Evropa

RAT U UKRAJINI: Zelenski posetio vojnike u Zaporoškoj oblasti, Nemačka predala 18 tenkova Leopard Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2023

-

07:36

RAT U UKRAJINI: Zelenski posetio vojnike u Zaporoškoj oblasti, Nemačka predala 18 tenkova Leopard Ukrajini
RAT U UKRAJINI: Zelenski posetio vojnike u Zaporoškoj oblasti, Nemačka predala 18 tenkova Leopard Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 396. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija tvrdi da je Ukrajina pokušala da izvede napad dronom u oblasti grada Tula, ali da je dron neutralisan elektonskim sredstvima ratovanja. Nastavljaju s ežestoke borbeza Bahmut, a ruske agencije javljaju da su borci grupe Vagner potpuno preuzeli kontrolu nad fabrikom Kombinata za preradu metala (AZOM).  Najava premeštanja ruskog nuklearnog oružja u Beolurusiju izazvala je brojne osude u Ukrajini i na Zapadu. 

Ključni događaji:

  • Zapadni i ukrajinski zvaničnici osuđuju najavu Vladimira Putina o premeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju
  • Ukrajina zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN
  • Litvanija traž nove sankcije za Moskvu i MInsk
  • Eksplozija u ruskoj oblasti Tula: Rusi tvrde da su elektronskim sredstvima oborili ukrajinski dron
  • Grupa Vagner zauzela veliku fabriku metala AZOM u Bahmutu, javljaju RIA Novosti
  • SB UN nije izglasao rusku rezoluciju o nezavisnoj istrazi eksplozija na Severnom toku
  •  Vagner poziva dobrovoljce u svoje redove
  • Ukrajina spremna na novu mobilizaciju

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.50 Zaharova: Biće ispoštovane sve odluke o bezbednosti Saveza Rusije i Belorusije

Moskva i Minsk su doneli sve neophodne odluke da osiguraju bezbednost Saveza Rusije i Belorusije i striktno će ih se pridržavati, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Za razliku od NATO-a, koji je alijansa podređena SAD, mi imamo savez država i zajedničku vojnu doktrinu", istakla je ona, komentarišući zabrinutost zapadnih zemalja oko rusko-beloruske saradnje u nuklearnoj oblasti. 

23.39 Kličko: Eksplozije u Kijevu, gori prodavnica

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je večeras da su se u zapadnom delu glavnog grada Ukrajine čule eksplozije i da se zapalila jedna prodavnica.

"Eksplozije u prestonici, u Obolonskom i Svjatošinskom okrugu. Sve službe su izašle na mesto događaja. Detalji - kasnije", napisao je kličko na svom Telegram kanalu, prenosi Unijan.

21.55 SB UN nije izglasao rusku rezoluciju o nezavisnoj istrazi eksplozija na Severnom toku

Rusija nije uspela danas da dobije saglasnost od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za sprovođenje nezavisne istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru koji povezuju Rusiju i Nemačku. Samo su Rusija, Kina i Brazil glasale za ruski nacrt rezolucije, dok su preostalih 12 članica SB UN bile uzdržane, prenosi Rojters.

20.48 Vagner poziva dobrovoljce u svoje redove

Na poslovnoj zgradi a severoistoku Moskve danas se pojavio ogroman oglas za prijem u redove privatne ruske paravojne organizacije Vagner.Oglas, koji pokriva 17 spratova zgrade, prikazuje logo grupe, slogane "Pridruži se pobedničkom timu!" i "Zajedno do pobede" i fotografiju naoružanog čoveka u maskirnoj uniformi, prenosi Rojters.

Grupa Vagner, čiji pripadnici se bore zajedno sa ruskim snagama na istoku Ukrajine, nastoji da popuni brojno stanje svojih trupa uoči očekivane prolećne ukrajinske kontraofanzive.

20.30 Ukrajina spremna na novu mobilizaciju

Ukrajina će pojačati mobilizaciju i rasporediće najmanje osam dodatnih brigada na granicu sa Belorusijom ako Rusija u toj zemlji rasporedi taktičko nuklearno oružje, rekao je danas šef parlamentarne frakcije ukrajinske pro-predsedničke partije Sluga naroda Dejvid Arahamijka za britanski TV kanal Skaj Njuz.

"To predstavlja pravi izazov. Ukrajina bi morala da mobiliše još više ljudi, za najmanje još osam dodatnih brigada i kontrolu te linije fronta", rekao je on odgovarajući na pitanje britanske televizije kako komentariše najavu Kremlja o predstojećem razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

19.12 Mišel: EU će masovno povećati proizvodnju municije za slanje u Ukrajinu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obećao je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno, dodajući da će lideri EU "masovno povećati proizvodnju municije za slanje u ratom razorenu zemlju". Mišel se sastao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom u palati Kotroćeni u Bukureštu gde su dvojica lidera razgovarala o podršci EU Ukrajini, preneo je AP.

"Ponovo pojačavamo našu vojnu podršku, a prošle nedelje smo se dogovorili da hitno isporučimo milion komada municije Ukrajini", rekao je Mišel na konferenciji za novinare.

18.38 Orlando Blum posetio Kijev i sastao se sa Zelenskim

Glumac Orlando Blum tokom vikenda je boravio u iznenadnoj poseti Ukrajini, gde se sastao i sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim u Predsedničkoj palati, prenosi portal TMZ. Blum je tri dana putovao kroz ratom razorenu zemlju koja je još pod opsadom ruske vojske, u svojstvu ambasadora dobre volje UNICEF-a, organizacije Ujedinjenih nacija koja pruža međunarodnu humanitarnu pomoć deci.

"Videti decu, videti u njihovim očima zabrinutost... a ipak snaga ukrajinskog naroda je nešto što zaista izaziva strahopoštovanje. I naravno, vaše poruke su razlog za to. Tako da je izvanredno videti kako držite ovu zemlju", rekao je Blum Zelenskom.

16.22 Nemački kontigent od od 18 "Leoparda 2" predat Ukrajincima

Kontigent od 18 borbenih tenkova tipa "Leopard 2" koje je Nemačka obećala da će poslati Kijevu kako bi podržala Ukrajinu u ratu protiv Rusije predat je na ukrajinskoj granici, preneo je danas Špigl, pozivajući se na neimenovane izvore.

Dodaju da je i oko 40 borbenih vozila pešadije tipa Marder takođe je predato Ukrajini, dodaje se u izveštaju, prenosi Rojters.

Nemačka vlada odobrila je 25. januara slanje tenkova tipa "Leopard 2" Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je nakon te odluke daće tenkovi biti isporučeni pre kraja marta.

15.38 Zelenski posetio ukrajinske vojnike na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je ukrajinske vojnike na liniji fronta u  Zaporoškoj oblasti.

"Čast mi je što sam danas ovde, pored naše vojske", napisao je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je objavio i video snimak na kojem se vidi kako dodeljuje medalje ukrajinskim vojnicima, preneo je Rojters.

14.15 Patrušev: Rusija poseduje napredno jedinstveno oružje sposobno da zbriše SAD

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev izjavio je da Rusija poseduje napredno jedinstveno oružje sposobno da zbriše bilo kog neprijatelja, uključujući SAD.

On je u intervjuu za dnevnik Ruska Gazeta, koji je objavljen danas rekao da je "Rusija je strpljiva i nikoga ne zastrašuje svojom vojnom prednošću", ali da "u slučaju pretnje njenom postojanju" može uništiti bilo kog neprijatelja, prenosi TASS.

Kako je rekao, tvrdnje nekih američkih političara da Rusija neće moći da odgovori na američki nuklearni protiv udar su "kratkovide, glupe i opasne".

"Iz nekog razloga, neki američki političari koji su zarobljeni u sopstvenoj propagandi, ostaju sigurni da će u slučaju direktnog sukoba sa Rusijom SAD moći da pokrenu preventivni raketni udar, nakon čega Rusija više neće moći da odgovor", rekao je Patrušev.

12.30 Eksplodirao auto šefa policije Marijupolja

Automobil šefa policije grada Marijupolja dignut je u vazduh, preneo je danas TASS pozivajući se na izvore iz samoproglašene Donjecke Narodne Repubike.

''Šef policije Moskvin je živ i sa njim je sve u redu'', naveo je izvor, i dodao da je auto eksplodirao u momentu kada se Moskvin nalazio na svega nekoliko metara udaljenosti od njega.

12.20 Peskov demantuje da se priprema poseta Putina Turskoj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je danas informaciju koja se pojavila u turskim medijima da su u toku pripreme za posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Turskoj.

Peskov je odrično odgovorio na pitanje da li se priprema Putinova poseta Ankari, prenose RIA Novosti. Agencija navodi da su se izveštaji o mogućoj poseti Putina pojavili jutros u turskim medijima.

11.30 Borelj: EU je spremna da odgovori daljim sankcijama zbog nuklearnog taktičkog naoružanja 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je Belorusiju povodom dozvole Rusiji da rasporedi taktičko nuklearno oružje na teritoriji te zemlje.

Borel je na Tviteru poručio da Belorusija još može to da zaustavi. 

"Odluka Belorusije da rasporedi rusko nuklearno oružja značila bi neodgovornu eskalaciju i pretnju evropskoj bezbednosti. Belorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor. EU je spremna da odgovori daljim sankcijama.

Rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji – to bi ovog leta mogla da postane realnost, sudeći prema najavi predsednika Rusije Vladimira Putina. Kad god Putin pomene nuklearno oružje, te reči imaju daleki odjek i izazivaju brojne reakcije. Dok zvaničnici na Zapadu ističu da će pažljivo da prate aktivnosti ruske i beloruske armije i upozoravaju na nove sankcije, vojni stručnjaci s jedne strane ističu da je ovo značajna promena u ponašanju Rusije i da podiže nivo pretnje za Evropu, a s druge da je rizik od nuklearnog rata i dalje veoma nizak. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti

10.45 Komandant Kopnene vojske Ukrajine: Najintenzivnija faza borbi za Bahmut

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski, izjavio je da se najintenzivnija faza borbi za Bahmut nastavlja i da je situacija konstantno teška. 

Sirski je ponovo obišao goruće tačke u pravcu Bahmuta i rekao da Kijev razmatra sve moguće scenarije i da će delovati adekvatno trenutnoj situaciji, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema navodima Sirskog, ruske snage trpe značajne gubitke u ljudskim resursima, oružju i vojnoj opremi, ali nastavljaju da vodi ofanzivne operacije. 

09.25 Patrušev: Zemlje NATO su strana u sukobu u Ukrajini

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije, Nikolaj Patrušev, smatra da su zemlje NATO-a strana u sukobu u Ukrajini.

"Zemlje NATO su od Ukrajine napravile jedan veliki vojni kamp, ne krijući svoj glavni cilj - poraziti Rusiju na bojnom polju, a zatim je rasparčati", rekao je u Patrušev u intervjuu za Rusku gazetu.

"One (zemlje NATO) ukrajinskim trupama šalju oružje i municiju, obezbeđuju im obaveštajne podatke, uključujući i pomoć satelita i značajnog broja bespilotnih letelica", rekao je Patrušev, prenose RIA Novosti.

09.14 ISW: Nastavak napada kod Bahmuta i Avdijevke šteti ruskoj vojsci

Nastavak ruskih napada oko Bahmuta i Avdijevke ne samo da je postao besmislen, već je zapravo i štetan po ruske pripreme za dalje faze ove nedelje, stoji u izveštaju Instituta za studije rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW).

Dodaje se da gubitak u ljudstvu i opremi znači kako ruske snage neće dobiti nikakve operativne prednosti od zauzimanja Bahmuta ili Avdijevke, jer "neće moći da iskoristi napredovanje u ovim regionima".

"Putinov nastavak ovih ofanziva u aktuelnom operativnom i strateškom kontekstu rasipa dodatno ruske snage u borbi za operativno beznačajne dobitke, umesto da se postavljaju uslovi za kontraofanzivu koju svi očekuju. Međutim, Putinova tvrdoglavost mogla bi da ima smisla u produženom sukobu, u slučaju da zapadna pomoć Ukrajini kreće da se smanjuje", piše ISW u svom izveštaju.  

Dodaje se i da "Putin možda smatra kako bi pobede ruske vojske na ovom području značile dosta u budućim eventualnim mirovnim pregovorima".

07.56 Savet bezbednosti UN glasa o ruskoj rezoluciji o sabotaži Severnog toka

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o rusko-kineskom nacrtu rezolucije o istrazi povodom sabotaže gasovoda Severni tok 1 i 2, preneo je TAS S i napomenuo da su male šanse da dokument bude usvojen.

Ukoliko rezolucija prođe, Gutereš mora da to sprovede u delo u narednih 30 dana. 

Prema izvorima agencije TAS S u UN, nema opšte saglasnosti oko ruskog nacrta, što znači da najverovatnije neće biti usvojen. Da bi bila usvojena, rezoluciju mora da podrži najmanje devet od 15 članova Saveta bezbednosti.

Kina podržava nacrt rezolucije, a ostale stalne članice SB - Velika Britanija, SAD i Francuska, najverovatnije neće da je podrže i mogu da glasaju protiv, budu udržane kako bi bile optužene da opstruišu rad SB. Ostale članice zapadnog bloka SB, među kojima su Malta, Švajcarska, Japan i Albanija, najverovatnije će glasati isto kao i lideri tog bloka.

07.25 Zelenski: Civilizovani svet mora da zaustavi rat već ove godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je okončanje rata u Ukrajini već ove godine zajednički zadatak civilizovanog sveta.

Zelenski je u video obraćanju rekao da je sada veoma važno da svi koji imaju uticaj na informisanje učestvuju u informacionom radu, prenosi Unian.

Kazao je da se to ne odnosi samo na novinare, već na "sve koji mogu da šire istinu o agresiji", odnosno koji mogu da "podsećaju svet na Ukrajince i Ukrajinke koji su prošli kroz okupaciju, kroz gubitke".

07.10 Biričevski: Rusija ne isključuje nijednu opciju odgovora na sankcije

Rusija ne isključuje nijednu opciju odgovora na sankcije Zapada, izjavio je direktor odeljenja za ekonomsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Dmitrij Biričevski.

"Ne isključujemo nijednu opciju odgovora na nelegitimna zapadna ograničenja. Imamo odgovarajuće mogućnosti i instrumente. Spremni smo za svaki razvoj događaja", rekao je Biričevski za RIA Novosti.

Dodao je da Moskva, ipak, pokušava da izbegne ekstremne mere, i da zbog toga "ne bi želeo da govori o scenarijima ekonomske, prehrambene i energetske 'apokalipse' do koje bi mogla da dovede spirala sankcija".

07.00 Prigožin doveo u pitanje narative Kremlja o nacistima u Ukrajini i borbi protiv NATO-a 

Šef ozloglašene ruske plaćeničke grupe Vagner otvoreno se suprotstavio ključnim aspektima narativa Kremlja o ratu u Ukrajini, navodi Institut za proučavanje rata (ISW). Jevgenij Prigožin je negirao tvrdnje da se Rusija bori protiv NATO i naveo je da je upitno da li uopšte ima nacista u Ukrajini. Opširnije u posebnom tekstu

06.55 Moskva tvrdi da je ukrajinski dron onesposobljen ruskim sredstvima elektronskog ratovanja

Kijevski režim pokušao je juče da izvede napad dronom u ruskoj oblasti Tula, ali je ukrajinski dron onesposobljen ruskim sredstvima elektronskog ratovanja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Sistem za elektronsko ratovanje "pol-21" onesposobio je ukrajinski navigacioni sistem dronova, a letelica je, pošto je izgubila pravac, pala u blizini grada Kirejevska u Tulskoj oblasti, ističe se u saopštenju, preneo je TASS.

06.45 Rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji: Putinova igra zastrašivanja ili "esktremno opasna eskalacija" 

Rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji – to bi ovog leta mogla da postane realnost, sudeći prema najavi predsednika Rusije Vladimira Putina. Kad god Putin pomene nuklearno oružje, te reči imaju daleki odjek i izazivaju brojne reakcije. Dok zvaničnici na Zapadu ističu da će pažljivo da prate aktivnosti ruske i beloruske armije i upozoravaju na nove sankcije, vojni stručnjaci s jedne strane ističu da je ovo značajna promena u ponašanju Rusije i da podiže nivo pretnje za Evropu, a s druge da je rizik od nuklearnog rata i dalje veoma nizak. Opšrinije u posebnoj analizi.

06.30 Jotova: Rizik od izbijanja velikog rata ako Rusija i Ukrajina ne sednu za pregovarački sto

Postoji rizik od izbijanja velikog rata ako Rusija i Ukrajina ne sednu za pregovarački sto, upozorila je potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova komentarišući najavu ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. 

"Situacija postaje sve opasnija i sve strašnija", rekla je Jotova u Sofiji tokom tradicionalnog obeležavanja Dana Trakije, prenosi Bugarski radio. 

Komentari (0)

Evropa