Evropa

Otklonjena poslednja prepreka: Turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO

Komentari

Autor: Euronews

30/03/2023

-

23:34

Otklonjena poslednja prepreka: Turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO
Otklonjena poslednja prepreka: Turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski parlament je večeras ratifikovao zahtev Finske pridružavanje NATO-u, uklonivši poslednju prepreku na putu dugo odlaganog pristupanja ove nordijske zemlje zapadnom vojnom savezu, piše Euronews.

Svih 276 prisutnih poslanika se jednoglasno odlučilo za kandidaturu Finske, nekoliko dana nakon što je mađarski parlament takođe podržao pristupanje Helsinkija.

Uznemirene ruskom invazijom na Ukrajinu pre godinu dana, Finska i Švedska su napustile višedecenijsku politiku nesvrstanih i podnele zahtev za pridruživanje alijansi.

Prema pravilima NATO država postaje punopravna članica tek kada svih 30 zemalja ratifikuje njihovu aplikaciju. 

Nakon što je Turska to učinila otklonjene su sve prepreke za ulazak zemlje u NATO.

Što se Švedske tiče, njena kandidatura je i dalje pod znakom pitanja - Ankara trenutno blokira njen ulazak, dok Mađarska odlaže ratifikaciju. 

Odnosi sa švedskom su zategnuti nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke, spalio u januaru ove godine primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu. Ankara je nedvosmisleno zatražila da i zvanični Helsinki i Stokholm zauzmu čvršći stav protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, ali i protiv još jedne organizacije koju turske vlasti krive za pokušaj državnog udara 2016. godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa