Evropa

RAT U UKRAJINI: Zelenski posetio područje oko grada Sumi, Kremlj nastavlja da traži istragu o Severnom toku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2023

-

07:35

RAT U UKRAJINI: Zelenski posetio područje oko grada Sumi, Kremlj nastavlja da traži istragu o Severnom toku
RAT U UKRAJINI: Zelenski posetio područje oko grada Sumi, Kremlj nastavlja da traži istragu o Severnom toku - Copyright Tanjug/AP/Roman Chop

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 397. dan ruske invazije na Ukrajinu. Zapadne zemlje nastavljaju da pružaju Kijevu vojnu i finansijsku pomoć, a juče je kontigent od 18 borbenih tenkova tipa "Leopard 2" koje je Nemačka obećala da će poslati Kijevu predat na ukrajinskoj granici, piše Špigl. Iz EU se najavljuje povećanje proizvodnje municije koja će biti poslata u Ukrajinu, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je saopštio da su se u zapadnom delu grada čule eksplozije. Sa druge strane, ruska paravojna grupa Vagner pozvala je dobrovoljce kako bi popunila svoje redove. 

Ključne stvari

  • Francuska udvostručava isporuku artiljerijske municije Ukrajini
  • Bah za povratak ruskih i beloruskih sportista u međunardonu arenu kao neutralnih
  • SAD više neće razmenjivati sa Rusijom podatke o svojim nuklearnim snagama
  • Nemački tenkovi "leopard 2" predati Ukrajini, piše Šigl
  • Mišel: EU će masovno povećati proizvodnju municije za slanje u Ukrajinu
  • Zelenski posetio ukrajinske vojnike na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti
  • Šef IAEA Rafael Grosi razgovarao sa predsednikom Ukrajine
  • Kličko: Eksplozije u Zapadnom delu Kijeva

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.08 Francuska udvostručava isporuku artiljerijske municije Ukrajini

Francuska namerava da udvostruči svoje isporuke 155 milimetarske artiljerijske municije Ukrajini do količine od oko 2.000 granata mesečno, izjavio je danas je ministar odbrane Francuske Sebastijen Lekorni, dodajući da Pariz takođe planira da omogući Kijevu kupovinu večih količina francuskog oružja.

Ukrajina je saopštila da je isporuka artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara kritična potreba u žestokom ratu sa ruskim snagama, navodi Rojters i podseća da obe strane svakodnevno ispaljuju više hiljada artiljerijskih granata.

19.30 Bah za povratak ruskih i beloruskih sportista u međunardonu arenu kao neutrealnih

Predsednik  Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je danas da bi ruski i beloruski sportisti trebalo da se vrate na takmičenja kao neutralni takmičari, navodeći da njihovo učešće "može da funkcioniše" uprkos ratu u Ukrajini. Bah je istakao da se to vidi gotovo svakodnevno u brojnim sportovima, najviše u tenisu, ali i u biciklizmu, kao i na pojedinim takmičenjima u stonom tenisu, preneo je Rojters.

18.20 SAD više neće razmenjivati sa Rusijom podatke o svojim nuklearnim snagama

Sjedinjene Američke Države obavestile su Rusiju da neće razmenjivati podatke o svojim nuklearnim snagama, potvrdila je danas Bela kuća, opisujući ovu promenu kao odgovor na odluku zvanične Moskve da suspenduje učešće u Novom START sporazumu o nuklearnom naoružanju.

"Prema međunarodnom pravu, SAD imaju pravo da odgovore na rusko kršenje Ugovora o novom START-u tako što će uvesti srazmerne i reverzibilne protivmere, kako bi se Rusija upozorila da se vrati poštovanju svojih obaveza", izjavio je predstavnik Bele kuće zadužen za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, s obzirom da je Rusija suspendovala svoje učešće u Novom ugovoru START i proglasila ga pravno nevažećim, taj dogovor je i za SAD pravno nevažeći i zbog toga zvanični Vašington više neće razmenjivati sa Moskvom podatke o svojim nuklearnim snagama.

16.50 Grosi: Tragamo za rešenjem efikasne zaštite NE Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za atomsku (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da pokušava da posreduje u dogovoru o merama zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju je okupirala Rusija, istakavši da je prilagodio svoje predloge u nastojanju da se postigne "iskorak u pregovorima". Grosi je dodao da se ranije zalagao za stvaranje sigurnosne zone oko NE Zaporožje kako bi se sprečila moguća nuklearna katastrofa koju mogu da izazovu uzajamna granatiranja ruske i ukrajinske strane, prenosi Rojters.

''Medjutim, unosimo određene izmene i prilagođavamo predloge koje stavljamo na pregovarački sto", rekao je Grosi i izrazio uverenje da je moguće uspostaviti "nekakvu zaštitu".

On je predočio da nije reč o konceptu teritorijalne zaštite već o ideji da se uvedu pravila o tome šta bi u tom području trebalo svaki pojednac da čini kako bi se izbegla nuklerana katastrofa.

 

 

15.07 Zelenski u poseti regionu Sumi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je posetio ukrajinski severni region Sumi. On se sastao sa lokalnim zvaničnicima i sa stanovnicima grada Ahtirka koji su bili svedoci žestokih borbi prošle godine. Sastao se i sa stanovnicima trostijaneca koji je bio okupiran, ali je kasnije oslobođen, prenosi Gardijan. 

U poslednjih sedam dana, predsednik Ukrjaine je posetio regione Hersona i Harkova, liniju fronta u blizini Bahmuta, ali i Zaporožje na jugu. 

13.40 Kremlj: Rusija će nastaviti da zahteva međunarodnu istragu o Severnom toku

Rusija će nastaviti da zahteva međunarodnu istragu o eksplozijama koje su prošle godine oštetile Severni tok u Baltičkom moru, iako je njen zahtev odbijen juče u Ujedinjenim nacijama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov, na svojoj redovnoj konferenciji za medije, dodao da bi u svačijem interesu trebalo da bude obavljanje nezavisne istrage koja bi omogućila pronalaženje krivaca.

Rusija nije uspela juče da dobije saglasnost od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za sprovođenje nezavisne istrage. Samo su Rusija, Kina i Brazil glasale za ruski nacrt rezolucije, dok su preostalih 12 članica SB UN bile uzdržane, prenosi Rojters.

12.47 Poljska i Velika Britanija grade privremena sela za Ukrajince bez domova

Poljska i Velika Britanija izgradiće dva privremena sela u zapadnoj i centralnoj Ukrajini, kako bi tamo mogli da se smeste oni koji su zbog rata bili prinuđeni da napuste svoje domove, saopštila je britanska vlada.

Sela će biti izgrađena u Lavovu i Poltavi, a u njih će moći da se smesti više od 700 Ukrajinaca. Kako je najavljeno iz Londona, britanska vlada će ovaj projekat podržati finansijski sa oko 10 miliona funti, što će biti iskoršćeno za privremena skloništa, energetske potrebe i druge vrste pomoći onih koji su pobegli pred ruskim bombama.

11.00 Vereščuk: 4.390 ukrajinske dece u Rusiji i na privremeno okupiranim teritorijama

Potpredsednica Vlade Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk izjavila je da se na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i u Rusiji nalazi 4.390 ukrajinske dece iz specijalnih ustanova.

"Reč je o deci iz specijalnih dečijih ustanova - siročadima i deci bez roditeljskog staranja", navela je Vereščuk, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njenim rečima, u potragu za tom decom uključeni su svi resori Ukrajine, pošto Rusija, kako ona tvrdi, skriva sve informacije o njima. Vereščuk je rekla da Ukrajina sve dobijene podatke dostavlja Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), koji takođe istražuje te zločine. 

Upravo je MKS nedavno izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava dece, Marije Lvove Belove, zbog optužbi, između ostalog, da su bespravno preseljavali stanovništvo Ukrajine, odnosno decu, u Rusiju.

10.25 Tramp: Okončao bih rat u Ukrajini za 24 sata, neću vam reći kako

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da će okončati rat u Ukrajini za 24 sata ako bude opet izabran za predsednika Amerike 2024. godine, ali je odbio da kaže na koji način bi to postigao.

"Ako rat u Ukrajini ne bude rešen, ja bih ga rešio sa Zelenskim i Putinom, to bi bili veoma laki pregovori", izjavio je Tramp za Foks njuz, prenosi Njujork post.

Tramp je odbio da kaže na koji način bi okončao rat "jer onda to ne bi mogao da koristi u pregovorima." 

Bivši predsednik SAD je rekao da se pregovori o Ukrajini koje predlaže neće odigrati u roku od narednih "godinu i po dana", rekavši da je to "dug vremenski period" i da rat u međuvremenu može da postane mnogo gori.

10.10 Sirski: Cilj Ukrajine je da iscrpi snagu ruskoj vojsci kod Bahmuta

Cilj Ukrajine je da iscrpi snagu i nanese teške gubitke ruskim snagama koje pokušavaju da osvoje Bahmut, rekao je komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski u video-snimku na Telegramu.

"Ne prestaju sa pokušajima da nas opkole i da osvoje grad. Naš glavni cilj je da smanjimo kapacitete neprijatelja i da mu nanesemo teške gubitke. Tako bi se napravili neophodni uslovi da se oslobodi ukrajinska zemlja i da se ubrza naša pobeda", naveo je Sirski u video-snimku.

09.40 Belorusko ministarstvo spoljnih poslova: Prihvatanje ruskog nuklearnog oružja rezultat agresivnih akcija NATO zemalja

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je bilo primorano da prihvati smeštanje ruskog nuklearnog oružja na svoju teritoriju zbog agresivnih akcija NATO zemalja kojima je ugrožena bezbednost Belorusije, prenosi Rojters pozivajući se na ruski agenciju Tas.

Iz Minska su rekli da planovi za skladištenje taktičkog nuklearnog naoružanja, koji su najavljeni prošlog vikenda, nisu u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o nenaoružavanju, jer Belorusija neće imati kontrolu nad ovim oružjem. 

09.10 Pogledajte najnoviji prilog Euronews Srbije o ratu u Ukrajini

Euronews

08.37 Ministarstvo odbrane UK: Ruska Deseta tenkovska izgubila veliki broj tenkova kod Avdijevke

Ruska 10. tenkovska regimenta pretrpela je veliku štetu u pokušaju da se opkoli Avdijevka sa južne strane, pa je tako izgubila i veliki broj tenkova, stoji u redovnom izveštaju ministarstva odbrane Ujedinjenog kraljevstva o ratu u Ukrajini.

Navodi se da je regimenta bila deo Trećeg armijskog korpusa, prve velike nove formacije koju je Rusija napravila od avgusta 2022. godine, i da je, uprkos obuci u Belorusiji, formacija "izgleda prikazala ograničenu borbenu efikasnost". 

07.45 Institut za studije rata: Bolje Vagner jedinice koncentrišu se kod Avdijevke

Kvalitetnije jedinice plaćeničke grupe Vagner koncentrišu se kod Avdijevke, najverovatnije kako bi se poboljšali nedavni ograničeni taktički proboji u tom području, izveštava Institut za studije rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu.

07.13 Ukrajinske vlasti: Ruski napad dronovima na Kijev, oborene sve ruske bespilotne letelice

Ukrajinske vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letelice u blizini Kijeva, čije su olupine izazvale požar na nestambenom objektu, a da nije bilo žrtava u ovom napadu.

Šef vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko izvestio je da je Rusija lansirala 12 dronova ka Kijevu, ali da su ukrajinske snage protivvazdušne odbrane identifikovale i uništile "sve neprijateljske ciljeve" u vazdušnom prostoru oko prestonice, prenosi Rojters.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija tokom noći lansirala ukupno 15 dronova iranske proizvodnje Šahed na Ukrajinu, a da su ukrajinske snage uništile njih 14, navodi agencija.

07.05 Antigva i Barbuda: Prodaje se jahta ruskog tajkuna, za godinu i po dana napravila račun od pola miliona dolara

Vlada Antigve i Barbude saopštila je da se super jahta Alfa Nero od 267 stopa - zajedno sa frizerskim salonom, teretanom i  bazenom koji se pretvara u heliodrom - smatra "napuštenom" i da će biti prodata ako se ne ukloni. 

Jahta je usidrena u karipskoj zemlji najmanje 18 meseci i za to vreme je napravila račun od 500.000 dolara za gorivo i hranu, ranije je napisao kabinet premijera na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Vlada je saopštila da je Alfa Nero u vlasništvu i/ili pod kontrolom ruskog tajkuna Andreja Gurjeva, usidrena u luci Falmut, i da nije tražena više od 90 dana, prenosi Blumberg.

06.55 Kličko: Eksplozije u Kijevu, gori prodavnica

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je sinoć da su se u zapadnom delu glavnog grada Ukrajine čule eksplozije i da se zapalila jedna prodavnica.

"Eksplozije u prestonici, u Obolonskom i Svjatošinskom okrugu. Sve službe su izašle na mesto događaja. Detalji - kasnije", napisao je kličko na svom Telegram kanalu, prenosi Unijan.

06.40 SB UN nije izglasao rusku rezoluciju o nezavisnoj istrazi eksplozija na Severnom toku

Rusija nije uspela juče da dobije saglasnost od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za sprovođenje nezavisne istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru koji povezuju Rusiju i Nemačku.

Samo su Rusija, Kina i Brazil glasale za ruski nacrt rezolucije, dok su preostalih 12 članica SB UN bile uzdržane, prenosi Rojters.

06.35 Vagner poziva dobrovoljce u svoje redove

Na poslovnoj zgradi na severoistoku Moskve juče se pojavio ogroman oglas za prijem u redove privatne ruske paravojne organizacije Vagner, prenosi Rojters.Oglas, koji pokriva 17 spratova zgrade, prikazuje logo grupe, slogane "Pridruži se pobedničkom timu!" i "Zajedno do pobede” i fotografiju naoružanog čoveka u maskirnoj uniformi.

06.27 Nemački tenkovi "leopard 2" predati Ukrajini

Nemačka je na granici Ukrajine isporučila 18 tenkova "leopard 2", prema ranijem dogovoru. Oko 40 borbenih pešadojskih vozila "marder" takođe je stiglo do Ukrajine, dodaje nemački Špigl, pozivajući se na neimenovane izvore.

06.15 Šef IAEA Rafael Grosi razgovarao sa Zelenskim u Zaporožju

Rafael Grosi rekao je da se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Zaporožju, regionu u kome se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana. Elektranu su zauzele ruske snage na početku sukoba. 

Imali smo "bogatu razmenu" o zaštiti elektrane i njenog osoblja napisao je Grosi u tvitu, dodajući da je ponovio punu podršku IAEA ukrajinskim nuklearnim postrojenjima.

05.55 Mišel: EU će masovno povećati proizvodnju municije za slanje u Ukrajinu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obećao je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno, dodajući da će lideri EU "masovno povećati proizvodnju municije za slanje u ratom razorenu zemlju".

Mišel se sastao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom u palati Kotroćeni u Bukureštu gde su dvojica lidera razgovarala o podršci EU Ukrajini, preneo je AP.

Komentari (1)

Novi Beograd

28.03.2023 14:02

Sada kada krene naša Ukrajinska braća na bivšu našu Rusku braću ima da ih okrene naopačke. Rusija je sama sebe gušila u ovom ratu.

Evropa