Evropa

Prigožin doveo u pitanje narative Kremlja o nacistima u Ukrajini i borbi protiv NATO-a

Komentari

Autor: Euronews

26/03/2023

-

22:35

Prigožin doveo u pitanje narative Kremlja o nacistima u Ukrajini i borbi protiv NATO-a
Jevgenij Prigožin - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Šef ozloglašene ruske plaćeničke grupe Vagner otvoreno se suprotstavio ključnim aspektima narativa Kremlja o ratu u Ukrajini, navodi Institut za proučavanje rata (ISW). Jevgenij Prigožin je negirao tvrdnje da se Rusija bori protiv NATO i naveo je da je upitno da li uopšte ima nacista u Ukrajini.

Inače, Kremlj je opravdavao invaziju na Ukrajinu ponavlajući da je to neophodno da bi se Kijev "očistio" od neonacista koji prete miru i stabilnosti u Rusiji, uprkos tome što za takve tvrdnje nije bilo mnogo dokaza.

Paralelno s time, rat se u Rusiji se sve više predstavlja kao egzistencijalna bitka protiv NATO, za koji moskovski zvaničnici tvrde da ugrožava ruske granice, prenosi Euronews.

Međutim, Prigožin je rekao da se Moskva bori "isključivo s Ukrjaincima" koji imaju opremu koju im je obezbedio NATO i protiv određenih "rusofobnih" plaćenika koji podržavaju Ukrajinu, ali ne i sa samom Alijansom, naveo je ISW u objavi.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

On je izrazio sumnju u ciljeve "denacifikacije", nesiguran da su "nacisti" u zemlji, dok je efektivno odbijao tvrdnje Kremlja da Rusija mora da se brani od pretnje NATO-a.

"Smešno je misliti da ruski zvaničnici nisu znali da će NATO pružiti pomoć Kijevu", ISW je citirao Prigožinove reči.

Da li je Prigožin omekšao retoriku prema ruskom ministarstvu odbrane?

Nekada bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, paravojna jedinica koja uključuje bivše osuđenike postajala je sve vidljivija na frontu u Ukrajini, a čini se da se lider te grupe Jevgenij Prigožin se nekoliko puta suprotstavljao redovnoj ruskoj vojsci, piše Euronews. 

Nezavisni mediji u Rusiji su spekulisali da Prigožin možda ima političke ambicije. Grupa Vagner je uključena u žestoke borbe za Bahmut na istoku Ukrajine, a veruje se da su njeni redovi popunjeni sa čak 40.000 osuđenika.

ISW međutim primećuje da je Prigožin omekšao retoriku prema Ruskom Ministarstvu odbrane verovatno iz straha da bi mogao potpuno da izgubi svoje trupe kod Bahmuta. Izrazio je zabrinutost zbog potencijalne ukrajinske kontraofanzive, tvrdeći da se na istočnom frontu gomila 200.000 rezervnih snaga. 

Pixabay

 

Vašingtonski institut smatra da su ove preterane izjave verovatno pokušaj da se obezbedi dodatno pojačanje i zalihe od ruskog Ministarstva odbrane kako bi se spasile Prigožinove snage kod Bahmuta.

Komentari (0)

Evropa