Evropa

Fides traži odlaganje ratifikacije ulaska Švedske i Finske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

17:40

Fides traži odlaganje ratifikacije ulaska Švedske i Finske u NATO
Fides traži odlaganje ratifikacije ulaska Švedske i Finske u NATO - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici mađarske vladajuće partije žele da odlože sednicu parlamenta planiranu za sledeću nedelju, što će automatski značiti i novo prolongiranje ratifikacije prijema Finske i Švedske u NATO, preneo je Rojters.

Poslanica opozicione stranke Agnes Vadai, iz levičarske Demokratske koalicije, rekla je kako je danas primila pismo od potpredsednika vlade Žolta Semjena u kojem je obaveštava da vladajući Fides i demohrišćani žele da odlože sednicu, koja bi trebalo da počne u ponedeljak, naveo je Rojters.

Vladajuća partija Fides potvrdila je da parlament neće održati sednicu sledeće nedelje, uz obrazloženje da je to zbog "kašnjenja pregovora sa Briselom".

Mađarska je u sporu sa Evropskom komisijom oko oslobađanja fondova EU. Poslanička grupa Fides odlučiće o pristupanju Finske i Švedske NATO nakon što delegacija poslanika, koji su nedavno obišli dve zemlje, iznese izveštaj o toj poseti, a parlament bi mogao ponovo da se sastane tek 27. marta.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za članstvo u Severnoatlanskom vojnom savezu nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.

Svih 30 članica NATO-a mora da ratifikuje aplikacije, a to nisu učinile samo Mađarska i Turska.

Mađarski proces ratifikacije blokiran je u parlamentu još od jula prošle godine, a Orban je u februaru optužio Finsku i Švedsku da šire "direktne laži" o demokratiji i vladavini prava u Mađarskoj.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa