Evropa

Mađarski parlament usvojio nacrt zakona o prijemu Finske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

19:28

Mađarski parlament usvojio nacrt zakona o prijemu Finske u NATO
Mađarski parlament - Copyright AP/Zsolt Szigetvary

veličina teksta

Aa Aa

U mađarskom parlamentu je usvojen nacrt zakona kojim se Finskoj dozvoljava da se pridruži NATO alijansi.

U izveštaju Rojtersa se podseća da vladajuća mađarska stranka Fides više meseci odugovlači sa donošenjem odluke o zahtevu Finske za prijem koji mora biti ratifikovan od strane svih 30 članica alijanse.

Predlog zakona o pristupanju Švedske NATO savezu ostaje i dalje u proceduri u mađarskom parlamentu.Nakon izbijanjan rusko-ukrajinskog sukoba Finska i Švedska su zatražile prošle godine da se pridruže transatlantskom vojnom savezu, ali proces pristupanja su zaustavile Turska i Mađarska.

Turska je nedavno poručila da bi, za sada, mogla da odobri članstvo Finske u NATO, ali ne i Švedske, ali finski predsednik Sauli Ninisto i ministar spoljnih poslova Peka Havisto odbacili su tu ideju, rekavši da je bezbednost ove dve nordijske zemlje međusobno povezana, preneo je ranije Rojters.

Turska je na neodređeno vreme otkazala trilateralni mehanizam sa Švedskom i Finskom povodom njihovih zahteva za pridruživanje NATO nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke, spalio u januaru ove godine primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Ankara je nedvosmisleno zatražila da i zvanični Helsinki i Stokholm zauzmu čvršći stav protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, ali i protiv još jedne organizacije koju turske vlasti krive za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa