Evropa

Mađarska vladajuća stranka podržala ulazak Finske i Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

22:22

Mađarska vladajuća stranka podržala ulazak Finske i Švedske u NATO
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća partija Fides mađarskog premijera Viktora Orbana podržaće ratifikaciju ulaska Finske i Švedske u NATO, saopštila je danas parlamentarna grupa te stranke, koja kontroliše nešto više od dve trećine mesta u mašarskoj skupštini.

Mađarski poslanici započeli su ranije danas proces ratifikacije za ulazak skandinavskih zemalja u NATO nakon višemesečnog odlaganja, preneo je Roters.

Ovakva odluka usledila je nakon što su predsednica Mađarske Katalin Novak i vladin zvaničnik pozvali poslanike da što pre podrže predloge o pristupanju dve zemlje u NATO.

"To je složena odluka, sa ozbiljnim posledicama, pa je neophodno pažljivo razmatranje. Moj stav je jasan - u sadašnjoj situaciji pristupanje Švedske i Finske je opravdano. Verujem da će Narodna skupština doneti mudru odluku što je pre moguće", napisala je predsednica na Fejsbuku, prenosi MTI.

Mađarska i Turska su jedine zemlje članice NATO koje tek treba da ratifikuju zahteve Finske i Švedske za pridruživanje Aliljansi.Dve skandinavske zemlje su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO, nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Taj zahtev treba da odobri svih 30 članica Alijanse, među kojima još Turska ima primedbe na članstvo Švedske zahtevajući da Stokholm najpre izruči Ankari optužene za terorizam, podseća Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa