Evropa

Finski predsednik: Spremni smo za NATO i bez Švedske, čekamo odluke Turske i Mađarske

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

18:08

Finski predsednik: Spremni smo za NATO i bez Švedske, čekamo odluke Turske i Mađarske
Finski predsednik: Spremni smo za NATO i bez Švedske, čekamo odluke Turske i Mađarske - Copyright Tanjug/Claudio Bresciani/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko dobije poslednju preostalu ratifikaciju za svoju kandidaturu u NATO, Finska je spremna da se pridruži severoatlantskoj alijansi bez obzira na to kakav je napredak Švedska postigla u procesu pridruživanja, izjavio je danas finski predsednik Sauli Ninisto.

Finski parlament je pokrenuo proces ratifikacije pristupanja ove nordijske zemlje NATO-u, bez obzira na to što su i Švedska i Finska u isto vreme podnele zahtev za pridruživanje alijansi.

Međutim, Turska i dalje predstavlja prepreku za ulazak Švedske, dok sa članstvom Finske više nema problema, prenosi Blumberg.

"Naš parlament će doneti svoju odluku i ukoliko Turska i Mađarska ratifikuju naše kandidature mi ćemo postati članice NATO", rekao je Ninisto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Švedske i Norveške.

Ovaj komentar je najnoviji signal da se Finska sprema da uđe u alijansu i bez Švedske, svog suseda i bliskog saveznika čiju kandidaturu za članstvo ne odobrava Turska.

Ninisto je insistirao da njegovu izjavu ne bi trebalo tumačiti kao najavu da se Finska distancira od svog suseda, ali očekuje se da će finski zakonodavci glasati o ovom pitanju već 28. februara.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa