Evropa

Protest seksualnih radnica u Amsterdamu protiv izmeštanja Crvenog kvarta

Komentari

Autor: France 24

30/03/2023

-

23:41

Protest seksualnih radnica u Amsterdamu protiv izmeštanja Crvenog kvarta
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Seksualne radnice u Amsterdamu protestovale su zbog plana gradskih vlasti da premeste Crveni kvartu van centra grada u okviru borbe protiv kriminala i uznemiravanja.

Noseći maske i trake zbog anonimnosti, uz transparente na kojima piše "Spasite Crveni kvart" one su prošetale do gradske kuće, gde se vodi rasprava na tu temu sa gradonačelnicom Femke Halsema.

Više desetina seksualnih radnica okupile su se u čuvenom kvartu u Amsterdamu, poznatom po svojim neonom osvetljenim prozorima iza kojih radnice u seks industriji privlače klijente.

Gradske vlasti hoće u dogledno vreme da zatvore kuće u Crvenom kvartu i prebace legalnu prostituciju u toj zoni, koja se nalazi u centru grada, zbog kriminala i uznemirujućeg ponašanja posetilaca i turista.

"Zaista se ne slažemo sa rešenjima koje oni predlažu i nameću, oni čak ni ne pregovaraju sa organizacijama seksualnih radnica", rekla je za Frans pres Sabrina Sančes, jedna od njih.

One su takođe protestovale zbog odluke gradskih vlasti da zatvore njihova radna mesta ranije tokom vikenda. Grad hoće da napravi erotski centar sa 100 mesta za seksualne radnice, prostore za pauze u radu i druge sadržaje.

"Ne želimo da nas premeste ni u erotski centar ni igde drugde", rekla je jedna seksualna radnica koja nije želela da joj se navede ime, sa kacigom na glavi, naočarama i kapuljačom.

Ona je poručila gradskim vlastima da urade nešto protiv trgovaca drogom i ljudi koji se nepristojno ponašaju, čitajući peticiju isperd gradske kuće.

"Udaljiti nas ne znači rešiti problem već ga samo premestiti", dodala je ona, a prenosi France24.

Gradonačelnica Halsema im je rekla da nisu one u pitanju, da je to rezultat prekomernog turizma, kriminaliteta i drugih problema.

"Ali situacija u centru grada postaje problematična i moramo da nađemo rešenje", dodala je gradonačelnica.

Stanovnici u blizini kvarta "Crvenih fenjera" dugo su se žalili na kvalitet života napročito jer ovaj deo privlači veliki broj turista. Evropska agencija za lekove izrazila je ogorčnje nakon što se pokazalo da je erotski centar u blizini njihovog sedišta.

Vlasti Amsterdama su objavile da pokreću kampanju da obeshrabre turiste da odlaze u taj grad samo da se zabave, piju alkohol ili uzimaju drogu i obiđu čuveni Crveni kvart. Grad je takođe objavio da će uskoro zabraniti pušenje kanabisa u Crvenom kvartu.

Poslednji korak u naporima Amsterdama da transformiše svoj imidž prestonice žurki odnosi se na pokretanje kampanje "Kloni se" kako bi obeshrabrio momačke večeri i pijane turiste.

Kampanja je izazvala pometnju u Britaniji nakon što je Savet rekao da će početi tako što će ciljati mlade Britance od 18 do 35 godina. 

Kampanja podrazumeva i prikazivanje video reklama ljudima koji traže momačke večeri ili obilazak pabova, sa negativnim efektima kao što su pijanstvo i zatvorske kazne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa