zemalja u kojima je Kijev tražio izručenje osumnjičenih u slučajevima korupcije odbila da to učini, kao i da je procedura za predaju tih ljudi komplikovana, preneo je Rojters.

Zemlje u kojima su locirani osumnjičeni su Austrija, Španija i Velika Britanija, naveo je Klimenko.

07.10 Monasi Kijevsko-pečerske lavre neće napustiti manastir 

Monasi Kijevsko-pečerske lavre neće napustiti manastir 29, 30. niti 31. marta, niti ikad, jer ukrajinske vlasti nemaju zakonskog osnova za njihovo iseljenje, izjavio je juče portparol kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Kliment. On je naveo da pismo koje je monasima uputio Državni muzej ''Kijevo-pečerska lavra'' sa zahtevom da napuste manastir nema pravni osnov za njihovo iseljenje i da je potrebna sudska odluka, koje trenutno nema, prenosi Sputnjik.

07.00 Američki general: U Bahmutu se trenutno bori oko 6.000 vagnerovaca

U Bahmutu se bori oko 6.000 vojnika grupe Vagner, rekao je američki general Mark Milej. 

"Oni trenutno vode borbene operacije prvenstveno u Bahmutu. Verovatno se radi o oko 6.000 stvarnih plaćenika i možda još 20 ili 30.000 novih vojnika, od kojih mnogi dolaze iz zatvora. Oni trpe velike gubitke na tom području", rekao je. 

06.45 Poljska vlada usvojila rezoluciju o povećanju proizvodnje municije

Vlada Poljske usvojila je odluku o povećanju proizvodnje municije i u te svrhe namerava da izdvoji dve milijarde zlota (463,32 miliona dolara), izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Podstičem privatne kompanije, državne kompanije, strane proizvođače da brzo prihvate izazov i otvore nove fabrike za proizvodnju municije na teritoriji Poljske", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare.

06.27 Grosi u poseti nuklearci Zaporožje: Situacija se ne popravlja

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je juče u grad Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi se uverio u situaciju u nuklearnoj elektrani. Novinarima je rekao da su borbe u blizini elektrane sve intenzivnije i da se situacija ne popravlja.

"Razvijamo koncept koji je osmišljen da zaštiti elektranu više na lokalnom nivou", saopštio je Grosi.

06.10 Nemačka će poslati dodatnih 12 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini

Budžetski odbor nemačkog Bundestaga dao je zeleno svetlo za oko osam milijardi evra koje će se direktno potrošiti na kupovinu naoružanja i opreme za Ukrajinu, odobrivši zahtev nemačkog ministarstva odbrane i kancelarije spoljnih poslova. Ostalih 4 milijarde evra otići će nemačkoj vojsci da popuni zalihe.

06.00 Erdogan:Putin bi mogao doći u Tursku povodom otvaranja nuklearke

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi njegov ruski kolega Vladimir Putin mogao da poseti Tursku krajem aprila povodom inauguracije prve nuklearke u toj zemlji koju je gradila ruska kompanija Rosatom.

"Predsednik Putin mogao bi doći 27. aprila u Tursku povodom ceremonije početka rada nuklearke. Možda ćemo zajedno učestvovati u njoj u onlajn formatu ", kazao je Erdogan, prenela je privatna tv stanica ATV.

05.50 Prigožin: Borbe za Bahmut praktično uništile vojsku Ukrajine, ali oštetile Vagner

Šef ruske privatne paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je juče da su borbe za zauzimanje Bahmuta "praktično uništile" ukrajinsku vojsku, ali takođe i "teško oštetile" njegove snage.

"Borba za Bahmut je sada skoro praktično uništila vojsku Ukrajine i nažalost, takođe teško oštetila Privatnu vojnu kompaniju Vagner", rekao je Prigožin u audio poruci, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa