Evropa

Otac u Rusiji osuđen na dve godine zatvora zbog antiratnog crteža njegove ćerke

Komentari

Autor: BBC, Gardijan

28/03/2023

-

21:50

Otac u Rusiji osuđen na dve godine zatvora zbog antiratnog crteža njegove ćerke
Otac u Rusiji osuđen na dve godine zatvora zbog antiratnog crteža njegove ćerke - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Samohrani otac iz Rusije, čija ćerka je nacrtala antiratni crtež, osuđen je na dve godine zatvora zbog diskreditacije vojske, dok je njegova ćerka poslata u dom, piše BBC.

Aleksej Moskaljov (53) nije bio na sudu u Jefremovu gde mu je izrečena ova presuda, a sekretar za štampu suda je rekao da je izbegao i kućni pritvor.

"Ne znamo gde je", rekao je njegov advokat Bladimir Bilijenko za BBC.

Inače, ova priča je privukla pažnju svetske javnosti kada je njegova ćerka Maša (13) u školi nacrtala rakete kako padaju na porodicu koja stoji ispod zastave Ukrajine.

Na ctežu je Maša napisala i "Slava Ukrajini", i dodala frazu "Ne ratu". Zbog toga je početkom marta poslata u dečiji dom kada je protiv oca pokrenut krivični postupak. 

 

 

Škola je pozvala policiju, koja je ispitivala devojčicu i pretila njenom ocu, pisao je Gardijan.

Moskaljov je prvo kažnjen sa oko 400 evra zbog toga što je ruske vojnike nazvao "silovateljima" u objavi na internetu nakon što su otkriveni ratni zločini protiv civila u ukrajinskom selu Buča.

Istog meseca, Moskaljevu je saopšteno da su agenti ruske službe bezbednosti FSB došli u školu i da ispituju njegovu ćerku. Kako je ispričao ruskim medijima, kada je došao u školu agenti su mu pretili da će mu ćerka biti oduzeta.

"Tri i po sata su mi govorili da pogrešno vaspitavam dete, da će mi je uzeti i staviti me u zatvor", rekao je Moskaljov u intervjuu za OVD-info.

BBC navodi da je njegov advokat pokazao i još neke crteže devojčice koje je nacrtala dok je brinula za svog oca. Bilijenko je novinarima tada naveo da je u jednom pismu svom ocu napisala "Tata, ti si moj heroj".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa