Evropa

Svi putevi u NATO vode preko Mađarske i Turske: Finski predsednik stiže na razgovore s Erdoganom

Komentari

Autor: Euronews

16/03/2023

-

22:46

Svi putevi u NATO vode preko Mađarske i Turske: Finski predsednik stiže na razgovore s Erdoganom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi danas u Turskoj, gde se sastao s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Zvanično, Orban prisustvuje samitu Organizacije turkijskih država, gde je Mađarska članica posmatrač. 

Razgovori između premijera Mađarske Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari bili su fokusirani na rat u Ukrajini i pitanja energetske bezbednosti, saopštio je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši, prenela je agencija MTI.

Orbanova poseta dolazi istog dana kada finski predsednik Sauli Niiniste takođe stiže u Tursku, navodno da bi primio pozitivne vesti o nastojanjima njegove zemlje za članstvo u NATO-u na sastanku sa Erdoganom u petak u Istanbulu. Pre odlaska iz Helsinkija, Niiniste je rekao da je imao "dobar razgovor" sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Skandinavske nacije čekaju da Ankara i Budimpešta koje sprečavaju Finsku i Švedsku da postanu punopravne članice vojnog saveza ratifikuju svoj pristanak za NATO. Mađarski parlament bi trebalo da glasa o ovom pitanju sledećeg ponedeljka, 20. marta, nakon što je glasanje više puta odlagano ranije. 

Poseta predsednika Niinistea, poslednja u nizu putovanja visokih finskih političara s ciljem da se ojača podrška njihovom stand-by  procesu apliciranja za NATO  dolazi u trenutku kada Erdogan signalizira da bi konačno mogao da pređe na ratifikaciju zahteva.    

Na pitanje novinara  o davanju zelenog svetla Finskoj, Erdogan je odgovorio: „Ako Bog da, ako je tako najbolje." 

U dužoj izjavi finskog predsednika navodi se da je Erdogan ukazao da želi da se sastane sa predsednikom kada je došlo do odluke o NATO-u da komunicira sa Fincima.

Švedski premijer: Bilo bi lepo sa Finskom zajedno u NATO ali može i odvojeno

"Turci su se nadali da ću biti tu da im potvrdim odgovor kada su objavili ovu odluku. Naravno, prihvatio sam poziv i otići ću da primim njegov izraz namera," kaže Niinisto a prenosi Euronews.

Pre nego što odu u Istanbul da se sastanu sa Erdoganom u petak, Niiniste i ministar spoljnih poslova Peka Haavisto će prvo posetiti jugoistočnu Tursku, područja razorena serijom zemljotresa i naknadnih potresa u februaru, u kojima su desetine hiljada mrtvih, a milioni ljudi kojima je potrebna hrana, voda i sklonište .

"Voz za članstvo u NATO se kreće," napisao je jedan finski analitičar na Tviteru.

Zašto je Turska odložila odobrenje za ulazak Finske i Švedske u NATO?

Turska vlada optužuje Švedsku da je previše tolerantna prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije i egzistencijalne pretnje, uključujući kurdske grupe i kritičare Erdogana.   Ankara je, međutim, rekla da ima manje problema sa članstvom Finske. 

Govoreći tokom posete Berlinu u sredu, švedski premijer Ulf Kristerson je istakao da poslednjih nedelja ima sve više znakova da je Turska spremna da ratifikuje članstvo Finske pre Švedske. 

"Spremni smo za tu situaciju. Uopšte ne krijemo da smo više voleli da budemo ratifikovani zajedno, da bismo čitavo putovanje prošli ruku pod ruku. Ali, uvek sam takođe izražavao činjenicu da svaka  zemlja u NATO-u donosi sopstvene odluke o ratifikaciji i mi to potpuno poštujemo", rekao je Kristerson.

Švedski lider je rekao da je došlo do „veoma dobrog napretka“ i „mi verujemo da smo spremni za ratifikaciju, ali poštujemo činjenicu da samo Turska može da donosi odluke u svoje ime“. 

„Naravno, nadamo se brzom procesu ratifikacije nakon turskih izbora“, dodao je premijer Švedske. 

Erdogan traži treći uzastopni mandat na izborima 14. maja. Turski zvaničnici su ljuti zbog serije odvojenih demonstracija u Švedskoj, uključujući protest antiislamskog aktiviste koji je spalio Kuran ispred turske ambasade.

Komentari (0)

Evropa