Evropa

Mali grad na istoku Ukrajine na žestokom udaru ruskih snaga: "Ovo bi mogao da postane drugi Bahmut"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ukrinform, ISW, DW

28/03/2023

-

16:33

Mali grad na istoku Ukrajine na žestokom udaru ruskih snaga: "Ovo bi mogao da postane drugi Bahmut"
Mali grad na istoku Ukrajine na žestokom udaru ruskih snaga: "Ovo bi mogao da postane drugi Bahmut" - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

"Tužan sam što ovo moram da kažem, ali Avdijevka sve više izgleda kao neko mesto iz postapokaliptičnih filmova", rekao je nedavno načelnik gradske vojne administracije Vitalij Barabaš. Avdijevka je u poslednje vreme bila poprište velikih bitaka, a neki od zvaničnika su je zbog toga čak poredili i sa Bahmutom, koji je na udaru ruskih napada već mesecima.

U ovom malom gradu koji se nalazi u Donjeckom regionu na istoku Ukrajine, oko 90 kilometara daleko od Bahmuta, nekada je živelo više od 30.000 ljudi. Danas, mesto broji jedva 2.000 stanovnika.

Pojavili su se izveštaji o tome da su ruske snage ušle u sam grad, naveo je Barabaš u poruci na Telegramu 27. marta, pa je zato moralo da se započne sa evakuacijom i to malo preostalog stanovništva, a očekuje se da uskoro nestane i signal za mobilne telefone.

U poslednjih nekoliko nedelja, ruska vojska postepeno je napredovala u svojim prodorima ka Avdijevci, pa je zbog toga ukrajinska vojska upozorila da bi ovaj grad mogao da postane "drugi Bahmut".

"Neprijatelj konstantno pokušava da okruži Avdijevku. U velikoj meri sam saglasan sa kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva da bi Avdijevka uskoro mogla da postane drugi Bahmut", rekao je prošle nedelje portparol Tavrijske vojne komande, Oleksij Dmitraškivski.

"Međutim, voleo bih da kažem i da ne stoji sve tako dobro ni sa ruskim snagama koje napadaju u ovom pravcu", dodao je Dmitraškivski. 

Izveštaji o Vagner jedinicama

Dmitraškivski je, govoreći 19. marta o tome zbog čega Rusi ne odustaju od Avdijevke, naveo da je ona strateški važna za ruske snage.

"Neprijatelji nastavljaju sa napadima na Avdijevsku i Marjinku. Avdijevka je strateška lokacija sa koje bi mogli da krenu u napade na Vuhledarsko područje. Neprijatelj je već odbijen više nego jednom", naveo je portparol Tavrijske vojne komande, preneo je Ukrinform.

Koliko je Avdijevka važna za rusku vojsku, pokazuje i poslednji izveštaj Instituta za studije rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW), u kom se navodi da je Vagner grupa verovatno odredila svoje kvalitetnije jedinice za pokušaj osvajanja ovog grada.

Vagner je prisutan kod Bahmuta već dugo i zapravo čini veliki deo ruskih snaga u jednoj od najvećih bitaka rata, ali u poslednjih nedelju ili dve stižu izveštaji o tome kako i na toj liniji fronta kapaciteti plaćeničke grupe polako opadaju.

"Iako je Vagner u velikoj meri posvetio pažnju svojih jedinica borbama oko Bahmuta, verovatno postoji određeni kontingent kvalitetnijih boraca razmeštenih po celoj Ukrajini. Rusko vojno rukovodstvo je možda odlučilo da određene Vagnerove elemente premesti blizu Avdijevke, kako bi se podržali iscrpljeni elementi DNR u pokušajima da zauzmu ovaj grad", navodi ISW.

U izveštaju se pominju "elementi DNR", što su zapravo snage separatističkog entiteta Donjecke narodne republike, koje podržava Rusija, i koji  izvode vojne operacije u Donjeckoj oblasti.

"Ukoliko su borci Vagnera zaista poslati u bitke oko Avdijevke, to bi moglo da objasni ograničene taktičke uspehe (ruske vojske) koji su napravljeni na toj teritoriji u poslednjim nedeljama", dodao je ISW.

Zelenski: O budućnosti zemlje odlučuje se na istoku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, u noćnom video-obraćanju pre dve sedmice, rekao da se "budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini", i tom prilikom je naveo nekoliko područja.

Između ostalog, Zelenski je poručio da se "za budućnost Ukrajine i Ukrajinaca sada se bori u Bilogorivki, Marinki, Avdijevki, Bahmutu, Ugledaru i Kamjanki", i tom prilikom zahvalio se svim vojnicima.

O tome koliko je velika bitka za Avdijevku, i koliko je taj gradić zapravo uništen, najbolje govore izjave stanovnika koji su ostali u njemu. Ukrajinska vlada apelovala je na građane da napuste Avdijevku, i zbog toga je velikim delom ispražnjena. Evakuacija traje već neko vreme.

"Avioni bombarduju sve vreme, svakodnevno", rekla je jedna žena iz ovog grada u anketi za nemački DW.

"Situacija je sve gora, a rakete su sve veće. Zgrade se doslovno urušavaju. Međutim, postoji veoma ozbiljna linija odbrane, sva od armiranog betona i bunkera. Izgleda kao tvrđava, bolje je zaštićeno od Bahmuta", naveo je upravnik humanitarnog centra u Avdijevci, Ruslan Surnov.

Uprkos tome što je veći deo stanovnika napustio ovaj grad, ima i onih koji, uprkos opasnosti, ne žele da napuste svoje domove.

"Zašto da odem? Moji sinovi su sahranjeni, nikome više nisam potrebna", kaže jedna stanovnica Avdijevke.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Merdare

28.03.2023 19:26

Podrška Ukrajinskom narodu. Nek se Rusi stide šta su uradili ali nećemo brinuti jer smo sigurni da zbog toga su se uništili za sva vremena u narednim 200 godina. Pa živeli Ukri i nek se stide Rujke.

Evropa