Evropa

RAT U UKRAJINI Primakov: Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2023

-

09:08

RAT U UKRAJINI Primakov: Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju
RAT U UKRAJINI Primakov: Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Andriy Andriyenko, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 401. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinci su komemorativnom manifestacijom juče obeležili godišnjicu oslobođenja Buče koja je postala sinonim za zločine od ruskih trupa. I dok sa fronta i dalje stižu vesti o borbama, politika ne daje odgovor na mogući kraj sukoba. Na izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da bi evropski lideri mogli da razmotre mogućnost slanja "mirovnih trupa" u Ukrajinu stigao je brzi odgovor iz Moskve da bi oni bil "vukovi u ovčijoj koži" i "legitimna meta za ruske oružane snage". Ovakvi tonovi došli su baš u danu kada je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao novi strateški dokument čiji cilj je ograničiti "zapadnu dominaciju".

Ključne stvari

  • Starešini Kijevsko-pečerske lavre 60 dana kućnog pritvora 
  • Zelenski: Predsedavanje Rusije SB UN pokazuje totalnu propast te institucije
  •  Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju
  • Sestra Kim Džong Una optužila Ukrajinu da traži nuklearno oružje
  • Jermak: Granatiran Herson, stradala jedna osoba
  • Zelenski uveo sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija
  • Orban nagoveštava "mirovne trupe", Medvedev: Oni su vukovi u ovčijoj koži
  • Načelnik Generalštaba vojske SAD: Pobeda Ukrajine malo verovatna ove godine
  • Obeležena godišnjica oslobođenja Buče
  • Belorusija: Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja iznuđena reakcija
  • Lukašenko predložio prekid vatre i početak pregovora, Peskov: razgovaraćemo o tome

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


22.26 Starešini Kijevsko-pečerske lavre 60 dana kućnog pritvora 

Kijevski sud naredio je mitropolitu Pavelu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), igumanu Kijevsko-pečerske lavre, da ostane 60 dana u kućnom pritvoru u domu van glavnog grada Ukrajine, daleko od manastira, a moraće da nosi i nanogicu, preneo je TASS pisanje ukrajinske "Strane".

U naređenju se navodi da će iguman morati da ostane u selu van Kijeva, 42 kilometara od manastira. Njemu je zabranjeno i korišćenje društvenih mreža kako ne bi pozivao vernike na okupljanja, prenose ukrajinski mediji.

Pavel je optužen na osnovu istrage Službe bezbednosti Ukrajine, da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

 

21.42 Zelenski: Predsedavanje Rusije SB UN pokazuje totalnu propast te institucije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao je Ujedinjene nacije, nakon što je Rusija počela da predsedava Savetu bezbednosti UN, rekavši da je "teško da se zamisli nešto očiglednije što pokazuje totalnu propast te institucije".

"Ne postoji oblik terora koji nije počinila Rusija", rekao je Zelenski, preneo je "Kijev independent".

On je dodao da globalne institucije, uključujući i SB UN, treba da budu reformisane na način da države koje "čine jezive zločine" ne mogu da imaju uticaj u međunarodnim institucijama.

"Teroristi moraju izgubiti, moraju odgovarati za teror, a ne da predsedavaju bilo gde", dodao je Zelenski.

18.37 Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju

Posle Vagnera, Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju (PMC), objavio je danas Jevgenij Primakov, zvaničnik agencije za razvoj veza s inostranstvom, Rosotrudničestvo, prenela je Anadolija.

Primakov je na Telegramu naveo da je agenciji potrebna vlastita vojna snaga kako bi zaštitila svoje podružnice u "neprijateljskim" zemljama.

"Rosotrudničestvo je prisiljeno da reauguje na pogoršanu situaciju daljnim radom naših kancelarija u neprijateljskim zemljama, shvatajući da će se histerične optužbe protiv nas nastaviti", rekao je on.

"Mi, zapravo, nemamo šta da izgubimo, pa smo, shvativši da moramo nekako da obezbedimo sigurnost ruskih domova i prava naših sunarodnika, u nedostatku drugih alata, odlučili da registrujemo vlastitu PMC u jednoj od stranih jurisdikcija".

17.40 Zelenski uveo sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je danas objavljen na  sajtu predsednika. Kako se navodi, desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, preneo je TASS.

Zelenski je, između ostalog, uveo sankcije protiv poslanika iz samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), Zaporoške i Hersonske oblasti u gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu Federacije.

 

 

16.36 Jermak: Granatiran Herson, stradala jedna osoba

Najmanje jedna osoba je stradala, a dve su povređene u ruskom granatiranju Hersonske oblasti, saopštio je šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

Jermak je na Telegram kanalu naveo da je grantiran i grad Herson, kao i da su pogođene privatne kuće.

16.04 Severna Koreja: Sestra Kim Džong Una optužila Ukrajinu da traži nuklearno oružje

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, optužila je Ukrajinu da traži nuklearno oružje, izvestio je danas državni medij KCNA. Kako se navodi, Kim je svoju tvrdnju zasnovala na onlajn peticiji za koju je do sada sakupljeno manje od 1.000 potpisa. 

Kim je rekla da bi ta peticija mogla da bude politička zavera kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ali nije pružila dokaz za tu tvrdnju, objavio je Rojters. Nakon saopštenja ruskog predsednika Vladimira Putina prošle sedmice da Moskva planira da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, podneta je u četvrtak javna peticija na veb-sajtu kancelarije ukrajinskog predsednika, u kojoj se poziva na snabdevanje Ukrajine nuklearnim oružjem ili da bude naoružana sopstvenim takvim naoružanjem. Peticija je do danas popodne dobila samo 611 potpisa, daleko manje od 25.000 potrebnih za odgovor od Zelenskog. 

14.50 Ukrajinska SBU potvrdila da je mitropolitu Pavelu predata optužnica

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) potvrdila je danas da je starešini Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavelu predata optužnica, navodeći da se on tereti za izazivanje verske mržnje i pravdanje ruskih akcija u Ukrajini.

Kako se navodi u dokumentu, mitropolit je više puta uvredio verska osećanja Ukrajinaca, imao je neprijateljski odnos prema njima i negirao i opravdavao agresiju Ruske Federacije, saopštila je SBU na Telegramu, kako prenosi RIA Novosti. Starešina Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel prethodno je danas rekao da mu je određen kućni pritvor.

14.00 Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru

Na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru, koja priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije, danas je došlo do sukoba kada je jedan pristalica nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) nasrnuo na jednog od monaha, prenela je ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski portal Vesti.

Kako navodi, kod zidina Kijevsko-pečerske lavre okupile su se pristalice i Ukrajinske pravoslavne crkve i PCU, kada je jedan od pristalica PCU nasrnuo na jednog monaha, ali je sukob ubrzo zaustavljen. Situacija je trenutno stabilna.

12.30 London: Gerasimov pomera granicu neuspeha koji je Moskva spremna da prihvati

U najnovijoj obaveštajnoj analizi britanskog ministarstva odbrane procenjuje se učinak načelnika generalštaba Ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, koji, kako se navodi, "pomera granicu koliki neuspeh je rusko političko rukovodstvo spremno da prihvati".

Gerasimov je preuzeo 11. januara 2023. godine komandu nad "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, a njegov mandat obeležila su nastojanja da se pokrene opšta zimska ofanziva sa ciljem proširenja ruske kontrole nad celim regionom Donbasa, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Osamdeset dana kasnije, sve je očiglednije da je ovaj projekat propao. Na nekoliko pravaca na frontu kod Donbasa, ruske snage su ostvarile samo marginalne dobitke po cenu desetina hiljada ljudskih žrtava čime je u velikoj meri anulirana kratkotrajna prednost u ljudstvu stečena "delimičnom mobilizacijom" prošle jeseni, ocenjuje se u obaveštajnoj analizi britanskog ministarstva odbrane.

11.10 Šojgu: Rusija značajno povećala proizvodnju visokopreciznog naoružanja

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu održao je danas sastanak u štabu združenih snaga ruske vojske o snabdevanju trupa oružjem, saopšteno je danas iz ministarstva odbrane Ruske Federacije. Šojgu je istakao da "ruska vlada i ministarstvo odbrane stalno kontrolišu snabdevanje ruskih snaga oružjem", prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Rusija je značajno povećala proizvodnju visokopreciznog naoružanja.

"Koraci ka proširenju proizvodnih kapaciteta i poboljšanju produktivnosti omogućili su značajno povećanje proizvodnje naoružanja za naše trupe, uključujući konvencionalno i visokoprecizno naoružanje. Sve to nam omogućava da ostvarimo ciljeve koje je postavio vrhovni komandant na osnovu plana specijalne vojne operacije", rekao je Šojgu.

10.47 Sukob oko Kijevsko-pečerske lavre 

Sukob oko Kijevsko-pečerske lavre počeo je 29. marta obaveštenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vreme, koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.  Monasima je naređeno da napuste manastir 29. marta.

profimedia

 

Istovremeno, ministar kulture Oleksandar Tkačenko im je ponudio da ostanu, ali pod uslovom da pređu u Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, koja ne priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije.  Tkačenko je takođe rekao da je sud dozvolio raskid ugovora o zakupu objekata Lavre.

Mitropolit Pavel je naglasio da oko Lavre ne može biti kompromisa. Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre nije moguć jednostrano, potrebna je odluka suda, pošto je manastir osporio raskid ugovora na sudu.

Komisija Ministarstva kulture trebalo je da počne prijem objekata Lavre 30. marta, ali vernici dva dana zaredom nisu dozvolili njenim predstavnicima da uđu na teritoriju manastira. 
UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne da radi, pošto nema odluke suda.

10.45 Starešina Kijevsko-pečerske lavre tvrdi da su mu ukrajinske vlasti odredile kućni pritvor

Starešina Kijevo-pečerske lavre,  Mitropolit Pavel izjavio je danas da mu je određen kućni pritvor, prenosi ukrajinski portal Vesti.ua.

"Određen mi je kućni pritvor", rekao je Pavel u razgovoru sa parohijanima, čiji je snimak objavljen na Telegram kanalu portala, prenosi RIA Novosti.

On je prethodno izjavio da mu je tokom dana uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za "saradnju sa Rusijom" i za "raspirivanje međureligijske mržnje".

Potom su pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine izvršili pretres prostorija u kojima mitropolit živi, a Ukrajinska pravoslavna crkva je saopštila da je mitropolit pozvan na saslušanje u podne po lokalnom vremenu.
 

09.30 Mitropolit Kijevosko-pečerske lavre: Osumnjičen sam za saradnju sa Rusijom

Starešina Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio je da mu je danas uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za "saradnju sa Rusijom" i za "raspirivanje međureligijske mržnje".

"Danas u 7.30 uručen mi je dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče... Sada će izvršiti pretres“, rekao je Pavel, prenosi RIA Novosti. Kako su očevici rekli za tu agenciju, pripadnici službe bezbednosti Ukrajine su već počeli pretres.

"Kažu i da sam proklinjao predsednika (Ukrajine Volodimira Zelenskog)", rekao je Pavel, ističući da je reč o citiranju redova iz Jevanđelja. Sukob oko Kijevsko-pečerske lavre počeo je 29. marta, obaveštenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vreme, koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Monasima je naređeno da napuste manastir 29. marta.

09.03 Zelenski: Rusko oružje u Belorusiji ukazuje na neuspeh sastanka Putina i Sija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da namera Rusije da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji ukazuje na neuspešan sastanak predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga.

Zelenski je rekao da je cilj te odluke da pokaže neku vrstu kredibiliteta, koji je Rusija, kako je ocenio, pod vođstvom predsednika Vladimira Putina potpuno izgubila, prenosi Unian.
Predsednik Ukrajine je ocenio da je Putinu bilo potrebno da pokaže neku "pobedu", ali da to nije mogao da uradi na bojnom polju.

AP/Thibault Camus, Libkos, profimedia

 

Dodao je da je sada potpuno jasno kako će se završiti rat koji je započela Rusija.

"Problem je u tome što on (Putin) ne žali naš narod i ubija ga. Ali on ne broji svoje ljude. Ali to je već stvar Ruske Federacije", rekao je Zelenski.

Dodao je da najava Moskve o razmeštanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji ukazuje i na potpuni gubitak kredibiliteta beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Mislim da on više ne odlučuje o tome kakvo će oružje biti na njegovoj teritoriji", rekao je Zelenski.

08.59 SAD spremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vredan 2,6 milijardi dolara

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vredan 2,6 milijardi dolara, koji će uključivati radare, protivtenkovske rakete i kamione za gorivo i on će biti objavljen u ponedeljak, prenosi Rojters prema izjavama tri američka zvaničnika.

Očekuje se da se u paketu nađe i više vrsta municije, uključujući i onu za tenkove, a tačan spisak vojne opreme biće poznat do kraja vikenda,saopštili su u petak zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni. Paket će uključivati i preciznu vazdušnu municiju, pontonske mostove i vozila za spasavanje oštećenog teškog naoružanja poput tenkova, ali i dodatne rakete za PVO sistem NASMAS, koji je Kijev ranije dobio od Vašingtona.

08.50 Načelnik Generalštaba vojske SAD: Pobeda Ukrajine malo verovatna ove godine

Načelnik Generalštaba vojske SAD Mark Mili ocenio je da je malo verovatno da će Ukrajina ove godine proterati sve ruske snage sa svoje teritorije.

"Mislim da to neće biti urađeno u bliskoj budućnosti ove godine", rekao je Mili u intervjuu za Defense One. On je dodao da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mnogo puta izjavljivao da je cilj Ukrajine da izbaci sve ruske snage iz Ukrajine što je, kako je ocenio,"veoma, veoma težak vojni zadatak". 

"Ne kažem da se to ne može učiniti. Samo kažem da je to veoma težak zadatak. Ali to je njihov cilj. Oni na to svakako imaju pravo, to je njihova država", rekao je načelnik američkog generaštaba.

08.45  MMF odobrio Ukrajini kredit od 15,6 milijardi dolara

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je četvorogodišnji kredit za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara kao deo međunarodnog paketa podrške vrednog ukupno 115 milijardi dolara. Odluka će omogućiti trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, navedeno je u saopštenju MMF-a, prenosi Rojters.

profimedia

 

Ovaj kredit je prvi veliki program finansiranja koji je odobrio MMF za neku zemlju zahvaćenu ratom velikih razmera.  Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja i otpis duga do 20 milijardi dolara. Ukrajina u naredne dve godine mora da ispuni određene uslove, uključujući korake za povećanje poreskih prihoda, održavanje stabilnosti kursa, očuvanje nezavisnosti centralne banke i jačanje napora u borbi protiv korupcije. 

08.40 UPC: Zatišje u Kijevsko-Pečerskoj lavri, provokatori napustili njenu teritoriju

Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) Moskovske patrijaršije saopštila je da je u Kijevsko-pečerskoj lavri mirno i da su "provokatori su napustili njenu teritoriju". UPC je navela da je pokrenut krivični postupak protiv "organizatora provokacija".

Nekoliko muškaraca pokušalo je u petak da isprovocira vernike Kijevo-pečerske lavre na sukob, a crkva je pozvala vernike da ne reaguju na provokacije. Jedan od provokatora je razvio transparent sa natpisom koji poziva da se Rusi isteraju iz manastira, dok je nekoliko njih  uzvikivalo nacionalističke parole, prenosi agencija RIA novosti.

8.35 Blinken povodom masakra u Buči: SAD podržavaju istragu ruskih zločina

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je, povodom godišnjice oslobođenja grada Buča, nedaleko od Kijeva, da su ruske snage i zvaničnici "počinili i nastavljaju da čine ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Ukrajini", a da će SAD nastaviti da podržavaju ukrajinske i međunarodne napore da se ta zlodela dokumentuju i istraže.

"Oni koji su počinili ove zločine moraju da odgovaraju. Danas se pridružujemo zemljama i organizacijama iz celog sveta da nastavimo da zahtevamo pravdu za Ukrajince i Ukrajinu", istakao je Blinken, saopšteno je iz Stejt Departmenta. Kako je naveo, ova dela su deo kampanje široko rasprostranjenog i sistematskog nasilja nad civilima.

On je rekao da je će SAD ostati uz Ukrajinu, jer ona "štiti svoj narod i bori se za svoj suverenitet, svoj teritorijalni integritet, svoju demokratiju".

08.10 Putin potpisao novu rusku koncepciju spoljne politike

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je potpisao novi ruski strateški dokument čiji cilj je ograničiti "zapadnu dominaciju". U dokumentu se kao ključni partneri za budućnost Rusije navode Kina i Indija.

"Prioritet Ruske Federacije je eliminacija ostataka dominacije Sjedinjenih Država i drugih neprijateljskih zemalja u svetskoj politici", navodi se u strateškom dokumentu koji je potpisao Putin. Dokument na 42 stranice objavljen na službenoj stranici Kremlja navodi kako Rusija planira "stvoriti uslove da bi svaka država mogla odbaciti neokolonijalističke i hegemonijske ciljeve". Opširnije u odvojenoj vesti.

08.05 Orban predlaže "mirovne trupe", Medvedev: Oni su vukovi u ovčijoj koži

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je juče da su evropski lideri blizu da počnu da razmatraju mogućnost da "članice Evropske unije pošalju neku vrstu mirovnih trupa u Ukrajinu". MeđutimReagovao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev tvrdnjom da bi takve mirovne snage, "biti eliminisane ako se pojave na linijama fronta bez pristanka Rusije".

"Očigledno je da su takvi mirovnjaci naši neprijatelji, vukovi u ovčijoj koži. Oni će biti legitimna meta za naše oružane snage ako budu raspoređeni na frontu bez saglasnosti Rusije, sa oružjem u ruci i predstavljajući direktnu pretnju za nas", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

07.47 Obeležena godišnjica oslobođenja Buče, Zelenski: Kijev nikada neće oprostiti zločincima

Ukrajinci su komemorativnom manifestacijom obeležili godišnjice oslobođenja Buče od ruskih trupa. Buča, na periferiji Kijeva, postala je sinonim za počinjene ruske zločine - više od 175 osoba pronađeno je u masovnim grobnicima i mučilištima.

Tanjug/AP/Mstyslav Chernov

 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Kijev nikada neće oprostiti odgovornima za, kako navodi, zločine u tom gradu.

07.15 Lukašenko predložio prekid vatre i početak pregovora, Peskov: Razgovaraćemo o tome

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je juče da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi imala prava da pregrupiše svoje trupe. 

"Preuzeću rizik da sugerišem da vojne aktivnosti u Ukrajini treba da prestanu bez prava da strane prerasporede opremu i pregrupišu snage", rekao je Lukašenko obraćajući se građanima i parlamentu, prenosi Tas. 

Portparol Kremlja Dmitrij  reagovao je rekavši da će Moskva razgovarati s Lukašenkom o pozivu za momentalni prekid vatre, ali i da "primirje u ovom trenutku ne bi omogućilo postizanje ciljeva specijalne vojne operacije".

07.00 Belorusija: Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja iznuđena reakcija

Ruska obuka beloruskih pilota i potencijalno raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji je hitna, iznuđena reakcija na pretnje nacionalnoj bezbednosti, izjavio je danas stalni predstavnik Belorusije pri UN Valentin Ribakov.

"Ruska obuka beloruskih pilota, koji mogu da upravljaju avionima specijalne nosivosti, odgovarajuća nadogradnja takvih aviona, kao i potencijalno razmeštanje taktičkih nuklearnih ubojnih sredstava na beloruskoj teritoriji su takođe hitna i iznuđena reakcija na izazove i rizike za nacionalnu bezbednost sa kojima se suočava Republika Belorusija", rekao je on, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN.

Komentari (1)

Драган

01.04.2023 10:37

Ох, "амерички сан" постао и сан Зеленског ... још се надају да се Русија и Кина неће удружити да стану на пут западној апокалипитчној звери.

Evropa