Evropa

Švedski premijer: Povećala se verovatnoća da će Finska u NATO pre Švedske

Komentari

Autor: Rojters

14/03/2023

-

13:38

Švedski premijer: Povećala se verovatnoća da će Finska u NATO pre Švedske
Švedska-EU zajednička konferencija za štampu - Copyright Tanjug/Jonas Ekströme/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je veća verovatnoća da će Finska postati NATO članica pre Švedske, mada je i švedsko članstvo samo pitanje vremena. 

Švedska i Finska su aplicirale da postanu NATO članice prošle godine, ali su se suočile sa kritikama iz Turske, jer Ankara smatra da ove dve države ne rade dovoljno kako bi obuzdali grupe koje Turske smatra za teorističke. Prošle nedelje su u Briselu nastavljeni razgovori o pristupnom procesu.

Ankara je bila jasna da ima veće prigovore na postupanja Švedske, a Kristerson je rekao da je turski stav i dalje ostao isti, što znači da dve nordijske zemlje možda neće istovremeno da se pridruže Alijansi, kao što je i bio plan, preneo je Rojters.

"Na osnovu poslednjih nedelja, povećala se verovatnoća da se to dogodi ipak u različito vreme. Na kraju krajeva, nije ni pitanje da li će Švedska da postane NATO članica, već je pitanje kada će se to desiti", rekao je Kristerson na konferenciji za novinare u Stokholmu pre nego posete Nemačkoj.

Na sastanku u Briselu prošle nedelje, Turska je rekla da su Švedska i Finska preduzele konkretne korake po osnovu zabrinutosti iz Ankare, i tri zemlje su se saglasile na dalje sastanke kao deo pristupnog procesa. 

U januaru je Turska suspendovala razgovore koji su bili predviđeni za Madrid, nekon što je političar krajnje desnice u Stokholmu javno spalio Kuran. Švedska je saopštila kako su ispunili svoj deo dogovorenog u Madridu, a kako bi pokazali Ankari da su ozbiljni, švedski parlamentarci će uskoro usvojiti nove antiterorističke zakone.

Turska i Mađarska su jedine zemlje NATO koje još uvek nisu ratifikovale pristupanje nordijskih zemalja Alijansi, a Kristerson je rekao da ostali saveznici vrše pritisak na Ankaru da ubrza ratifikaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa